Muntii Codru-Moma sunt incadrati de Padurea Craiului la nord si muntii Zarand la sud, ocupa o suprafata de circa 1200 kmp, iar cel mai inalt varf de aici este Plesu (1.112 m).
Muntii Codru-Moma fac parte din Subgrupa horsturilor marginale ale Muntilor Apuseni, alaturi de: Muntii Zarandului, Muntii Padurea Craiului, Muntii Plopis si Muntii Meses; si sunt legati de Muntii Bihor printr-o punte ingusta. Astfel, putem spune ca Muntii Codru-Moma sunt bine conturati, cu limite pregnante si aproape detasati de partea centrala a Apusenilor, aparand ca o masa muntoasa insulara inconjurata de depresiuni.
Asa cum reiese si din nume, Muntii Codru Moma sunt formati din doua grupe montane diferite: Muntii Codru (N si S-V) si Muntii Moma(sud-est), despartiti prin doua vai divergente: valea Briheni (E) si valea Moneasa (V).
In aceasta zona, pe baza calcarelor si dolomitelor apartinand Triasicului Mediu, este dezvoltat Carstul Vascaului (in partea de est a Muntilor Codru-Moma), podis calcaros aflat la o altitudine de 600-700m cu un impresionant relief carstic datorita numarului mare de doline si bazine inchise.
Coordonate GPS:
Longitudine N 46º 33' 1''; Latitudine E 22º 17' 23''
Drumuri de acces:
・artera nordica este constituita din drumul judetean ce uneste localitatile Pocola, situata pe DN 76 la km 129 si Belfir, situat de DJ 762A, la 44 km de Oradea si 61 km de Arad; drumul este insotit si de cale ferata: linia Vascau-Beius-Ciumeghiu-Oradea, cu statii de oprire in toate localitatile;
・artera estica o formeaza DN 76 (Deva-Beius-Oradea) pe 51 km, intre localitatile Varfurile (km 70) si Beius (km 121);
・artera sudica o constituie DJ ce leaga localitatile Varfurile si Seleus (DJ 762) pe portiunea Varfurile-Buteni; la vest de Varfurile se afla satul Avram Iancu;
・artera vestica o formeaza DJ 762A pe portiunea dintre localitatile Bocsig si Belfir
Obiective naturale din muntii Codru Moma:
- Avenul Izoiul
- Mare Cariera de marmura Moneasa
- Izbucul de la Calugari
- Pestera Cimpeneasca
- Pestera din Lunca
- Pestera Liliecilor
- Piatra Rosie
- Platoul carstic Dumbravita
- Ponoarele
- Ripele Mierag
Din punct de vedere floristic, in Muntii Codru-Moma exista raritati, cum ar fi: bujorul salbatic, stanjenelul de pe varful Caprei, ghimpele din zona Moneasa - declarat monument al naturii, laurul - planta mediteraneeana ce creste intr-o rezervatie relativ intinsa de la Dosul Laurului din Valea Zimbrului.