Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Oltenia » Judet Gorj » Targu Jiu » Cazare Targu Jiu » Obiective turistice » Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu

Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu

Mausoleul din Targu Jiu este inchinat Ecaterinei Teodoroiu, temerara cercetasa din Gorj, "Fecioara Eroina" a Primului Razboi Mondial, cazuta in 1917 in batalia de la Varnita-Muncelu.

Ecaterina Teodoroiu s-a nascut in 14 ianuarie 1894 in satul Vadeni, azi cartier al municipiului Targu Jiu.

Ecaterina Teodoroiu s-a inscris la Scoala de Fete din Bucuresti. A aderat la miscarea cercetaseasca. Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, ca tanara cercetasa Ecaterina Teodoroiu a ajuns pe front ca sora medicala.

Dupa moartea fratelui ei, Ecaterina se hotaraste sa-i ia locul in slujirea tarii. In timpul primei batalii din Targu Jiu, in 10 octombrie 1916, trupele Armatei I romane au respins ofensiva inamica sub conducerea generalului Ion Dragalina, batalie in care soldatul Ecaterina Teodoroiu s-a aflat in primele linii. Datorita curajului sau, Ecaterina a fost ridicata la gradul de sublocotent, avand astfel sub comanda un pluton de infanterie, devenind prima femeie ofiter a armatei romane.

La un moment dat, Ecaterina Teodoroiu a fost luata prizonier si era condusa de un sergent neamt spre comandamentul germane, a reusit sa inverseze situatia, sergentul devenind prizonier. Situatie a fost posibila datorita gestului rapid si neasteptat al Ecaterinei, care a luat revolverul unui soldat mort si l-a amenintat pe sergentul german.

Surprins de gestul neasteptat si curajos, acesta a predat arma, fiind dus de Ecaterina la comandamentul trupelor romane. In timpul bataliei de la Varnita-Muncelu, sergentul Ecaterina Teodoroiu a fost impuscata in piept. Desi grav ranita, a continuat sa-si indemne soldatii din plutonul pe care il comanda: „Inainte baieti, sunteti cu mine!”

Ordinul de zi din august 1917 consemna astfel caderea Ecaterinei Teodoroiu:

„In timpul ciocnirii de ieri noapte pe Dealul Secului a cazut in fruntea plutonului sau, lovita in inima-i generoasa de doua gloante de mitraliera, voluntara Ecaterina

Teodoroiu din Compania a 7-a. Pilda rara a unui entuziasm unit cu cea mai staruitoare energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt Eroina de la Jiu, si-a dat jertfa suprema, lipsita de orice trufie, de orice desarta ambitie, numai din dragostea de a apara pamantul tarii acesteia cotropita de dusmani. (…) Aceea care in vitejia-i comunicativa a murit in clipa cand se descoperea spre a-si indemna ostasii cu vorbele: "Inainte baieti, nu va lasati, sunteti cu mine!", are drept din clipa aceasta la cinstirea vesnica a unui nume neuitat de camarazi.”

Cu toate ca locul natal era in judetul Gorj, ea a fost inmormantata in satul Poieni, comuna Fitionesti, judetul Vrancea. In anul 1921 osemintele au  fost mutate in mormantul-monument din Piata Victoriei din municipiul Targu Jiu.

Pe Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Targu Jiu sunt reprezentate, prin basoreliefuri, scene din viata eroinei, iar in cele patru colturi sunt reprezentate patru femei care tin in maini cununi de lauri. Sculpturile de pe Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu au fost realizate de Milita Patrascu, eleva a sculptorului gorjean Constantin Brancusi.

In Targu Jiu se afla si Casa Memoriala "Ecaterina Teodoroiu" in care s-a nascut Eroina de la Jiu.

Localizare: Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu se  afla in Piata Victoriei, in municipiul Targu Jiu, judetul Gorj, in fata Bisericii “Sfintii Voievozi” si a Prefecturii judetului Gorj.

Coordonate GPS: 45.041144, 23.271795

+ Toate informatiile
Transrarau - Drumul Comorilor, inaugurat in Romania Palatul Mogosoaia - întânirea Venetiei cu Orientul Cetatea Alba Iulia Minunea dintre porti Traseul cicloturistic „Emil Cioran”: Sibiu- Rasinari Biserica Sfantul Anton de la Curtea Veche si o binecuvantata confuzie
Incarca alt cod de control
Trimite
Targul de Turism al Romaniei, Editia de primavara (Bucuresti, 25-28 februarie 2016)
Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu

In perioada 25-28 februarie 2016 va avea loc editia de primavara a Targului de Turism al Romaniei, ce se va desfasura la ROMEXPO.

» Mai mult
Mai mult decât o destinație: un adevărat trip
Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu

Când simți că ți-ar prinde bine să pleci în călătorie, știi bine că îți dorești mai mult decât să parcurgi o distanță oarecare. Știi că vrei să evadezi din rutină, să-ți reîncarci bateriiile cu energie. Iar energia vine din experiențele pe care le trăiești. Și pentru asta există TRIPDor.

» Mai mult
Promoveaza-te in Catalogul Pensiunilor din Romania editia 2015-2016!
Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu

Pregatim publicarea, in limbile romana si engleza, a editiei 2016 a Catalogului Pensiunilor din Romania. Acesta va contine peste 3000 de pensiuni din toata tara, dar si evenimente si obiective turistice, structurate pe 9 regiuni istorice.

» Mai mult
Concert Richard Clayderman la Sala Palatului (Bucuresti, 09 martie 2016)
Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Targu Jiu

Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, Richard Clayderman va sustine un concert extraordinar la Sala Palatului din Bucuresti, pe 9 martie.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

8 mai 2013
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

8 mai 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

8 mai 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

8 mai 2013
Bazilica paleocrestina Niculitel Bazilica paleocrestina Niculitel

Monumentul paleocrestin de la Niculitel este situat in partea de nord-est a localitatii, la baza dealului Piatra Rosie. Este constituit dintr-o bazilica cu trei nave si absida semicirculara, construita in timpul domniei lui Valens si refacuta in...

8 mai 2013
Recomandarile turistilor
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Gunoaie pe langa cabana, acvariu cu apa statuta in holul cabanei, camera intunecoasa cu geam minuscul, galeria de la geam cadea, usa de la baie nu... " 29 aug 2015, Ioachim Stefan
Castel Templul Cavalerilor Valisoara / Muntii Apuseni " Locatia perfecta pentru un sejur de vis! " 13 apr 2013, ADINA
Atra Doftana Valea Doftanei / Valea Prahovei " " ,
Pensiunea Dora Sasca Montana / Banat " Cazare buna din punct de vedere al localizarii la inceputul comunei, la drumul principal. Masa servita gustoasa si semnificativa din punct de... " 21 sep 2015, cruceanu cristina
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Am stat cu parintii mei doua nopti la cabana sculptor. Te intampina un "patron" la prima vedere sociabil, amabil, dupa care renunta la aparente... " 9 sep 2015, Andreea
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul