Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Mures » Sighisoara » Cazare Sighisoara » Obiective turistice » Scoala din Deal, Sighisoara
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Scoala din Deal, Sighisoara

Scoala din Deal, Sighisoara

Urcand cele 175 de trepte ale Scarii scolarilor, ajungeti in dreptul Scolii din Deal, obiectiv turistic si liceu de renume al Sighisoarei – astazi Liceul teoretic Joseph Haltrich. La dreapta dumneavoastra se afla impunatoarea Biserica din Deal, unul dintre cele mai faimoase monumente ale cetatii Sighisoara.
 

Constructia Scolii din Deal a inceput in 1607, fiind dezvoltata in 1619, 1790 – an de la care dateaza, cel mai probabil, actuala inscriptie, “Patriae Filiis Virtute Palladique Sesse Voventibus Sacrum” - „Fiilor patriei care s-au dedicat virtutii si stiintei – un sanctuar”, si 1901.

 

Cu exceptia deceniilor de dictatura comunista si a anilor 1942-1945, cand scoala a fost preluata de “Grupul etnic german din Romania” (organizatie subordonata celui de-al Treilea Reich), Scoala din Deal a fost in administratia Bisericii Evanghelice.

De altfel, pana la instaurarea dictaturii, scoala s-a numit „Gimnaziul Episcop Teutsch”, dupa numele lui Georg Daniel Teutsch, elev al scolii, apoi profesor si rector intre 1850-1863, devenit preot si, in cele din urma, din 1867 si pana la moartea sa din 1893 – episcop al sasilor evanghelici. In perioada rectoratului lui Georg Daniel Teutsch,

 

Scoala din Deal a devenit una dintre cele mai renumite scoli ale sasilor, rivalizand cu liceele Honterus din Brasov si Gymnassium Academicum (actualul liceu Brukenthal) din Sibiu.

 

In prezent, liceul poarta numele lui Joseph Haltrich, fost elev si director al Scolii din Deal, preot evanghelic si culegator de folclor sasesc. Prieten al unuia dintre fratii Grimm (Jacob Grimm), Joseph Haltrich a publicat in 1854 o culegere de 78 de povestiri populare sasesti: „Basme populare germane din Tara Sasilor – Transilvania”.
 

La Scoala din Deal a invatat si renumitul om de stiinta Hermann Oberth (1894-1980), considerat unul dintre parintii fondatori ai astronauticii. Elev al Gimnaziului Episcop Teutsch (Scoala din Deal), inspirat de cartile lui Jules Verne, la 13 ani Hermann Oberth a proiectat o racheta care sa-i duca pe pamanteni pe Luna. In 1917 a proiectat prima racheta cosmica, iar in 1923 a publicat in romana si germana o carte de referinta pentru astronautica - “Racheta spre spatiile interplanetare”.

Unul dintre discipolii lui Oberth a fost Wernher von Braun, proiectant al rachetei germane V2 si parinte al programului spatial al SUA. In 1969, cand primii cosmonauti au pasit pe Luna, von Braun l-a elogiat astfel pe fostul elev al Scolii din Deal sighisorene, Hermann Oberth:

„Momentul in care pentru prima data un om a pasit pe un corp ceresc a fost creat pe bazele premiselor lui Hermann Oberth, titanul navigatiei spatiale.”
 

Civilizatia saseasca din preajma Sighisoarei

Cetatea medievala Sighisoara

 

Cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime, neintrerupt, de mai bine de opt secole, din sud-estul Europei.

Este parte a patrimoniului universal UNESCO.

Biserica din Biertan

 

A fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona. Biserica a fost ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri.

Biserica din Saschiz

 

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita intre anii 1493-1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

Viscri. Satul
innobilat de Charles

 

Satul Viscri a devenit celebru cand Printul Charles si-a cumparat aici o veche gospodarie saseasca. 
Satul se afla in zona Rupea, in apropierea drumului dintre Brasov si Sighisoara. Biserica fortificata a satului a intrat in 1999 pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica din Homorod

 

La baza turnului de aparare din Homorod nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica. Pot fi identificate temele Hristos in glorie, asezat pe un curcubeu, Apostolii, scene din Patimile Mantuitorului.

Cetatea Rupea

 

A fost amplasata pe o straveche cetate dacica numita Ramidava, careia romanii ii ziceau Rupes, de unde numele actual al localitatii.  

Cetatea a fost atacata si jefuita de armatele turce in anii 1400. In 1643, un incendiu a distrus-o aproape in totalitate, dar sasii din zona au refacut-o si au predat-o armatelor habsburgice.

Satele sasesti,
reinsufletite de MET

 

„Satul de sine statator”/„autosuficient” este un model de dezvoltare rurala al Mihai Eminescu Trust in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare.


 

 

de G.T. + Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Incarca alt cod de control
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

16 oct 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

16 oct 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

16 oct 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

16 oct 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

16 oct 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul