Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Neamt » Piatra Neamt » Cazare Piatra Neamt » Obiective turistice » Sinagoga de lemn Baal Sem Tov din Piatra Neamt
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Sinagoga de lemn Baal Sem Tov din Piatra Neamt

Sinagoga de lemn Baal Sem Tov din Piatra Neamt

Sinagoga "Baal Sem Tov" din Piatra Neamt este  printre cele mai vechi sinagogi din sud-estul Europei. A fost ridicata in 1766 pe locul altei sinagogi mai vechi, care era construita din piatra.

Unii cercetatori spun ca vechea sinagoga ar putea data inca de pe vremea lui Stefan cel Mare, care a construit Biserica Domneasca "Sfantul Ioan Botezatorul", numai el putand permite amplasarea sinagogii atat de aproape de biserica crestina. Majoritatea cercetatorilor considera insa ca vechea sinagoga fusese construita la mijlocului secolului XVII.  

Sinagoga "Baal Sem Tov" a fost construita din lemn deoarece pe atunci evreilor nu li se mai permitea sa-si ridice lacasuri din piatra. O prigoana lor in Moldova a inceput la jumatatea secolului XVII cand cazacii au venit in Moldova la curtea domnitorului Vasile Lupu care si-a casatorit fata, pe Ruxandra, cu fiul Hatmanului cazac.  

In 1716, Dimitrie Cantemir scria in Descriptio Moldavie ca:

"Si evreii se socotesc supusi; ei trebuie sa plateasca o dajdie deosebita in fiecare an, mai mare decat aceea obisnuita. Nu au alta indeletnicire decat negutatoria si sa tina hanuri. Pot sa-si facă sinagoga oriunde voiesc, însa nu de piatra, ci numai de lemn."

Sinagoga din Piatra Neamt poarta numele Baal Sem Tov  ("Stapanul cu nume bun"), Israel Ben Eliezer (1700-1760) pe numele sau adevarat, intemeietorului Hasidismului, curent de reinnoire a iudaismului care se adresa credinciosilor simpli, chiar si fara carte, punand accentul pe relatia personala cu Dumnezeu.
 
La Sinagoga de lemn din Piatra Neamt deosebit de valoros este altarul suflat cu aur, vechi de peste 250 de ani, “Urna sfanta”, din lemn sculptat in 1835, pe trei etaje, asezata pe peretele estic.

Pensiuni in Piatra Neamt

Localizare. Sinagoga de lemn “Baal Sem Tov” se afla in apropierea Curtii Domnesti si Bisericii "Sfantul Ioan Botezatorul", langa Liceul "Petru Rares", pe strada Dimitrie Ernici, nr.7, din Piatra Neamt, judetul Neamt.

Coordonate GPS: 46.93375, 26.371057

+ Toate informatiile
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (jud. Suceava)
Incarca alt cod de control
Trimite
Start-up Urban: Granturi de 39.000 euro își caută idei de afaceri în Regiunea Centru
Sinagoga de lemn Baal Sem Tov din Piatra Neamt

54 de granturi de câte maximum 39.000 euro fiecare își caută perechea! Cele mai bune idei de afaceri din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor primi finanțare în cadrul proiectului Start-up Urban. Noile afaceri vor fi înființate anul viitor, în mediul urban, de către persoane cu domiciliul sau reședința în aceste județe transilvănene.

» Mai mult
Primul curs de calificare prin proiectul „Alba Iulia 360“
Sinagoga de lemn Baal Sem Tov din Piatra Neamt

Proiectul „Alba Iulia 360“ este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu zece organizații. O componentă importantă a proiectului este cea de formare profesională. În derulare sunt sesiunile de informare și consiliere profesională, în urma cărora benficiarii sunt îndrumați spre unul dintre cele zece cursuri de formare profesională organizate gratuit prin proiect.

» Mai mult
Conferința „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnării”, 7 iunie 2018 - Alba Iulia
Sinagoga de lemn Baal Sem Tov din Piatra Neamt

Marginalizarea nu-i o fatalitate, iar sărăcia nu trebuie să fie un destin. Experții proiectului MICESA vă pot demonstra toate acestea. Vă invităm în acest sens la Conferința de joi, 7 iunie 2018, din Alba Iulia, dedicată promovării antreprenoriatului în trei comunități marginalizate din municipiu.

» Mai mult
Doi universitari cu experienţă antreprenorială sunt traineri MICESA (Alba Iulia)
Sinagoga de lemn Baal Sem Tov din Piatra Neamt

Alin Angheluță şi Mihai Roşca, universitari în cadrul Academiei de Studii Economice, sunt cei doi traineri ai Programului de inițiere în competențe antreprenoriale, acreditat de ANC, din proiectul MICESA.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

29 mai 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

29 mai 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

29 mai 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

29 mai 2013
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

29 mai 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul