Ridicata pe malul stang al Muresului la cererea imparatesei Maria Tereza, Cetatea Aradului a prins viata in secolul al XVII-lea, fiind una dintre cele mai impresionante fortificatii militare din acea perioada.
Ferdinand Philipp Harsch a proiectat cetatea in stil Vauban-Tenaille. Lucrarile au durat 20 de ani si au fost executate de mii de detinuti. Dupa terminarea lucrarilor, in cetate au fost amplasate diferite unitati militare si in felul acesta Aradul a devenit un centru militaro-politic al dominatiei austriece in zona.
Cetatea Aradului are forma de stea cu 6 colturi si era prevazuta cu trei randuri de cazemate subterane si mai multe randuri de santuri care puteau fi inundate. Poarta principala si cladirile din interior au fost construite in stil baroc. In interiorul cetatii exista o biserica catolica, care de-a lungul vremii, impreuna cu cladirile din jur au gazduit calugari franciscani.
In timpul razboaielor napoleniene in cetate au fost inchisi numerosi prizonieri francezi, iar dupa revolutia din 1848 in cazematele cetatii au fost inchisi si condamnati mai multi revolutionari, printre care si Eftimie Murgu. Cetatea Aradului a fost una dintre cele mai mari inchisori militare ale Imperiului Austro-Ungar pana in 1918.
Odata cu sfarsitul secolului al XIX-lea, cand se schimba conceptia strategica – cetatea a fost ocupata de trupele franco sarbe, dar apoi au fost preluate de armata romana – isi pierde importanta si devine o simpla cazarma.
In anul 2010 s-au facut demersuri pentru ca Cetatea Aradului sa fie transmisa din patrimoniul Ministerului Apararii in cel al Consiliului Local, pentu a putea deveni obiectiv turistic. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a declarat ca dupa preluarea cetatii urmeaza sa se faca demersurile pentru includerea ei in patrimoniul cultural mondial.
Locatie:
Cetatea Aradului se gaseste in orasul Arad, Cartierul Subcetate.
Coordonate GPS: 46.17114 N, 21.33192 E
Obiective Turiste in apropiere: Palatul de pe Strada Andrei Saguna, Preparandia Romana, Biserica Sarbeasca, Palatul Episcopal Sarbesc, Casa cu lacat, Teatrul Vechi, Hanul Boul Rosu, Podul Traian
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung