Printre nebanuitele comori ale judetului Arad se numara si comuna Bata, situata in zona de contact a Podisului Lipovei cu Lunca Muresului, respectiv culoarul Branisca – Paulis. Satele ce alcatuiesc aceasta comuna sunt: Bata, Bacaul de Mijloc, Bulci si Tela.
Astazi ne vom opri asupra satului Bulci, sat aparent izolat si mai putin accesibil turistilor. Un loc incarcat de istorie, ce a fost atestat documentar inca din anul 1225, in care se afla Castelul "Mocioni” din secolul al XIX-lea.
Se spune ca familia Mocioni a avut mai multe proprietati in Banat, cea de la Bulci fiind a doua ca marime. Domeniul a fost cumparat in anul 1858 de catre Antoniu Mocioni de Foen de la baronul Fechtig – Fechtenberg, cel care a construit castelul care se afla pe domeniul cu acelasi nume.
Aflat la 400 de metri de raul Mures, amplasat intr-un parc imens, Castelul era una dintre cele mai falnice constructii de acest tip. Fatada sa este impresionanta, terasele fiind ornate cu blazoanele familiei, sculptate in relief. In interiorul corpului central se afla o sala de arme impresionanta. Alaturi de Castel, au fost zidite o biserica si o scoala pentru copiii din sat.
De-a lungul timpului printre oaspetii castelului de la Bulci s-au numarat Andrei Saguna si Franz Liszt, precum si Regele Carol al doilea, care venea deseori la vanatoare. Dupa 1940, au fost amenajate camere speciale pentru Regina Mama, Elena si pentru fiul sau, Regele Mihai I.
In anul 1949, Castelul de la Bulci a fost nationalizat si ulterior transformat in spital TBC.
Pentru a ajunge la Bulci, puteti merge cu trenul pana la halta Varadia. De aici, se poate veni pe jos, pe o carare de doi kilometri. Apoi se trece Muresul cu barca.
Daca veniti pe sosea, trebuie sa parasiti drumul national dintre Deva si Arad, chiar in dreptul parcului regal de la Savarsin. Mergeti aproximativ 15 km pe un drum judetean, apoi inca 4 pe un drum neasfaltat. Coordonatele GPS sunt: 46° 00' 17.00" N, 22° 06' 18.21" E.
Ca si eveniment cultural, in ultimii 3 ani (2009 – 2011), in fiecare vara, la Bulci, s-a desfasurat festivalul Folk Maris, intr-un cadru de poveste, cu invitati de marca. Scena festivalului a fost amplasata in curtea castelului, iar doritorii isi puteau campa corturile aici. Pentru doritori, exista posibilitate de cazare la cativa kilometri departare.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung