Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Alba » Alba Iulia » Cazare Alba Iulia » Obiective turistice » Catedrala greco-catolica “Sfânta Treime” din Blaj
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Catedrala greco-catolica “Sfânta Treime” din Blaj

Catedrala greco-catolica “Sfânta Treime” din Blaj

 

Catedrala greco-catolica a fost ridicata in stil baroc intre 1741-1749 la initiativa episcopului unit Inocentiu Micu Klein. Catedrala greco-catolica de la Blaj a fost sfintita in 1756 de catre episcopul Petru Pavel Aron, urmasul lui Inocentiu Micu, exilat la Roma. 
 
In 1737, Blajul a devenit resedinta Bisericii Greco-Catolice sub Inocentiu Micu Klein. Episcopul unit a facut un schimb de terenuri intre Fagaras si Blaj si a pus piatra de temelie a catedralei din Blaj.
 
Catedrala greco-catolica de la Blaj este considerata primul edificiu baroc al romanilor. Frumosul iconostas al catedralei blajene, considerat cel mai mare iconostas al vreunei biserici romanesti, a fost sculptat in lemn de tei la Targu Mures incepand cu 1748, an in care a inceput si pictura cupolei in stil bizantin. 
 
In 1948, cand Biserica Greco-Catolica a fost interzisa de comunisti, Catedrala de la Blaj a fost data in folosinta Bisericii Ortodoxe Române, fiind recuperata de greco-catolici in 1991. 
 
Ctitorul Catedralei greco-catolice din Blaj, Inocentiu Micu Klein a plecat in exil la Roma in 1744, unde a trait 24 de ani, pana la sfarsitul vietii. Acesta ii scria urmasului sau in scaunul mitropolitan, Petru Pavel Aron:
“Nu stiu prin ce dulceata ne atrage atât de mult pamântul stramosesc de nu ne îngaduieste sa-l uitam. Zilele mele îmi sunt spre asfintit si as vrea ca sufletu-mi, când se va desparti de trup, sa fie încredintat Creatorului sau, prin rugaciunile si liturghiile savârsite de voi, iar oasele-mi s-astepte obsteasca înviere în manastirea de la Blaj. Fiindca este cunoscut ca, din bunatatea divina, eu am fost cel care am pus prima piatra si am ostenit pentru ea.” 
 
Osemintele inaltului ierarh si patriot român Inocentiu Micu Klein au fost aduse de la Roma in 1997 si depuse intr-o cripta aflata in partea dreapta a iconostasului. In cripta aflata in stanga iconostasului au fost depuse in 2002 ramasitele Cardinalului Alexandru Todea, episcop clandestin si detinut politic  in anii de prigoana comunista, cel care le-a dat dezlegare in inchisoarea de la Sighet, astazi Muzeu Memorial,  sefului PNT Iuliu Maniu si istoricului liberal Gheorghe Bratianu.
 
In Catedrala greco-catolica din Blaj si-a tinut Simion Barnutiu celebrul discurs cu ocazia Mari Adunari Nationale de pe Campia Libertatii din 3-5 mai 1948: 
Care natiune de pe pamânt nu s'ar ridica de la mic pâna la mare, când îsi vede numarate zilele vietii? Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt si nationalitatea e libertatea lui cea din urmă; ce pret mai are viata lui dupa ce si-a pierdut tot ce îl face demn sa mai fie pe pamânt? 
Tineti cu poporul toti, ca sa nu rataciti, pentru ca poporul nu se abate de la natura, nici nu-l trag strainii asa de usor în partea lor, cum îi trag pe unii din celelalte clase, cari urla împreuna cu lupii si sfâsie pe popor împreuna cu acestia; nu va abateti de la cauza nationala de frica luptei; cugetati ca alte popoare s-au luptat sute de ani pentru libertate.”
 
Catedrala “Sfanta Treime” din Blaj are 51 de metri inaltime, 50 de metri lungime si 23 de metri latime.   
 
 Localizare. Catedrala “Sfânta Treime” se afla in Piata 1848, nr. 1, in Blaj, judetul Alba, la 38 kilometri de Alba Iulia.
 
Coordonate GPS: 46.173627, 23.923129 
 
+ Toate informatiile
In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (jud. Suceava) Muzeul de Istorie din Siret (jud. Suceava)
Incarca alt cod de control
Trimite
Start-up Urban: Granturi de 39.000 euro își caută idei de afaceri în Regiunea Centru
Catedrala greco-catolica “Sfânta Treime” din Blaj

54 de granturi de câte maximum 39.000 euro fiecare își caută perechea! Cele mai bune idei de afaceri din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor primi finanțare în cadrul proiectului Start-up Urban. Noile afaceri vor fi înființate anul viitor, în mediul urban, de către persoane cu domiciliul sau reședința în aceste județe transilvănene.

» Mai mult
SIBIU: 70 de potențiali antreprenori la conferința „Luăm STARTul ÎMPREUNĂ”
Catedrala greco-catolica “Sfânta Treime” din Blaj

„Cât timp v-ar lua să economisiți 39.000 de euro? Prin acest proiect veți economisi timp, ani de zile în care ați vrea să strângeți acesti bani. Iar prin acest proiect nu sunteți singur. Noi suntem aici, în calitate de formatori, să vă ajutam, pornind de la ideea de business până la implementarea planului de afaceri. Suntem alături de voi și ulterior. Câte organizații au beneficiat de consultanță în primele 6 luni din viață? Formatorii din acest curs nu vin aici în calitate de deținători de cunoștințe teroetice, ci de „colegi de suferință”. Cu toții avem experiență în antreprenoriat."

» Mai mult
„ALBA IULIA 360” - promovarea antreprenoriatului pentru reducerea sărăciei și excluziunii
Catedrala greco-catolica “Sfânta Treime” din Blaj

Având Municipiul Alba Iulia drept lider de consorțiu, proiectul Alba Iulia 360 urmărește reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială în cadrul a cinci comunități defavorizate în care există populație de etnie romă: Zgura, Partoş, Trandafirilor, Barbu Lăutaru, Ciocârliei-Pompieri.

» Mai mult
Mureșenii sunt interesați să ia startul în business cu Start-up Urban
Catedrala greco-catolica “Sfânta Treime” din Blaj

Conferința „Luăm START-ul ÎMPREUNĂ” a adus la Târgu Mureș, circa 80 de participanți - potențiali antreprenori interesați de desfășurarea proiectului Start-up Urban, experți și oameni de afaceri care și-au împărtășit poveștile de succes.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

17 apr 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

17 apr 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

17 apr 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

17 apr 2013
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

17 apr 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul