Manastirea Varatec este cea mai mare manasitre de maici din Romania, având peste 400 de vietuitoare. Manastirea Varatec se afla la 12 km de Targu Neamt si la 7 km de Agapia, cealalta mare manastire de calugarite din judetul Neamt.
Varatec a fost fondata în 1785 de Maica Olimpiada, fiica de preot iesean, si Sfântul Iosif de la Varatec – primul duhovnic al manastirii, ce fusese ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski la Dragomirna, Secu si Neamt.
De altfel, Maica Olimpiada a fost sfatuita sa se aseze la Varatec chiar de catre Sfântul Paisie Velicicovski, staretul de la Neamt. Munca energica a calugaritei a facut ca dupa douazeci de ani sa vietuiasca la Varatec peste 200 de calugarite.
A fost ridicata atunci actuala biserica din piatra, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Manastirea a fost vandalizata si multe calugarite - ucise în timpul luptelor dintre revolutionarii eteristi si turci din 1821, soarta pe care au avut-o si alte manastiri din Moldova Agapia, Secu, Slatina. Maica Olipiada a scapat cu viata refugiindu-se la Manastirea Secu. A revenit la Varatec, si a condus de doua ori manastirea ca stareta, pâna când a murit în 1842.
La Varatec au vietuit ori s-au retras personalitati precum acad. Zoe Dumitrescu Busulenga (care s-a si calugarit în 2005 primind numele de Maica Benedicta), Veronica Micle, Profira Sadoveanu (vaduva lui Mihail Sadoveanu) sau arhimandritul Bartolomeu Anania înainte de a deveni episcop al Clujului în 1993.
Primul duhovnic al manastirii – Sfantul Iosif de la Varatec este îngropat în pronaosul bisericii mari. Langa Biserica Sfantul Ioan Botezatorul se afla mormântul Veronicai Micle.
In satul manastiresc de la Varatec este si o casa în care venea vara Mihai Eminescu, închiriata de acesta de la o calugarita. In aceasta casa a scris poetul „Calin, file de poveste”, poezie inspirata si de cele doua paduri dintre Agapia si Varatec, astazi rezervatii forestiere - „Codrii de Arama”, cu specii de gorun, si „Pădurea de argint”, cu mesteceni seculari:
„De treci codrii de aramă de departe vezi albind
Și-auzi mândra glasuire a pădurii de argint.”
Muzeul manastirii adaposteste o valoroasa colectie de arta veche bisericeasca.
De la Varatec puteti ajunge la Agapia pe drum asfaltat de 7 km, sau pe un drum forestier 4 km. O poteca marcata cu punct albastru urca de la Varatec aproape 9 km pâna la Schitul Sihla.
Localizare: Satul Varatec (com. Agapia, jud. Neamt) se afla la 12 km sud-est de Targu Neamt si la 40 km nord de Piatra Neamt.
Coordonate GPS: 47.1402, 26.2685
Informatii suplimentare la tel. 0233.244.616; 0233.244.741
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung