Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site
Moneda:
Limba:
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Brasov » Timisu de Sus » Cazare Timisu de Sus » Obiective turistice » Manastirea Catolica de la Timisul de Sus
Cont turist | Cont afacere
Obiective turistice

Manastirea Catolica de la Timisul de Sus

Manastirea Catolica de la Timisul de Sus

Ridicata in 1926 pentru a fi loc de vacanta surorilor din "Congregatio Jesu", manastirea maicilor de la Timisul de Sus a devenit un loc de refugiu pentru preotii catolici si calugarite in timpul prigoanei comuniste. Biserica manastirii are hramul Sfintei Tereza a Pruncului Isus, praznuit in 1 octombrie.

"Congregatio Jesu" a fost infiintata de Venerabila Maria Ward, o calugarita din Anglia care a preluat regula ordinului iezuit. In Romania, la instaurarea comunismului, aceasta congregatie administra celebra scoala a surorilor germane de pe Pitar Mos (Institutul "Sfanta Maria" din Bucuresti), desfiintata de regimul de dictatura populara. Manastirea de la Timsul de Sus a fost locul lor de reculegere si odihna in timpul vacantelor scolare, iar acum este sfintita de memoria recenta a marturisitorilor  pentru credinta.

PS Iosif Schubert, consacrat episcop in clandestinitate si eliberat dupa 14 ani de inchisoare (dosarul "spionilor Vaticanului"), a stat la aceasta manastire cu domiciliu fortat din 1964 pana in 1969. Grav bolnav, PS Iosif Schubert a fost rascumparat de catolicii germani. Ajuns in Vest, l-a informat pe Papa Paul VI despre situatia din Romania, sugerandu-i sa-l numeasca pe episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, aflat cu domiciliu obligatoriu la Manastirea Caldarusani , cardinal al Bisericii Catolice. PS Iosif Schubert a murit, cu misiunea indeplinita, la doar trei luni dupa ce plecase de la manastirea Timisul de Sus. Tot la aceasta manastire s-a retras, dupa 14 ani de temnita grea, sora Clara Laslau, judecata si ea in lotul "spionilor Vaticanului".

In memoriile sale, Mater Consolata Bachmeyer ultima directoare a scolii de la Pitar Mos descrie vizitele de la Timisul de Sus. Chiar inainte de 23 august 1944, dupa cumplitele bombardamente din Bucuresti, calugarita  spune: "Ma aflam din nou la Timis, unde domnea pacea si linistea, unde de jur imprejur erau munti si paduri cu aer curat, in timp ce la mica distanta domnea iadul."

Despre momentele in care Romania era ocupata de Armata Rosie, Mater Consolata scrie: "Doamne, cum ne mai rugam in acele momente de restriste! In afara de rugaciunile noastre obisnuite, faceam ziua intreaga si rugaciunea rozariului, mereu cate noua, una dupa alta, si dupa o scurta pauza o luam de la capat. Cateodata, cate un soldat rus, calare, sarea gardul sa ne ceara imbracaminte si de mancare. Niciuna dintre noi nu ne aratam, cu exceptia maicii Aveline, care stapanea la perfectie limba rusa. De mare ajutor ne-a fost atunci! Ne rugam fara incetare si reuseam de fiecare data sa-i vedem plecand si vazandu-si de drum. Odata, unul dintre ei, zarind marele nostru crucifix, a vrut neaparat sa stie cine a fost acel om atat de rau de a trebuit sa fie pedepsit cu rastignirea! In continuu venea lume la noi sa-si gaseasca refugiul, chiar si din Bucuresti. Printre altii, a sosit si o doamna, doctorita, folosind niste drumuri laturalnice. O tinea de mana pe fiica ei, Ioana, in varsta de numai patru anisori si dorea sa-mi vorbeasca. Era agitata si infricosata, ceea ce nu era de mirare. Am luat-o imediat cu noi la rugaciune. Dupa doua zile de sedere la noi mi-a marturisit ca venise cu gandul sa mi-o lase pe fetita, iar ea sa plece in padure ca sa-si puna capat zilelor acolo. Intre timp intelesese sensul si valoarea suferintei si s-a intors impacata acasa.''

Trei ani mai tarziu, Mater Consolata are la Timisul de Sus viziunea tragediei ce avea sa urmeze.

"De sapte ori pe zi urcam treptele spre draga noastra capela, zugravita in alb, ale carei ferestre erau, fiecare, de alta culoare. (…) Tocmai terminasem rugaciunea de seara si coboram in grup treptele capelei, cand Maica Superioara si alte cateva maici m-au luat discret deoparte si mi-au spus agitate: "Ne pare rau ca trebuie sa va intrerupeti zilele de reculegere, dar nu avem incotro. A telefonat Mater Melosa si a spus ca este neaparat necesar sa va intoarceti imediat la Bucuresti." As fi vrut sa stiu despre ce este vorba, dar la telefon nu li se daduse niciun amanunt. Era in ziua de 3 august 1948.(...)


Johann, un sas dintr-un sat ardelenesc din apropierea Timisului, omul care se ingrijea de grajdul nostru, stia ca adesea, intre 5 si 6 dimineata, trece un autobuz spre Bucuresti.

A doua zi de dimineata, pe la ora 4, eram amandoi pe pajistea dintre padure si sosea, langa casa noastra. Eu ma uitam in jos, linistita. Pe petecul de pamant din fata ochilor mei descopeream dintr-o data o lume nebanuita. Totul era atat de limpede, de precis, de frumos. Vedeam dintr-o data fiecare floricica pana in cele mai mici detalii, fiecare firicel de iarba cu forma lui desavarsita. De asemenea - ganganiile, mici creaturi ale Domnului, care se miscau cu atata gratie. Observarea vietii care palpita pe acest petec de pajiste mi-a adus multa bucurie si, totodata, m-a uimit. Cum pana acum nu dadusem niciodata atentie, ma intrebam, lucrurilor din jurul meu, si cum nu le mai vazusem niciodata ca acum, in lumina slaba a zorilor? Nu-mi mai puteam lua ochii de la pamant!

Deodata l-am auzit pe Johann: 
“Mater Consolata, de ce va intoarceti cu atata graba la Bucuresti?" I-am raspuns, sigura pe mine, fara sa ma gandesc: "Ne-au luat scoala si casa, totul! Majoritatea surorilor va trebui sa paraseasca tara. In scoala nu va mai avea voie sa ramana niciuna dintre noi!". M-am speriat singura apoi de ceea ce spusesem, gandind ca ar fi groaznic sa fie asa, ca nu am dreptul sa spun ceea ce nu stiu... si totusi i-am spus in continuare: "Cateva surori se vor retrage la Sfanta Agnes si aici la Timis. Altele vor ajunge chiar la inchisoare si poate ca vor muri acolo. Tu poti ramane la Timis, sa dai o mana de ajutor, ca sa putem pastra totul, caci nici la voi in sat nu va fi cu mult mai bine."


Omul holbase ochii mari la mine. Am tresarit si m-am intrebat din nou: cine a vorbit in numele meu? Cat as fi vrut sa-mi retrag cuvintele si sa infirm cele spuse ca in urma unei viziuni, dar care din pacate s-au prea-adeverit, dar nu am putut! Ne uitam in tacere unul la altul, aveam impresia ca timpul s-a oprit din curgerea lui neintrerupta. Johann imi spuse: "Nu pot sa cred ca va fi asa." Eu i-am replicat pe loc: "Ai sa vezi." Si imediat mi-am intors privirile spre petecul meu de pajiste, ca si cum as fi vrut sa ma asigur de privelistea ce o admirasem inainte. Si am spus cu glas tare : "Oh, ce minunatie!"

Manastirea se afla la 4 km de Predeal, pe drumul catre Brasov.

Informatii privind programul slujbelor puteti obtine la telefon 0268-457.050.
 

+ Toate informatiile
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung Galeria Oamenilor de Seama din Falticeni (jud. Suceava)
andreea rozalia 18 apr 2014
la ce ora este slujba de anviere
Ancan Claudia 12 feb 2015
Buna ziua. As vrea sa vizitez aceasta manastire ccatolica. Ma intereseaza sa cunosc mai multe lucruri despre istoria acestui lacas. Ati putea sa imi spuneti cu ce masina de transport in comun pot ajunge aici si daca pot fi cazata si cât costa cazarea. Va rog, ma intereseaza foarte mult. DOAMNE AJUTA!
P.Patrascu Petrica Augustin Ofm Conv 17 mar 2015
Laudat sa fie Isus! As dori sà stiu dacà este posibilitate de gàzdiure la mànàstirea D-voastrà pt un grup 15-18 de tertiari franciscani care vin sà viziteze tara de la Bologna in perioada 29 iunie-5iulie. Am avea nevoie de gàzduire doar pt o noapte. Astept ràspuns de la dumneavoastrà! Làudat sa fie Isus. P. Augustin Patrascu
Pr. Hirja Alois 11 oct 2016
Lsf. Crist! Este vorba sa lucram acolo incepand de joi. Cum sa procedez daca ajung seara tarziu pe la ora 24 si ce reper as putea utiliza caci nu am mai fost... Voi fi joi seara, vineri si sambata... Multumesc anticipat pentru raspuns!
Incarca alt cod de control
Trimite
Start-up Urban: Granturi de 39.000 euro își caută idei de afaceri în Regiunea Centru
Manastirea Catolica de la Timisul de Sus

54 de granturi de câte maximum 39.000 euro fiecare își caută perechea! Cele mai bune idei de afaceri din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu vor primi finanțare în cadrul proiectului Start-up Urban. Noile afaceri vor fi înființate anul viitor, în mediul urban, de către persoane cu domiciliul sau reședința în aceste județe transilvănene.

» Mai mult
Primul curs de calificare prin proiectul „Alba Iulia 360“
Manastirea Catolica de la Timisul de Sus

Proiectul „Alba Iulia 360“ este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu zece organizații. O componentă importantă a proiectului este cea de formare profesională. În derulare sunt sesiunile de informare și consiliere profesională, în urma cărora benficiarii sunt îndrumați spre unul dintre cele zece cursuri de formare profesională organizate gratuit prin proiect.

» Mai mult
Conferința „Cultura antreprenoriatului contra culturii resemnării”, 7 iunie 2018 - Alba Iulia
Manastirea Catolica de la Timisul de Sus

Marginalizarea nu-i o fatalitate, iar sărăcia nu trebuie să fie un destin. Experții proiectului MICESA vă pot demonstra toate acestea. Vă invităm în acest sens la Conferința de joi, 7 iunie 2018, din Alba Iulia, dedicată promovării antreprenoriatului în trei comunități marginalizate din municipiu.

» Mai mult
Doi universitari cu experienţă antreprenorială sunt traineri MICESA (Alba Iulia)
Manastirea Catolica de la Timisul de Sus

Alin Angheluță şi Mihai Roşca, universitari în cadrul Academiei de Studii Economice, sunt cei doi traineri ai Programului de inițiere în competențe antreprenoriale, acreditat de ANC, din proiectul MICESA.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

14 dec 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

14 dec 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

14 dec 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

14 dec 2012
Muntii Nemira Muntii Nemira

Reprezinta o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo – Transilvaneni, apartinand de lantul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt punct este reprezentat de catre Varful Nemira Mare (1649 m).

14 dec 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 aug 2017, Gogu
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 iun 2016, dumitriu arina
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 iun 2017, I L
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne Bijuterii Argint
© 2011-2013 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul