Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Neamt » Agapia » Cazare Agapia » Obiective turistice » Manastirea Varatec
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec

 

Manastirea Varatec este cea mai mare manasitre de maici din Romania, având peste 400 de vietuitoare. Manastirea Varatec se afla la 12 km de Targu Neamt si la 7 km de Agapia, cealalta mare manastire de calugarite din judetul Neamt.

 

Varatec a fost fondata în 1785 de Maica Olimpiada, fiica de preot iesean, si Sfântul Iosif de la Varatec – primul duhovnic al manastirii, ce fusese ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski la Dragomirna, Secu  si Neamt.

De altfel, Maica Olimpiada a fost sfatuita sa se aseze la Varatec chiar de catre Sfântul Paisie Velicicovski, staretul de la Neamt. Munca energica a calugaritei a facut ca dupa douazeci de ani sa vietuiasca la Varatec peste 200 de calugarite.

 

A fost ridicata atunci actuala biserica din piatra, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Manastirea a fost vandalizata si multe calugarite - ucise în timpul luptelor dintre revolutionarii eteristi si turci din 1821, soarta pe care au avut-o si alte manastiri din Moldova  Agapia, Secu, Slatina. Maica Olipiada a scapat cu viata refugiindu-se la Manastirea Secu. A revenit la Varatec, si a condus de doua ori manastirea ca stareta, pâna când a murit în 1842.  

 

 

La Varatec au vietuit ori s-au retras personalitati precum acad. Zoe Dumitrescu Busulenga (care s-a si calugarit în 2005 primind numele de Maica Benedicta), Veronica Micle, Profira Sadoveanu (vaduva lui Mihail Sadoveanu) sau arhimandritul Bartolomeu Anania înainte de a deveni episcop al Clujului în 1993.

 

 

Primul duhovnic al manastirii – Sfantul Iosif de la Varatec este îngropat în pronaosul bisericii mari. Langa Biserica Sfantul Ioan Botezatorul se afla mormântul Veronicai Micle.

 

 

In satul manastiresc de la Varatec este si o casa în care venea vara Mihai Eminescu, închiriata de acesta de la o calugarita. In aceasta casa a scris poetul „Calin, file de poveste”, poezie inspirata si de cele doua paduri dintre Agapia si Varatec, astazi rezervatii forestiere - „Codrii de Arama”, cu specii de gorun, si „Pădurea de argint”, cu mesteceni seculari:

 

De treci codrii de aramă de departe vezi albind

Și-auzi mândra glasuire a pădurii de argint.”

 

Muzeul manastirii adaposteste o valoroasa colectie de arta veche bisericeasca. 

 

De la Varatec puteti ajunge la Agapia pe drum asfaltat de 7 km, sau pe un drum forestier 4 km. O poteca marcata cu punct albastru urca de la Varatec aproape 9 km pâna la Schitul Sihla.

 

 

Localizare: Satul Varatec (com. Agapia, jud. Neamt) se afla la 12 km sud-est de Targu Neamt si la 40 km nord de Piatra Neamt.   

 

Coordonate GPS: 47.1402, 26.2685

 

Informatii suplimentare la tel. 0233.244.616; 0233.244.741

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

27 ian 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

27 ian 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

27 ian 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

27 ian 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

27 ian 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul