Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Muntenia » Judet Bucuresti » Bucuresti » Cazare Bucuresti » Obiective turistice » Palatul Bancii Nationale
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Palatul Bancii Nationale

Palatul Bancii Nationale

La o jumatate de secol dupa ce a luat nastere ideea de a fi infiintata o Banca Nationala, a fost publicata in „Monitorul Oficial” Legea pentru crearea unei Banci de Scont si Circulatiune. Astfel se puneau bazele a ceea ce reprezinta astazi Banca Nationala a Romaniei – institutie de credit si de asemenea unic emitent al bancnotelor.

Banca Nationala a Romaniei s-a implicat de-a lungul istoriei in sustinerea si dezoltarea economiei nationale, a contribuit la elaborarea legilor privitoare la monometalism (sistem monetar bazat pe un singur metal valutar – aur sau argint) si a sustinut din punct de vedere financiar eforturile depuse de Guvern in timpul celor doua Razboaie Mondiale.

Sediul central al Bancii Nationale a Romaniei este o cladire de dimensiuni impresionante, construita intre 1884 si 1890, pe fostul han al lui Serban Voda. Adresa exacta este: strada Lipscani nr. 25, sector 3, Bucuresti.

Fatada dinspre Lipscani – palatul vechi – este evidentiata cu ajutorul a patru coloane in stil corintian, pavilioanele din colt fiind impodobite cu alte 4 coloane, care au intre ele o nisa. Aceasta adaposteste statuile alegorice care intruchipeaza „Agricultura”, „Justitia”, „Comertul” si „Industria”.

O alta fatada a Palatului Bancii Nationale este indreptata pe strada Doamnei. Aceasta aripa este cea mai noua – palatul nou, fiind realizata intre anii 1940 – 1942.

La parter se afla "Holul de marmura", unde sunt gazduite diverse expozitii numismatice. Initial, in sala de marmura a palatului vechi se efectuau si tranzactii comerciale, de aceea, in spatele fiecarei coloane se gaseste cate un seif.

Pentru a ajunge in Sala de Consiliu este necesara parcurgerea unor scari impresionante. In centrul salii este amplasata o masa din lemn masiv. In capatul mesei este locul Guvernatorului, iar de o parte si de cealalta se aseaza membrii Consiliului de Administratie.

Cupola palatului este una impresionanta, impodobita cu ornamente din lemn si foita din aur. In subsolul cladirii se afla tezaurul, unde sunt adapostite lingourile de aur ale Bancii Nationale – spatiu in care accesul este inchis publicului larg.

Cele doua cladiri – palatul vechi si cel nou – constituie un grandios ansamblu arhitectural ce domina centrul istoric al Bucurestiului.


Muzeul Bancii Nationale Romane este situati in Centrul Istoric al Bucurestiului, pe Str. Lipscani, Nr. 25, Sector 3. In 1914, prin hotarare a Consiului General al BNR s-a discut infiintarea muzeului. Astfel, incepand cu anul 1933 s-a inceput organizarea acestuia iar prima expozitie a avut loc in iulie 1943.

Cladirea care adaposteste Muzeul Bancii Nationale Romane este insasi un monument istoric - Palatul Bancii Nationale a Romaniei - care a fost construit in perioada 1884 - 1890, dupa proiectul arhitectilor Cassien Bernard si Albert Galeron, lucrarile fiind supravegheate de arhitectii Grigore Cerches si E. Baicoianu. Muzeul se afla astazi chiar in incinta sediului Bancii Nationale a Romaniei si ocupa parterul vechiului Palat, care are intrare dinspre Str. Lipscani, si o parte si parterului noului Palat bancar.

In anul 1990 Muzeul Bancii Nationae Romane a fost reorganizat si inaugurat in forma actuala in 1997. Colectia muzeala este forma din: seriile numismatice (monede, bacnote si medalii) emise de Banca Nationala a Romaniei, lingouri si bani din aur, insemne bancare, sculpturi precum si o galerie cu portretele guvernatorilor bancii.

Program de vizita: Luni - Vineri: 10:00-18:00
Telefon: 021.313.04.10 (Interior 4342, 4949)

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

2 mai 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

2 mai 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

2 mai 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

2 mai 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

2 mai 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul