Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Brasov » Brasov » Cazare Brasov » Obiective turistice » Satele sasesti, reinsufletite de Mihai Eminescu Trust
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Satele sasesti, reinsufletite de Mihai Eminescu Trust

Satele sasesti, reinsufletite de Mihai Eminescu Trust

In ultimii 12 ani, Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET), preocupata de mostenirea saseasca din Transilvania, a devenit exemplu de valorificare a patrimoniului cultural.

Modelul promovat de MET este "satul de sine statator". Este un model de dezvoltare rurala care prinde radacini in Transilvania, si in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare.

Pentru a ajunge la un astfel de obiectiv este importanta formarea mesterilor locali – dulgheri, fierari, caramidari, tiglari, tesatoare etc. - ce pot restaura vechile case in stilul traditional, cu tehnici de constructie si materiale locale. In satele transilvanene a avut loc un schimb masiv de populatie dupa plecarea sasilor, asa ca era necesar ca vechile meserii, deprinderi si cunostinte, toate aceste lucruri care asigurau specificul locului, sa fie cumva transmise actualelor generatii din aceste sate.

Prima scoala de formare in meserii traditionale pentru acesti mesteri locali exista in Transilvania, la Alma Vii (Alma Saseasca, la circa 10 km sud de Medias). Ulterior acesti mesteri locali si-au deschis propria mica afacere in sat, au restaurat primele case.

Apoi, in multe dintre situatii, primele case restaurate traditional intr-un sat au inceput sa primeasca si oaspeti, au devenit model, starnind chiar invidia celorlalti sateni.

"Oamenii au inceput sa fie mandri de casele lor", spune directoarea MET Caroline Fernolend, o sasoaica energica din satul Viscri, de langa Rupea si Homorod. "Si eu vreu sa-mi restaurez casa, au inceput sa zica oamenii, nu vrei sa ma ajuti?, i-au intrebat pe mesterii locali. Astfel oamenii si-au luat responsabilitati pentru vechile case ale sasilor care au plecat si le vor pastra asa cum sunt, nu le vor distruge, pentru ca s-au implicat in restaurarea lor", spune directoarea MET.

Asa s-a ajuns ca mai multe case sa fie restaurate in satele in care a actionat MET. Nu numai mesterii locali, dar si 80 de sateni au beneficiat de cursuri de agro-turism (contabilitate primara, limba engleza, etc.), putand sa-si administreze ulterior, calificat, pensiunile si casele de oaspeti, aducand turisti in sat si crescand pretul proprietatilor in satul respectiv.

Un proiect cu totul deosebit al MET este cel al statiei de epurare ecologica din Viscri. Este primul proiect de acest gen din Romania – o canalizare ecologica, ce nu foloseste pompe si energie electrica, ci doar caderea naturala a apei, ce preia apele uzate de la 111 gospodarii, apele menajere fiind filtrate si purificate cu ajutorul stufului si bacteriilor aerobe si anaerobe, printr-un sistem de trei lacuri artificiale.

In cei 12 ani de activitate, Mihai Eminescu Trust a reinsufletit 49 de sate transilvanene, lucrand si in sase orase. A avut peste 1.100 de proiecte derulate.

Istoricul Mihai Eminescu Trust este strâns legat de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor. La vremea respectivă, Printul Charles a fost convins de Jessica Douglas-Home, fondatoarea MET, care calatorea in tarile lagarului comunist pentru a-i incuraja pe istoricii si filosofii disidenti. Dupa Polonia, Cehoslovacia si Ungaria, Jessica Douglas-Home a venit si in Romania in 1987 si a marturisit ca a "simtit ca se identifica cu romanii, prinsi ca intr-o capcana in aceasta lume inspaimantatoare."

Modelul "satului de sine statator" este un model ce ar putea fi replicat in alte zone de mare potential pentru turismul de pensiune din Romania: Maramuresul istoric, Lapusul si Tara Chioarului cu bisericile lor de lemn din patrimoniul UNESCO, in Tara Fagarasului, cu peisaje montane deosebite si salba de manastiri de la poalele “Alpilor Transilvaniei” intre care straluceste Sambata de Sus, zona Garana-Brebu Nou, cu peisaje, evenimente precum Festivalul de Jazz si atmosfera care aminteste de satele austriece si germane, sau in zona Bucovinei, care pune in valoare manastirile si bisericile cu fresca la exterior, satele si catunele de pe Obcinele Bucovinei (satele Vama - gastronomie excelenta, Prisaca Dornei ori Pojorata) ori zona de nord a Bucovinei romanesti – "Patria hutulilor" (Izvoarele Sucevei, Moldova-Sulita, Moldovita si Vatra Moldovitei).

+ Toate informatiile
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (jud. Suceava)
Constantinescu Mihai 11 iun 2015
Propun ca MET să inițieze și un proiect de restaurare a caselor vechi din Ipotești, jud.Botoșani, ca răspuns pentru că-i poartă numele.
Incarca alt cod de control
Trimite
Start-up Urban: Granturi de 39.000 euro își caută idei de afaceri în Regiunea Centru
Satele sasesti, reinsufletite de Mihai Eminescu Trust

54 de granturi de câte maximum 39.000 euro fiecare își caută perechea! Cele mai bune idei de afaceri din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor primi finanțare în cadrul proiectului Start-up Urban. Noile afaceri vor fi înființate anul viitor, în mediul urban, de către persoane cu domiciliul sau reședința în aceste județe transilvănene.

» Mai mult
Primul curs de calificare prin proiectul „Alba Iulia 360“
Satele sasesti, reinsufletite de Mihai Eminescu Trust

Proiectul „Alba Iulia 360“ este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu zece organizații. O componentă importantă a proiectului este cea de formare profesională. În derulare sunt sesiunile de informare și consiliere profesională, în urma cărora benficiarii sunt îndrumați spre unul dintre cele zece cursuri de formare profesională organizate gratuit prin proiect.

» Mai mult
Conferința „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnării”, 7 iunie 2018 - Alba Iulia
Satele sasesti, reinsufletite de Mihai Eminescu Trust

Marginalizarea nu-i o fatalitate, iar sărăcia nu trebuie să fie un destin. Experții proiectului MICESA vă pot demonstra toate acestea. Vă invităm în acest sens la Conferința de joi, 7 iunie 2018, din Alba Iulia, dedicată promovării antreprenoriatului în trei comunități marginalizate din municipiu.

» Mai mult
Doi universitari cu experienţă antreprenorială sunt traineri MICESA (Alba Iulia)
Satele sasesti, reinsufletite de Mihai Eminescu Trust

Alin Angheluță şi Mihai Roşca, universitari în cadrul Academiei de Studii Economice, sunt cei doi traineri ai Programului de inițiere în competențe antreprenoriale, acreditat de ANC, din proiectul MICESA.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

29 mai 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

29 mai 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

29 mai 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

29 mai 2013
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

29 mai 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul