Targul de fete de pe Muntele Gaina
Targul de fete se desfasoara pe platoul muntos al Varfului Gaina, unde se intretaie 3 judete tansilvanene: Alba, Arad, Cluj si Hunedoara. Este un eveniment etno-cultural care a fost mentionat pentru prima data in scrieri in anul 1816, iar in prezent este inregistrat de Consiliul Judetean Alba ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Targul este, poate, cea mai importanta manifestare folclorica din Tara Motilor, este un prilej de intalnire pentru oamenii locului si un motiv bine intemediat de drumetie pentru noi ceilali mistuiti de arsita verii.
Oficial, tragul de fete este deschis de vestitele tulnicarese de la Avram Iancu si apoi incepe programul artistic al participantilor. In aceasta zi de sarbatoare, turistii gasesc pe Varful Gaina produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn, de ceramica (vin in special manufacturieri din Bihor si Zarand), unelte de lemn, costume si tesaturi traditionale, produse culinare specifice zonei si bineinteles, obisnuitii comercianti cu mititei si bere. Seara pe Varful Gaina este veselie mare, cu muzica, jocuri, artificii si foc de tabara.
Demult, la targul de fete participau mai ales fecioarele, fetele mari care vor sa isi gaseasca alesul si sa fie petite de baieti. Familiile care aveau fete de maritat urcau pe munte chiar si cu zestrea fetei. Localnicii cred ca numai cununiile legate pe muntele Gaina sunt cu noroc si aduc fericirea si bunastarea ambelor familie.
Legende legate de Muntele Gaina si de Targul de Fete
Sunt mai multe legende legate de Muntele Gaina si Targul de fete de pe Varful Gaina. Sunt cateva legende mai raspandite prin partile locului, pe care vi le impartasim si dvs.; toate au ca si personaj principal o gaina. Probabil, de la aceste legende provine si numele Muntele Gaina si Varful Gaina.
Prima dintre ele spune ca, in trecut, activitatea de baza a motilor era extragerea aurului. Zilnic, din mina iesea o gaina care facea oua din aur si se aseza in varful muntelui, unde avea cuibul. Oamenii din comuna Vidra de Sus au vrut in nenumarate randuri sa prinda gaina. Intr--un final, satula de atat alergat si primejdii gaina a fugit si a luat cu ea si aurul din munte. O alta legenda spune ca acea gaina s-ar fi dus la Rosia Montana...
Potrivit altei legende, pe Varful Gaina era un palat in care traia o zana foarte frumoasa. Aceasta avea o gaina care facea zilnic 3 oua de aur. Zana daruia ouale ca zestre fetelor sarace care urmau sa se marite. Dornici de imbogatire, 3 baieti imbracati in straie femeiesti au urcat pe munte, au intrat in palatul zanei si au furat gaina. In fuga lor au scapat oua de aur in raul Aries, acesta fiind motivul pentru care astazi nisipul din acest rau este atat de stralucitor. Se mai spune ca oua de aur au mai ramas si pe munte si pentru ca cauta ouale ramase acolo se organizeaza anual targul de fete.
O alta legenda spune ca pe Varful Gaina se cuibarea o gaina cu pene de aur, care facea zilnic 3 oua din aur. Oualele erau daruite fecioarelor care ajungeau la varsta maritisului. Pentru a primit ouale, fetele trebuia sa urce pe varful muntelui in miez de noapte, pentru ca hotii sa nu le urmareasca si sa le fure ouale. Intr-o zi, cativa feciori din Vidra le-au urmarit de fete, le-au lasat sa primeasca pretioasele oua si apoi le-au incoltit sa le fure ouale. Copilele speriate au luat-o la fuga si au scapat ouale din poala pe Valea Arieasului - despre care se stie ca ascunde multa bogatie subterana. Vazand patania, gaina a fugit si s-a ascuns intre niste stancu la Rosia Montana.
+ Toate informatiile Luminatia Focul viu, focul lui Sumedru Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor si patronul Catedralei Patriarhale Traditii si obiceiuri din Bacau