Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Alba » Alba Iulia » Cazare Alba Iulia » Evenimente » Proiect MICESA: Sprijin pentru comunități marginalizate din Alba Iulia
Cont turist | Cont afacere
Evenimente
7 dec 2017 15:34

Proiect MICESA: Sprijin pentru comunități marginalizate din Alba Iulia

Proiect MICESA: Sprijin pentru comunități marginalizate din Alba Iulia

Primăria Municipiului Alba Iulia face cunoscută implementarea unui proiect complex ce vine în sprijinul comunităților marginalizate din oraș, prin măsuri ce au ca scop incluziunea socială și reducerea sărăciei. Denumit sugestiv „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia - MICESA“, proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu șase organizații. 
 

Activităţile proiectului se derulează în Alba Iulia și vizează trei comunităţi marginalizate (non-romă): „Chicago“ (2 blocuri de pe strada Gladiolelor, cu 130 de apartamente), Goldiş (trei blocuri de pe strada V. Goldiş, nr.12, 14 și 16,  cu 201 apartamente locuite) și Pâclişa (910 persoane potrivit actelor colectate de experții proiectului, în faza de cercetare).


Proiectul se adresează unui grup țintă de 600 de persoane, aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

 

Serviciile furnizate de experții proiectului sunt integrate, ceea ce înseamnă că ating aspecte esențiale care țin de sfera socială, profesională, medicală, educațională, juridică etc. Altfel spus, vor avea ca scop creşterea accesului la educaţie, servicii medicale şi sociale, piaţa muncii, asistenţă juridică pentru reglementarea actelor, îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, respectiv susţinerea antreprenoriatului.


Un număr de 25 de preşcolari vor fi sprijiniţi de experții proiectului pentru participarea la educaţia timpurie, astfel fiind îndeplinite condițiile optime pentru acumularea abilităților și cunoștințelor specifice. Alți 75 de elevi (clasele V-VIII) vor urma programe de tip „Şcoală după Şcoală”. Elevii vor fi pregătiți suplimentar la Limba română, Matematică, Limbi moderne, TIC. Ambele măsuri au ca scop, pe termen mediu și lung, reducerea abanadonului școlar, creșterea nivelului educațional la nivel local, prin urmare reducerea ratei șomajului pentru tinerii absolvenți. Se înțelege de la sine că o pregătire mai bună și orientată către cerințele pieței municii duce la o dezvoltare economică și socială locală durabilă.


Și asistența medicală este o componentă importantă a proiectului. Serviciile de asistență medicală comunitară au ca scop reducerea mortalității infantile, creșterea numărului de persoane înregistrate la medicul de familie, acces la programele naționale de sănătate etc. De îngrijire la domiciliu vor beneficia vârstnicii şi persoanele cu boli cronice (fizice, psihice, mentale sau senzoriale) care prezintă dependență și au o capacitate limitată de a se deplasa la spital.


O activitate continuă și repetitivă, derulată de către experții proiectului, va fi cea de recrutare, informare și consiliere profesională. Astfel, cel puțin 350 de persoane, din totalul de 600, vor cunoaște avantajele integrării pe piața muncii, drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului etc.

Pentru creșterea abilităților și competențelor profesionale, prin proiect se vor organiza cursuri de formare profesională, finalizate cu diplome de calificare ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări). Pe termen lung, măsura va crește atât nivelul de trai al persoanelor calificate, cât și al membrilor familiilor acestora și implicit al comunităților din care fac parte. Beneficiarii vor fi informați de către experții proiectului despre locurile de muncă vacante și condițiile de ocupare a acestora. Prin proiect se vor organiza două burse a locurilor de muncă, cadrul ideal de întâlnire a cererii și a ofertei. Se va exploata și serviciul de mediere electronică, pentru punerea automată în corespondență a cererilor și ofertelor de muncă, cu ajutorul tehnologiei IT.


Prin proiect se vor desfășura și acțiuni de consiliere și asistență antreprenorială și particularizată pe nevoile celor care intenționează să realizeze activități independente. Se vor înființa cel puțin 15 structuri economice, ai căror beneficiari vor fi tot persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile amintite. Măsura va implica înființarea de noi locuri de muncă, dar și asigurarea unor venituri stabile și mai bune.


Pornind de la principiul că o locuință adecvată este una sănătoasă, prin proiect se vor face și lucrări de igienizare și/sau renovare a unor locuințe din comunitățile amintite.
 

Și asistența juridică este o componentă importantă a proiectului. Experții proiectului vor oferi sprijin pentru reglementarea actelor de naştere, identitate, proprietate, de stare civilă, precum și obţinerea drepturilor de asistenţă socială (înregistrare copii, înscrieri la şcoală, asigurări de sănătate, etc).


Prin proiect va fi înființat un Centru Comunitar de Intervenții Integrate, destinat măsurilor directe adresate grupului țintă. Fiecare dintre cele 600 de persoane din grupul țintă va beneficia de cel puțin două măsuri de sprijin: educație, servicii socio-medicale, ocupare, antreprenoriat, condiții de locuit și, după caz, reglementarea actelor de identitate.
 

„Până când vom ajunge, ca societate, la altruismul civic necondiționat prin care fiecare vom face ceva în plus față de semenii noștri mai avem drum lung. Personal, nu cunosc multe exemple de oameni care sacrifică ceva, în folosul altcuiva. Din fericire nu vorbim despre persoane, ci despre o comunitate. Iar acest lucru poate face diferența. Probleme sunt și indiferent de cât am face nu vom putea pune egal între toți locuitorii unui oraș. Dar, printr-un astfel de proiect putem crește șansele multora de a ajunge la normal, la șansa de a avea cât mai puține «excepții» în plan social. E ceva special în treaba asta și foarte dificil să ai beneficiarii proiectului nu doar la nivel de indicatori, ci ca locuitori cărora le schimbi cu adevarat viața. Îmi doresc să fim cu toții pregătiți pentru ceea ce avem de făcut, atât noi ca inițiatori, partenerii nostri, dar și cei cărora ne adresăm“, Mircea Hava, primar Municipiul Alba Iulia.
 

Experții vor implica grupul țintă în proiect în așa fel încât să conștientizeze importanța participării la activitățile integrate amintite. În acest sens, serviciile vor fi adaptate nevoilor reale, vor fi individualizate, atractive și în acord cu nevoile fiecărei persoane. Sunt doar câteva dintre pârghiile folosite pentru determinarea comunității să devină activă în rezolvarea problemelor sale.
 

Proiectul de față este o premieră și, în același timp, o provocare pentru noi, ca  administrație publică locală. Când spun acest lucru mă refer la paleta complexă de servicii integrate ce vor fi asigurate gratuit prin proiect. În toate acțiunile care vor fi puse în aplicare vom ține cont de principiul îmbunătățirii vieții sociale, profesionale și personale a beneficiarilor direcți ai proiectului “, Moldovan Nicolaie, city manager Alba Iulia.
 

Proiectul „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia - MICESA“,  cu o durată de 36 de luni, este derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu: DAD EXPERTISE S.R.L, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței  de Muncă Alba, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ Alba Iulia, Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM, Fundația PAEM Alba, Filiala de Cruce Roșie a Județului Alba.

Valoarea totală a proiectului este de 20,5 milioane lei. Suma nerambursabilă este de 19,7 milioane de lei, iar diferența o reprezintă contribuția Municipiului Alba Iulia.
 

Proiectul MICESA este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU) 2014-2020.
 

În cadrul proiectului MICESA, Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM promovează educația și inițiativele antreprenoriale. În prima etapă a proiectului, FNTM organizează o conferință de motivare a persoanelor interesate de începerea unui proces de educație antreprenorială și de demararea unei afaceri, oferă consultanță personalizată și acces la programe de formare ANC în Competenţe antreprenoriale, dar și la Programe e-Learning de management și antreprenoriat, pentru peste 40 de persoane participante în proiect.


Ulterior, FNTM va oferi subvenții pentru 5 dintre cele 15 planuri de afacere selectate prin concurs la nivelul proiectului și va monitoriza demararea și buna derulare a acestor start-up-uri.
 

Date de contact:

Neag Nicolae

Telefon: 0745775950

Email: nicuneag@gmail.com

+ Toate informatiile
Doi universitari cu experienţă antreprenorială sunt traineri MICESA (Alba Iulia) Conferința „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnării”, 7 iunie 2018 - Alba Iulia Mureșenii sunt interesați să ia startul în business cu Start-up Urban 70 de potențiali antreprenori la conferința „Luăm STARTul ÎMPREUNĂ” de la Sibiu Proiectul ALBA IULIA 360 oferă servicii gratuite și asistență comunităților marginalizate din Alba
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
 Ravasitul Oilor - Festivalul Branzei si al Pastramei 2012 din Bran "Ravasitul Oilor - Festivalul Branzei si al Pastramei" 2012 din Bran

Ravasitul Oilor-Festivalul Branzei si Pastramei se va desfasura inter 30 septembrie si 02 octombrie, la poalele Castelului Bran, pe Platoul „Inima Reginei ”.

7 dec 2017
Alba Iulia - orașul din România care își lansează un blog de turism oficial Alba Iulia - orașul din România care își lansează un blog de turism oficial

Alba Iulia - orașul din România care își lansează un blog de turism oficial

7 dec 2017
Festivalul Carnatilor de Plescoi 2012 din Berca Festivalul Carnatilor de Plescoi 2012 din Berca

Renumitii carnati de Plescoi, vor fi si in acest an vedetele festivalului de la Berca, organizate in perioada 06-07 octombrie. Gustosi, uscati, afumati si picanti, carnatii de Plescoi au devenit un preparat reprezentativ pentru Buzau. Carnatii de...

7 dec 2017
Turul Ciclist al Sibiului (11-14 Iulie 2013) Turul Ciclist al Sibiului (11-14 Iulie 2013)

Cu o incadrare superioara in calendarul competitiilor Uniunii Cicliste Internationale (2.1), cu echipele Pro-Continentale care intra in joc de la acest nivel, cu primele nume mari ale ciclismului european, cu faima deja

7 dec 2017
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul