Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Neamt » Alexandru Cel Bun » Cazare Alexandru Cel Bun » Obiective turistice » Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

 

Icoana Sfintei Ana este cea mai de pret podoaba a Manastirii Bistrita de langa Piatra Neamt, ctitorita de Alexandru cel Bun in 1407. Aceasta icoana sfintei mame a Fecioarei Maria a fost daruita in 1401 sotiei domnitorului Moldovei, Doamna Ana, de catre Irena, sotia Imparatului bizantin Manuel al II-lea Paleologul. Andronic, fiul imparatului, fusese bine primit intr-o vizita in Moldova, iar icoana era trimisa si ca recunostinta a acestei bune primiri. Se pare ca icoana a fost pictata intre 1150-1250 de catre doi calugari din tinutul Ierusalimului.
 
Acest dar nepretuit este considerat si un semn al impacarii cu Constantinopolul in chestiunea organizarii ecleziale a Moldovei, recunoscuta ca Mitropolie abia in 1401, dupa zece ani de discordii si afurisiri. Mitropolitul Iosif Musat, numit in 1391 la cererea lui Petru I Musat si ruda a domnitorului  moldovean, nu fusese recunoscut de Patriarhia Ecumenica. El fusese numit episcop ortodox la Cetatea Alba de catre mitropolia poloneza a Haliciului, domnitorul Petru Musat recunoscand suzeranitatea Poloniei si fiind casatorit cu sora regelui polon Vladislav Jagello.
 
Patriarhul Constantinopolului continua insa sa trimita episcopi greci in Moldova, iar acestia erau trimis inapoi acasa de moldoveni. Odata cu venirea pe tron a lui Alexandru cel Bun, pe buna dreptate numit “parintele Moldovei”, si cu numirea unui nou Patriarh al Constantinopolului – Matei -, situatia s-a normalizat, acesta din urma recunoscandu-l ca episcop pe Iosif Musat si Mitropolia Moldovei la 26 iulie 1401.  
 
Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita este cunoscuta ca facatoare de minuni. Este in primul rand icoana care aduce ploaia. De-a lungul veacurilor, cu exceptia perioadei dictaturii comuniste, aceasta icoana a fost dusa „la vreme de neploaie” in procesiune in regiunile afectate de seceta. Este scoasa in procesiune si cu ocazia sarbatorii „Izvorul Tamaduirii”. 
 
In fata icoanei a ingenuncheat si domnitorul Petru Rares, pe cand se refugia in Transilvania urmarit de turci si boierii tradatori dupa cum arata cronicarul Grigore Ureche, inmormantat la Manastirea Bistrita. Domnitorul avea sa-si aminteasca de acel moment: "Am cazut la pamant inaintea sfintelor icoane si mult am plans, asijderea si egumenul si tot soborul plangea impreuna cu mine, cu fierbinti lacrimi. Si am dat fagaduinta lui Dumnezeu si Prea Curatei Lui Maici, ca de ma voi intoarce iarasi la scaunul meu cu bine si biruitor, atunci din temelii voi innoi sfanta manastire."
 
Icoana Sfintei Ana l-a scapat pe Petru Rares atunci, in 1538:  "n-a avut ragaz a se odihni, deasupra manastirii, in munte, vazu ca un roiu de pretutindenea cum turcii inconjoara manastirea ca sa-l poata prinde. El cunoscand acestea, au incalecat de sarg pe cal si singur au fugit”, scrie Grigore Ureche. Iar in cea de-a doua domnie, intre 1541-1546, Petru Rares si-a tinut fagaduinta si a reinnoit din temelii Manastirea Bistrita.
 
Localizare. Manastirea Bistrita din Neamt se afla la opt kilometri vest de Piatra Neamt, pe drumul spre Bicaz, in satul Bistrita, str. Manastirii 116, com. Alexandru cel Bun, jud. Neamt. 
 
Coordonate GPS: 46.9599, 26.2885
 
Informatii suplimentare la tel. 0233.241.091, 0233.241.792   
 
+ Toate informatiile
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (jud. Suceava)
Incarca alt cod de control
Trimite
Start-up Urban: Granturi de 39.000 euro își caută idei de afaceri în Regiunea Centru
Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

54 de granturi de câte maximum 39.000 euro fiecare își caută perechea! Cele mai bune idei de afaceri din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor primi finanțare în cadrul proiectului Start-up Urban. Noile afaceri vor fi înființate anul viitor, în mediul urban, de către persoane cu domiciliul sau reședința în aceste județe transilvănene.

» Mai mult
Primul curs de calificare prin proiectul „Alba Iulia 360“
Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

Proiectul „Alba Iulia 360“ este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu zece organizații. O componentă importantă a proiectului este cea de formare profesională. În derulare sunt sesiunile de informare și consiliere profesională, în urma cărora benficiarii sunt îndrumați spre unul dintre cele zece cursuri de formare profesională organizate gratuit prin proiect.

» Mai mult
Conferința „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnării”, 7 iunie 2018 - Alba Iulia
Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

Marginalizarea nu-i o fatalitate, iar sărăcia nu trebuie să fie un destin. Experții proiectului MICESA vă pot demonstra toate acestea. Vă invităm în acest sens la Conferința de joi, 7 iunie 2018, din Alba Iulia, dedicată promovării antreprenoriatului în trei comunități marginalizate din municipiu.

» Mai mult
Doi universitari cu experienţă antreprenorială sunt traineri MICESA (Alba Iulia)
Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

Alin Angheluță şi Mihai Roşca, universitari în cadrul Academiei de Studii Economice, sunt cei doi traineri ai Programului de inițiere în competențe antreprenoriale, acreditat de ANC, din proiectul MICESA.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

30 ian 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

30 ian 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

30 ian 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

30 ian 2013
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

30 ian 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul