Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Muntenia » Judet Bucuresti » Bucuresti » Cazare Bucuresti » Obiective turistice » Curtea Veche sau Cetatea Bucuresti
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Curtea Veche sau Cetatea Bucuresti

Curtea Veche sau Cetatea Bucuresti

Prima Curte Domneasca din Bucuresti se afla astazi pe Str. Franceza, Nr. 27-31, Sectorul 3, bineinteles, in zona Centrului Vechi din Bucuresti - zona Lipscani. Aceasta a fost construita in timpul domniei lui Vlad Tepes, dar a devenit nefunctionala dupa incendiul din 1718, care a distrus Bucurestiul, si dupa cutremurul din 1738. Dupa aceste calamitati a fost construita o noua curte domneasca - Curtea Noua.

Curtea Domneasca este formata din Palatul Voievodal, Biserica Buna Vestire, cunoscuta astazi sunt numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de receptie, cancelarii domnesti, grajduri si gradini - ruinele de astazi.  

Accesul in curtea domneasca se face prin doua porti opuse:
- prima este amplasata la intersectia strazilor Smardan cu Halelor. De-a lungul timpului aceasta poarta a avut diferite denumiri (Poarta de Sus, Clopotnita Domneasca), Foisorul Rosu.
- a doua este amplasata in locul de unde porneste Strada Mosilor, si poarta numele Poarta de Jos.


Istoric
Undeva intre anii 1386 - 1418, Mircea cel Batran construieste o cetatea pe locul unde avea sa fie construita Cetatea Bucurestilui. Ulterior, in sec. XV, Vlad Tepes, domnul tarii Romanesti, consolideaza cetatea construita de Mircea cel Batran si o ridica la rangul de resedinta domneasca, alternativa cele de la Targoviste.

Primele scrieri despre Curtea Veche apar in documentele lui Radu cel Frumos, care a mutat scaunul domnesc al Tarii Romanesti la Bucuresti. Acesta se refugiaza in cetatea din Bucuresti in decembrie 1473, numita in cronica lui Stefan cel Mare "Cetatea de scaun Dambovita". Dupa cateva zile, cetatea este cucerita, iar Radu cel Frumos paraseste acest loc. In 1473, moldovenii patrund in cetate si, potrivit letopisetului lui Grigore Ureche, Stefan cel Mare dobandeste acest teritoriu, impreuna cu avutiile lui Radu Cel Frumos si chiar si pe fiica acestuia - Voichita. Stefan cel Mare il numeste in scaunul domnesc pe Basarab Laiota, care, in scurt timp, se inchina sultanului.

In 1476, Stefan cel Mare ataca iarasi cetatea, pe care o cucereste si il ajuta pe Vlad Tepes sa revina la domnie. In perioada urmatoare, Vlad Tepes cere ajutor brasovenilor pentru a reconstrui cetatea din Bucuresti, din dorinta de a reincepe lupta impotriva sultanului. Insa, dupa numai cateva saptamani Vlad Tepes este inlaturat de la domnie din cauza unui complot pus la cale de boierii filo-otomani, si astfel Basarab Laiota ajuta iarasi la tron. Dar, dupa o scurta perioada de vreme acesta este inlocuit de Basarab cel Tanar, numit si Tepesul.

Ca si Vlad Tepes, Basarab cel Tanar doreste sa reconstruiasca Cetatea Bucurestilor. Conform documentelor, in acea perioada ea a suferit modificari radicale fiind numita Cetatea Noua.

Astazi, Curtea Veche este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, aici aflandu-se cele mai semnificative constructii medievale din sec. XV-XVIII. De asemenea, astazi pe locul ruinelor Curtii Vechi se afla un muzeu in aer liber, unde pot fi vazute vestigiile fostei Cetati care au rezistat timpului, intemperiilor si catastrofelor naturale. In interiorul muzeului pot fi vazute descoperirile arheologice efectuate de-a lungul timpului, precum: metode tehnice de constructie din sec. XIV pana in sec. XIX, elemente din sistemul de alimentare cu apa, baia turceasca a palatului, picturi murale etc.

Program de vizita: Luni-Dumnica intre orele 10:00 - 18:00.
Tariful: Adulti - 5 ron, Elevi/Studenti/Pensionari - 2 ron.
Taza de ghidaj: 6 ron/persoana.

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

16 mai 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

16 mai 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

16 mai 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

16 mai 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

16 mai 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul