Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Transfagarasan » Judet Arges » Curtea De Arges » Cazare Curtea De Arges » Obiective turistice » Legendele Doamnei
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Legendele Doamnei

Legendele Doamnei

Legedendele de pe Valea Râlui Doamnei sunt strâns legate de toponimia locului: Râul Doamnei, Domnesti, Corbi. Râul Doamnei s-ar fi numit Râul Negru, dar numele a fost schimbat dupa ce în el ar fi pierit o domnita catolica; Domnesti a fost numita localitatea unde s-ar fi fi descoperit trupul fara suflet al domnitei; si Corbi este localitate considerata leagan al corvinestilor.

Mai multe legende de pe Valea Doamnei descriu tensiunea dintre ortodoxia de la sud de Carpati si catolicismul transilvan patruns în familia domneasca prin sotie de domn - Doamna Marghita, sotia legendarului Negru Voda, ori mama vitrega - Doamna Clara si influenta pe care o avea asupra fiului vitreg, Vlaicu Voda.

Una dintre legende arata ca pe când Negru Voda se batea cu tatarii, domnita lui, “care era sasoaica, nu de-o lege cu el”, a ridicat, “neîntrebata”, o biserica catolica închinata lui “Sfantu’ Nicoara,” fratele Sfântului Nicolae. Acest lucru l-a înfuriat cumplit pe domn, care s-a întors acasa cu gând de razbunare. Domnita a fugit cu un car cu bivoli înapoi în Transilvania, dar a cazut cu car cu tot în Râul Negru si s-a înecat. Trupul i-a fost scos din ape în dreptul satului Domnesti care se numeste astfel de la acea întâmplare. Asemenea, si Râul Negru se numeste de atunci Râul Doamnei.

O alta varianta arata ca Vlaicu Voda, pe când se batea cu turcii în Dobrogea, a aflat ca mama sa vitrega, Doamna Clara, îsi ridica o biserica catolica în fata Bisericii Domnesti Sfântul Nicolae de la Curtea de Arges. Domnitorul a vrut sa-si pedepseasca mama vitrega, biserica a ramas neterminata, iar Doamna Clara, încercând sa se refugieze peste munti, a pierit în apele Râului Doamnei.

Aceste legende par o referinta la Biserica Sân’ Nicoara (Sfântul Nicolae cel Mic) din Curtea de Arges, ale carei ruine se vad si astazi. Biserica a fost, probabil, ridicata în secolul XIV de Doamna Clara, catolica de peste munti, a doua sotie a lui Nicolae Alexandru Basarab si mama vitrega lui Vlaicu Voda.

Motivul locului de închinaciune catolic, alaturi de cel ortodox, este întâlnit si la Manastirea Cetatuia Negru Voda, ba chiar si la Manastirea Corbii de Piatra (care are si ea doua altare). Ambele manastiri fac parte din “triunghiul manastirilor rupestre” argesene: Corbi (30 km nord-est de Curtea de Arges, 44 km de Campulung, 60 km de Pitesti) – Cetateni (22 km sud-est de Câmpulung si 47 km nord de Târgoviste) – Namaesti (5 km de Câmpulung). La manastirea rupestra Cetatuia Negru Voda, aflata la Cetateni, pe drumul ce leaga Câmpulung de Târgoviste, traditia spune ca s-ar fi aflat sapat în peretele vestic, unde acum este pronaosul, si un altar catolic al Doamnei Marghita, sotia legendarului Negru Voda, întemeietorul manastirii.

Localitatea Corbi, de pe Râul Doamnei, este considerata loc de bastina pentru neamul Corvinestilor. Aici a fi fost mosia lui Voicu Corvin, fiul lui Serban (Serb) care, potrivit traditiei, ar fi înrudit cu Basarb I. Voicu Corvin a luptat în armata lui Sigismund de Luxemburg, pe atunci Rege al Ungariei, si, pentru fidelitatea sa, a fost înnobilat în 1409 si rasplatit cu mosia si Castelul de la Hunedoara. Fiul lui Voicu Corvin a fost Iancu de Hunedoara.

Legenda Corbului este strâns legata de istoria familiei Corvinilor, blazonul acestora înfatisând un corb ce tine-n cioc un inel. In aceasta varianta, credinciosul ostean Voicu Corvin, originar din Corbi, a fost dat de catre Regele Ungariei drept sot unei femei din Hateg, Elisabeta, care ramasese grea cu Sigismund de Luxemburg. Potrivit legendei, Iancu de Hunedoara era copilul din flori al lui Sigismund. Ca semn de recunoastere a neamului domnesc, Sigismund le-a încredintat lui Voicu si Elisabetei un inel de aur. Un corb a furat inelul, pe când familia era la un popas, dar Iancu de Hunedoara, desi copil, si-a încordat arcul si a doboarât corbul, recuperând inelul. Peste ani, Sigismund a decis ca pe blazonul familiei Corvinilor sa fie pictat corbul având în cioc un inel de aur.

Tema Corbului si inelului de aur e mentionata într-o alta legenda legata de data aceasta de Negru Voda, cel care, potrvit traditiei, a descalecat pe la sfârsitul secolului XIII la sud de Carpati si a întemeiat Tara Româneasca. O tânara românca de prin Tara Fagarasului i-ar fi cazut cu troc “Domnului Ardealului”. A ramas grea si domnul a trimis-o la ai sai sa nasca copilul, dându-i si un inel de aur drept recunoastere a spitei domnesti. Pe drum, tânara l-a nascut pe Negru. Pe când copilul se juca cu inelul, un corb i-a smuls pretiosul dar. Corbul a fost ucis cu arcul de fratele mamei, si astfel inelul a fost recuperat si a ramas la Negru. Mai târziu, principele Ardealului, vazând inelul domnesc, i-a dat lui Negru voievodatul Fagarasului.

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

23 mar 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

23 mar 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

23 mar 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

23 mar 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

23 mar 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul