Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Cazanele Dunarii » Judet Mehedinti » Drobeta-Turnu Severin » Cazare Drobeta-Turnu Severin » Obiective turistice » Cetatea medievala a Severinului
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Cetatea medievala a Severinului

Cetatea medievala a Severinului

 

Ruinele Cetatii Severinului se afla pe malul Dunarii, in sudul orasului Drobeta Turnu Severin. 
 
Cetatea Severinului a fost ridicata in secolul XIII, la cateva sute de metri distanta de Castrul roman Drobeta care strajuia capul dinspre nord al Podului lui Traian. 
 
Banatul de Severin a fost intemeiat de Regele Ungariei Andrei II in jurul anului 1233, atunci fiind mentionat numele primului ban de Severin – Luca. Cetatea Severinului a fost ridicata cel mai probabil de cavalerii ioaniti – ordinul militar al Cavalerilor de Malta de la Ierusalim,  numit si ordinul Ospitalierilor - care au primit acest domeniu in stapanire de la regele maghiar Bela IV. 
 
Diploma Regelui Bela IV vorbeste despre incredintarea Severinului cavalerilor de Malta, dar si de voievodatele si cnezatele romanesti:
“Dupa o îndelungata sfatuire cu fruntasii si baronii regatului nostru, ne-am oprit la aceasta hotarâre luata dimpreună cu venerabilul barbat Rembald, marele preceptor al casei Ospitalierilor din Ierusalim, cu privire la repopularea regatului nostru, care prin navalirea dusmanoasa a natiunii barbare numita tartari, a îndurat mare paguba, atât prin pierderea bunurilor, cât si prin uciderea locuitorilor, ca deoarece acel preceptor în numele casei Ospitalierilor s-a îndatorat de buna voie, pe sine si casa Ospitalierilor, sa ia armele pentru ajutorarea regatului nostru în vederea apararii credintei crestine si sa ne dea sfat si ajutor credincios pentru popularea tarii noastre, si sa se supuna si la celelalte îndatoriri ce se vor arata îndata în aceasta scrisoare, îi dam si îi daruim lui si prin dânsul numitei case întreaga tara a Severinului împreuna cu muntii ce tin de ea si cu toate celelalte ce atârna de ea, precum si cnezatele lui Ioan si Farcas, pâna la râul Olt, afara de teritoriul cnezatului voievodului Litovoi, pe care îl lasam olatilor asa cum l-au stapânit acestia si pâna acum.”
 
Asezata la granita cu Tara Romaneasca, cetatea a fost puternic disputa intre romani si unguri. 
 
Pe la Severin a patruns la 1330 Regele Ungariei Carol Robert de Anjou in Tara Romanesca. A fost in cele din urma invins in renumita batalie de la Posada de Basarab I. 
 
Pe Mircea cel Batran il gasim stapan al cetatii Severinului la 1406 cand s-a intalnit aici cu regele Ungariei, Sigismund, punand la cale o alianta anti-otomana. 
 
Din pricina atacurilor turcesti, Banatul de Severin s-a mutat la Strehaia, apoi la Craiova in Casa Baniei
 
Cetatea Severinului a fost distrusa de turci in prima jumatate a secolului XVI. In urma atacului turcesc de la 1524, din cetatea ridicata de cavalerii ioaniti la Severin nu a mai ramas decat un turn, de unde si denumirea orasului – Turnu Severin. Turcii nu au recladit cetatea, populatia migrand la Cerneti.
 
Localizare. Ruinele Cetatii medievale a Severinului se afla  in parcul General Dragalina, pe Bulevardul  Carol I sau Bulevarful Dunarii, Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti.
 
Coordonate GPS: 44.622586, 22.656253
 

 

+ Toate informatiile
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (jud. Suceava)
Incarca alt cod de control
Trimite
Start-up Urban: Granturi de 39.000 euro își caută idei de afaceri în Regiunea Centru
Cetatea medievala a Severinului

54 de granturi de câte maximum 39.000 euro fiecare își caută perechea! Cele mai bune idei de afaceri din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor primi finanțare în cadrul proiectului Start-up Urban. Noile afaceri vor fi înființate anul viitor, în mediul urban, de către persoane cu domiciliul sau reședința în aceste județe transilvănene.

» Mai mult
Primul curs de calificare prin proiectul „Alba Iulia 360“
Cetatea medievala a Severinului

Proiectul „Alba Iulia 360“ este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu zece organizații. O componentă importantă a proiectului este cea de formare profesională. În derulare sunt sesiunile de informare și consiliere profesională, în urma cărora benficiarii sunt îndrumați spre unul dintre cele zece cursuri de formare profesională organizate gratuit prin proiect.

» Mai mult
Conferința „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnării”, 7 iunie 2018 - Alba Iulia
Cetatea medievala a Severinului

Marginalizarea nu-i o fatalitate, iar sărăcia nu trebuie să fie un destin. Experții proiectului MICESA vă pot demonstra toate acestea. Vă invităm în acest sens la Conferința de joi, 7 iunie 2018, din Alba Iulia, dedicată promovării antreprenoriatului în trei comunități marginalizate din municipiu.

» Mai mult
Doi universitari cu experienţă antreprenorială sunt traineri MICESA (Alba Iulia)
Cetatea medievala a Severinului

Alin Angheluță şi Mihai Roşca, universitari în cadrul Academiei de Studii Economice, sunt cei doi traineri ai Programului de inițiere în competențe antreprenoriale, acreditat de ANC, din proiectul MICESA.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

14 mar 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

14 mar 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

14 mar 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

14 mar 2013
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

14 mar 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul