Biserica ”Sf. Ilie” din satul cu acelasi nume al comunei scheia, este situata la 1,5 km de Suceava. A fost ctitorita de stefan cel Mare in 1488. Planul bisericii este triconc, cu turla pe naos, cu altar semicircular, naos cu abside laterale si pronaos. Biserica are zid de incinta si clopotnita.
Pictura interioara a fost realizata in epoca lui stefan cel Mare si a fost refacuta in secolul al XVII-lea, cand Mitropolitul Varlaam a reparat intreaga biserica. Executat intr-o maniera de exceptie, tabloul votiv il infatiseaza pe stefan impreuna cu familia sa. Icoanele imparatesti au fost realizate la Moscova in 1708.
Pana in 1783, aici au functionat o manastire si o scoala teologica, urmand ca apoi sa devina biserica parohiala. Autoritatile austriece au înfiintat în 1786, în locul Academiei Teologice de la Putna, care a fost desfiintata la scurt timp dupa ocuparea partii de nord a Moldovei, o „scoala cliriceasca” (Klerikalschule) la Manastirea „Sf. Ilie” de langa Suceava, a carei conducere a fost încredintata diaconului sarb Daniil Vlahovici.
Dupa ce Daniil Vlahovici a fost numit de autoritati în 1789 ca episcop al Bucovinei (1789-1822), scoala clericala de la Sf. Ilie a fost mutata la Cernauti. Preotul profesor Ioan Zugrav contrazice aceasta ipoteza, sustinand ca scoala cliriceasca a început a functiona în cladirile Manastirii Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.
Dupa desfiintarea manastirii si a scolii clericale, ansamblul manastiresc de la Sf. Ilie a fost lasat în paragina. Chiliile au fost demolate, ramanand numai biserica, turnul clopotnita si zidul de incinta. Biserica a continuat sa functioneze ca biserica parohiala.
Locatie: Sat Sfantu Ilie, la 1,5 km de orasul Suceava, judetul Suceava