Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Crisana » Judet Arad » Arad » Cazare Arad » Obiective turistice » Parcul Reconcilierii din Arad: “Statuia Libertatii” si “Arcul de Triumf”
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Parcul Reconcilierii din Arad: “Statuia Libertatii” si “Arcul de Triumf”

Parcul Reconcilierii din Arad: “Statuia Libertatii” si “Arcul de Triumf”

 

Parcul Reconcilierii din Arad a rezolvat in 2004 o problema spinoasa, care i-a dezbinat pe romani si maghiari.  
 
In Parcul Reconcilierii au fost amplasate atat “Statuia Libertatii” (“Szabadság-szobor”, realizata de sculptorul Adolf Huszár), inchinata celor treisprezece generali ai revolutiei maghiare executati de habsburgi la Arad – oras supranumit de atunci “Golgota ungara” -, cat si un “Arc de Triumf” realizat din marmura si inchinat lui Avram Iancu si liderilor revolutiei romane de la 1848.
 
“Arcul de Triumf” din Parcul Reconcilierii din Arad este opera a sculptorului Ioan Bolborea, cel care a realizat si grupul statuar “Caragialiana” din fata Teatrului National din Bucuresti si statuia lui Alexandru Ioan Cuza amplasata la intrarea in Parcul Titan. 
 
“Statuia Libertatii” a fost ridicata in 1890 la Arad pentru a-i omagia pe cei treisprezece generali ai revolutiei ungare. Revolutionarii maghiari cucerisera Aradul din mana austriecilor in 1 iulie 1849. Dar la jumatatea lui august, dupa ce austriecii Imparatului Franz Iosef au apelat la trupele rusesti ale Tarului  Nicolae I, habsburgii au recastigat cetatea.
 
Cei treisprezece generali au fost executati pentru inalta tradare in 6 octombrie 1849. Cum generalii luptasera cu sarg si impotriva legiunilor de moti conduse de Avram Iancu, “Statuia Libertatii” ce le fusese dedicata in Arad a fost demontata dupa Marea Unire, din ordinul guvernului lui Ionel Bratianu.  
 
Reamplasarea statuii a fost motiv de aprigi dispute intre romani si maghiari dupa 1989. In 2004 s-a gasit aceasta solutie, a realizarii unui “Parc al Reconcilierii romano-maghiare” dupa modelul reconcilierii franco-germane si amplasarii “Statuii Libertatii” dedicata generalilor revolutiei maghiare alaturi de “Arcul de Triumf” care-i cinsteste pe motii lui Avram Iancu. 
 
In imediata apropiere se afla Turnul de Apa, edificiu reprezentativ pentru Arad, si Vechea Catedrala Ortodoxa  (Sfantul Ioan Botezatorul).
 
Localizare. Piata Reconcilierii din Arad, la intersectia strazilor Ioan Calvin si Vasile Goldis. Este in fosta Piata a Pompierilor.
 
Coordonate GPS: 46.170912, 21.308844
  
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

22 feb 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

22 feb 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

22 feb 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

22 feb 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

22 feb 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul