Cunoscuta si sub denumirea de Alba Carolina, Cetatea Alba Iulia reprezinta una dintre cele mai impresionante constructii de tip Vauban din Europa de Sud-Est.
Pentru a face loc acestei majestuoase constructii, habsburgii au demoilat in secolul 18 o serie de vestigii renumite la vremea respectiva, printre care si Mitropolia Ortodoxa, ce fusese ridicata de Mihai Viteazu si care a dainuit pe locurile respective aproximativ 150 de ani.
Cetatea medievala daramata de austrieci dupa cucerirea Transilvaniei fusese si ea ziditaa pe locul castrului roman ridicat aici de Legiunea XIII Gemina, unitate de elita a armatei romane ce a participat in 105-106 la cucerirea Daciei de catre Imparatul Traian.
Suprafata pe care se intinde Cetatea Alba Carolina este de aproximativ 100 ha, constituind un fort, in forma stelara, cu ziduri groase si cu mai multe porti de acces, construite in stil baroc, impodobite cu basoreliefuri care infatiseaza figuri si scene mitologice.
Alba Carolina este renumita pentru Portile sale, care strajuiesc punctele de acces in cetate. Trei dintre acestea permiteau accesul catre oras, iar alte trei spre campul de instructie, ce era pozitionat in partea de vest.
Poarta a treia, cea mai importanta si impunatoare, asigura accesul in fortareata. Ea este asezata in mijlocul curtinei - portiune de zid ce uneste flancurile a doua bastioane - Sf. Eugen si Sf. Capistrano. Spre est, poarta este incoronata de statuia lui Carol al VI-lea, in al carei soclu se afla o camera despre care se spune ca ar fi cea in care a stat intemnitat in 1785 Horea, principalul conducator al Marii Rascoale Transilvanene de la 1784.
Poarta a patra, aflata in apropierea Catedralei ortodoxe a Reintregirii si a Catedralei catolice Sfantul Mihail, adaposteste si un centru de informare turistica si o expozitie despre monumentele Cetatii. Aici, in fiecare zi, la ora 12.00, este punctul de pornire al ceremonialului Schimbarii Garzii, care se desfasoara pe un traseu ce cuprinde Poarta a IV-a, Poarta a III-a si Poarta I.
50 de soldati, imbracati in uniforme ale armatei austriece medievale, compusa dintr-un corp de artilerie, unul de infanterie si unul de cavalerie, iau parte la acest eveniment unic in Romania.
Accesul in Cetate pe Traseul Portilor este si va ramane, promit autoritatile, gratuit.