Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Neamt » Targu Neamt » Cazare Targu Neamt » Obiective turistice » Icoana “Lidianca” de la Manastirea Neamt
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Icoana “Lidianca” de la Manastirea Neamt

Icoana “Lidianca” de la Manastirea Neamt

 

 
Cea mai valoroasa podoaba a Manastirii Neamt  este o Icoana a Maicii Domnului numita “Lidianca”, icoana daruita în 1429 domnitorului Alexandru cel Bun de catre Imparatul bizantin Ioan al VIII- lea Paleologul.
 
Se numeste “Lidianca” pentru ca este o copie a vestitei icoanei de la Lida care ar fi aparut în mod miraculous pe un stâlp al bisericii din orasul Sfântului Gheorghe. Sfântul Gherman, înainte de a deveni patriarh al Constantinopolului, a facut pe la 665 un pelerinaj in Tara Sfanta. Fiind impresionat de aceasta icoana aparuta pe stâlpul bisericii din Lydda (sau Lod, sau Lida, orasul în care a fost îngopat Sfântul Gheorghe), Sfântul Gherman a cerut sa fie facuta o copie a icoanei Maicii Domnului, iar pe cealalta fata sa fie înfatisat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
 
In 730, pentru a fi pusa la adapost de furia iconoclastilor, icoana Maicii Domnului a fost transferata la Roma, fiind readusa la Constantinopol pe la jumatatea secolului IX. 
 
In 1429, Imparatul Ioan al VIII-lea Paleologul a daruit aceasta icoana domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun. Evenimentul aminteste un gest similar al parintilor Imparatului Ioan VIII. In 1401, Irena, mama Imparatului Ioan al-VIII-lea si sotie a lui Manuel al-II-lea Paleologul, a daruit Doamnei Ana, sotia lui Alexandru cel Bun, Icoana Sfintei Ana care se gaseste acum la Manastirea Bistrita. Acest gest este considerat un simbol recunoasterii de catre Constantinopol a Mitropoliei Moldovei, dupa o perioada de tulburari legate de numirea lui Iosif Musat ca mitropolit în ciuda dorintei Patriarhiei Ecumenice de a numi episcopi greci la conducerea bisericii ortodoxe din Moldova.  
 
Icoana “Lidianca”, de dimensiuni considerabile, este asezata în naosul bisericii “Inaltarea Domnului” de la Manastirea Neamt.
 
 
Localizare. Manastirea Neamt  se afla la 16 km nord-vest de Târgu Neamt, în comuna Vânatori, jud. Neamt. 
 
Coordonate GPS: 47.263, 26.2092
 
+ Toate informatiile
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (jud. Suceava)
Incarca alt cod de control
Trimite
Start-up Urban: Granturi de 39.000 euro își caută idei de afaceri în Regiunea Centru
Icoana “Lidianca” de la Manastirea Neamt

54 de granturi de câte maximum 39.000 euro fiecare își caută perechea! Cele mai bune idei de afaceri din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor primi finanțare în cadrul proiectului Start-up Urban. Noile afaceri vor fi înființate anul viitor, în mediul urban, de către persoane cu domiciliul sau reședința în aceste județe transilvănene.

» Mai mult
Primul curs de calificare prin proiectul „Alba Iulia 360“
Icoana “Lidianca” de la Manastirea Neamt

Proiectul „Alba Iulia 360“ este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu zece organizații. O componentă importantă a proiectului este cea de formare profesională. În derulare sunt sesiunile de informare și consiliere profesională, în urma cărora benficiarii sunt îndrumați spre unul dintre cele zece cursuri de formare profesională organizate gratuit prin proiect.

» Mai mult
Conferința „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnării”, 7 iunie 2018 - Alba Iulia
Icoana “Lidianca” de la Manastirea Neamt

Marginalizarea nu-i o fatalitate, iar sărăcia nu trebuie să fie un destin. Experții proiectului MICESA vă pot demonstra toate acestea. Vă invităm în acest sens la Conferința de joi, 7 iunie 2018, din Alba Iulia, dedicată promovării antreprenoriatului în trei comunități marginalizate din municipiu.

» Mai mult
Doi universitari cu experienţă antreprenorială sunt traineri MICESA (Alba Iulia)
Icoana “Lidianca” de la Manastirea Neamt

Alin Angheluță şi Mihai Roşca, universitari în cadrul Academiei de Studii Economice, sunt cei doi traineri ai Programului de inițiere în competențe antreprenoriale, acreditat de ANC, din proiectul MICESA.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

29 ian 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

29 ian 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

29 ian 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

29 ian 2013
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

29 ian 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul