Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Sibiu si imprejurimi » Judet Sibiu » Biertan » Cazare Biertan » Obiective turistice » Bisericile Fortificate din Transilvania
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Bisericile Fortificate din Transilvania

Bisericile Fortificate din Transilvania

Satele transilvane cu biserici fortificate ofera o imagine plina de viata a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Aceste sate sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare al terenului, un model de asezare si organizare a gospodariilor taranesti, pastrate inca din Evul Mediu. Localitatile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustreaza perioadele cladirii din secolul al XIII-lea si pana in secolul al XVI-lea. Cel mai renumit dintre aceste sate este Biertanul.

Biserici fortificate transilvane sunt specifice satelor sasesti si secuiesti situate in sud-estul Transilvaniei. Odinioara in numar de circa 300, bisericile fortificate au jucat atat un rol religios cat si un rol militar pentru mai mult de cinci secole. In numar de aproximativ 150 de edificii la inceputul secolului XXI, bisericile fortificate transilvane formeaza unul dintre cele mai dense sisteme de fortificatii medievale bine pastrate de pe continentul european.

Printre cele mai cunoscute biserici fortificate se numara:

Agnita (judetul Sibiu)

AgnitaNu se cunoaste cu certitudine data la care a fost construita biserica-hala ridicata, se pare, pe locul unei foste bazilici romanice. Impreuna cu tripla fortificatie a suferit numeroase transformari de-a lungul timpului. Cele trei nave se incheie la est cu un cor alungit si un altar pentagonal, care la sud are o ingusta intrare pentru preot si un tabernacol gotic tarziu. Deasupra corului a fost construit un nivel de aparare cu parapet de zid care masca gurile de turnare sub arhivoltele care leagau contrafortii, desfiintat odata cu restaurarea din 1892.

In sectorul sudic, intre turnul cizmarilor si turnul croitorilor, mai dainuie vechile soproane de lemn, acoperisul lor oblic coborand de pe coroana zidului spre curte, de care inainte vreme nu erau despartite de peretele actual. In interiorul turnurilor se recunoaste constructia din piatra bruta, exteriorul lor fiind tencuit. Turnurile cu cate cinci caturi sunt toate prevazute cu metereze mici, practicabile exclusiv pentru arme de foc, nisele fiind boltite prin arcade de piatra asezate vertical sau acoperite de lespezi suprapuse marginal. Cu exceptia turnului croitorilor, caturile inferioare ale turnurilor sunt boltite semicilindric, intrarea spre caturile superioare facandu-se la inaltimea catului al doilea printr-o scara mobila, azi pe inguste scari de lemn acoperite. Turnurile isi datoreaza denumirile faptului ca ingrijirea si apararea lor erau datoria diferitelor bresle care isi pastrau in turnul lor si slanina. Sarea folosita din abundenta pentru conservarea slaninii a atacat, pana la urma, lemnaria platformelor din lemn ce separau caturile, unele barne fiind azi complet putrede.

Curtina interioara cuprindea o curte de forma ovala avand un diametru de 55-65 m - daca luam colturile interioare ale turnurilor drept puncte de reper - curtina a doua legand colturile exterioare ale turnurilor. Intre aceste doua curtine se afla "Zwinger-ul", curtea animalelor, adapostite acolo in caz de pericol, iar a treia curtina, de forma poligonala neregulata, includea un sant cu apa, in exterior curtina fiind protejata de paraul apropiat si de terenul mlastinos.

Site oficial: agnetheln.ro

Biertan (judetul Sibiu)

biertanBiertanul face parte dintre primele asezari germane din Transilvania.

Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o impunatoare biserica-cetate.

Biserica-hala cu trei nave a asezarii, ultimul edificiu de acest tip ridicat in Transilvania, a fost construita intre 1486 si 1524 pe locul alteia mai vechi. Biserica in stil gotic tarziu, a fost limitata de configuratia terenului pe care a fost construita. I s-a construit un cor de 18 metri lungime, boltit cu o retea de nervuri abia dupa ce navele vechiului edificiu au fost inlocuite cu trei nave de inaltime egala, boltite deasemeni cu bolti in retea. Deasupra corului a existat un etaj de aparare prevazut cu metereze si drum de straja.

Incepand cu 1993 Biertanul figureaza pe lista Patrimoniului Cultural Mondial a UNESCO.

Site: biertan.ro

Homorod (judetul Brasov)

homorodLocalitatea Homorod este situata intr-o zona pitoreasca la 55 km. de municipiul Sighisoara si 65 km. de municipiul Brasov, unde se poate ajunge pe drumul national DN 13 Brasov-Tg.Mures.

Puternica biserica-cetate de la Homorod a fost construita in a doua jumatate a seolului al.XIII-lea si fortificata in anul 1500, inzestrata cu o bolta de stil gotic si un puternic turn cu o galerie de aparare, find de un mare interes turistic. In anul 1623 cetatea bisericeasca a fost incendiata iar in anul 1626 s-a reconstruit. In anul 1658 cetatea rezista unui asediu al tatarilor din Crimea.

Biserica era foarte mica si avea o clopotnita in partea de vest cu o bolta in cruce la parter si cu o loggie peste un portal cu trei arce semicirculare in retragere. La al doilea nivel avea o arcada semicirculara, astazi inzidita, prin care se intra in tribuna de vest. Sala bisericii era candva acoperita cu un tavan de lemn, care a fost inlocuit la 1500 cu o bolta gotica sustinuta de patru coloane adosate in colturile salii. De o parte si de alta a turnului clopotnita au fost ridicate alte doua constructii. In cea de la sud se urca printr-o scara in spirala, care duce in pod. Turnul clopotnita nu a fost niciodata impartit in etaje, dar se pare ca existau scari de lemn care porneau din tribuna de vest si sfarseau la drumul de straja din partea lui superioara.

Site oficial: homorod.ro
 
Prejmer (judetul Brasov)

prejmerComuna Prejmer este situata la 10 km de Brasov, in partea de est a depresiunii cu acelasi nume, in apropierea raului Olt.

Ca si alte monumente din Transilvania, biserica fortificata de la Prejmer a suferit numeroase interventii, dar in urma restaurarii intreprinse de Directia Monumentelor intre 1960 si 1970 ea si-a capatat forma initiala. Constituie cel mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din Estul Europei. In 1999, biserica a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Dedicata hramului "Sfanta Cruce", biserica a fost ridicata pe un plan central, in cruce greaca, modificat prin interventiile din secolul al XVI-lea.

Cetatea a fost restaurata in perioada 1960-1970, tot atunci fiind deschisa si publicului.
 

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

28 iul 2011
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

28 iul 2011
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

28 iul 2011
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

28 iul 2011
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

28 iul 2011
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul