Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Crisana » Judet Arad » Arad » Cazare Arad » Obiective turistice » Tinutul Zarandului – Tara Motilor Criseni
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Tinutul Zarandului – Tara Motilor Criseni

Tinutul Zarandului – Tara Motilor Criseni

Tara Zarandului se întinde pe suprafata a trei judete - Arad, Alba si Hunedoara, pe malurile Crisului Alb, ocupând partea de vest si sud-vest al Apusenilor: muntii potoliti ai Zarandului si Muntii Codru-Moma, acoperiti de de întinse paduri de foioase, cu varfuri ce abia ating 836 m (Vf. Drocea), respectiv 1112 m (Vf. Plesu).

Este „Tara motilor criseni”, cum îsi spun locuitorii pentru a se deosebi de vecinii lor - „motii-moti”, din „Tara Motilor” - „Tara de Piatra” asezata la est, pe culmile mai înalte ale Muntilor Apuseni.

Tara motilor criseni este încarcata de istorie. In tinutul Zarandului si-a petrecut Avram Iancu ultimii ani din viata – Craiul Muntilor s-a stins în 1872 la Baia de Cris, îngropat fiind sub gorunul lui Horea. Tot din Tara Zarandului, din Brad, a pornit, în 1784, rascoala lui Horea, Closca si Crisan, rascoala ce s-a întins pâna în Arad, Deva, Sibiu si Maramures.

Motii criseni au reusit sa pastreze mestesugurile strabunilor – mineritul, cojocaritul, ceramica, dar si obiceiurile acestora, portul popular, dansurile populare (abdrudeanca, învârtita, dar si ceardasul la unguri), precum si traditia nedeilor – sarbatori câmpenesti precum Târgul de fete de pe Muntele Gaina, Nedeia de la Tacasele, Nedeia Tarii Halmagiului, ori Târgul Codrenilor de la Vasoaia.

In Tara Zarandului dainuie vechi biserici de piatra ale românilor din Transilvania. La Criscior se afla biserica ortodoxa construita la sfârsitul sec. XIV, iar la Ribita, Biserica Sfântul Nicolae, ctitorita pe la 1400, intrata în Patrimoniul mondial al UNESCO, adaposteste una dintre cele mai pretioase fresce bizantine din Transilvania. Tot la Ribita este si Manastirea Franciscana, impozant monument gotic din sec.XV.

In acest tinut sunt numeroase castele, dar si cetati de piatra din secolele XIII-XV la Siria, care a avut si statut de resedinta regala, si Soimos (1282), cetatea de la Ineu, atestata documentar la 1295.

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

14 mar 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

14 mar 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

14 mar 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

14 mar 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

14 mar 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul