Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Moldova » Judet Neamt » Alexandru Cel Bun » Cazare Alexandru Cel Bun » Obiective turistice » Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita (Neamt)

 

Icoana Sfintei Ana este cea mai de pret podoaba a Manastirii Bistrita de langa Piatra Neamt, ctitorita de Alexandru cel Bun in 1407. Aceasta icoana sfintei mame a Fecioarei Maria a fost daruita in 1401 sotiei domnitorului Moldovei, Doamna Ana, de catre Irena, sotia Imparatului bizantin Manuel al II-lea Paleologul. Andronic, fiul imparatului, fusese bine primit intr-o vizita in Moldova, iar icoana era trimisa si ca recunostinta a acestei bune primiri. Se pare ca icoana a fost pictata intre 1150-1250 de catre doi calugari din tinutul Ierusalimului.
 
Acest dar nepretuit este considerat si un semn al impacarii cu Constantinopolul in chestiunea organizarii ecleziale a Moldovei, recunoscuta ca Mitropolie abia in 1401, dupa zece ani de discordii si afurisiri. Mitropolitul Iosif Musat, numit in 1391 la cererea lui Petru I Musat si ruda a domnitorului  moldovean, nu fusese recunoscut de Patriarhia Ecumenica. El fusese numit episcop ortodox la Cetatea Alba de catre mitropolia poloneza a Haliciului, domnitorul Petru Musat recunoscand suzeranitatea Poloniei si fiind casatorit cu sora regelui polon Vladislav Jagello.
 
Patriarhul Constantinopolului continua insa sa trimita episcopi greci in Moldova, iar acestia erau trimis inapoi acasa de moldoveni. Odata cu venirea pe tron a lui Alexandru cel Bun, pe buna dreptate numit “parintele Moldovei”, si cu numirea unui nou Patriarh al Constantinopolului – Matei -, situatia s-a normalizat, acesta din urma recunoscandu-l ca episcop pe Iosif Musat si Mitropolia Moldovei la 26 iulie 1401.  
 
Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita este cunoscuta ca facatoare de minuni. Este in primul rand icoana care aduce ploaia. De-a lungul veacurilor, cu exceptia perioadei dictaturii comuniste, aceasta icoana a fost dusa „la vreme de neploaie” in procesiune in regiunile afectate de seceta. Este scoasa in procesiune si cu ocazia sarbatorii „Izvorul Tamaduirii”. 
 
In fata icoanei a ingenuncheat si domnitorul Petru Rares, pe cand se refugia in Transilvania urmarit de turci si boierii tradatori dupa cum arata cronicarul Grigore Ureche, inmormantat la Manastirea Bistrita. Domnitorul avea sa-si aminteasca de acel moment: "Am cazut la pamant inaintea sfintelor icoane si mult am plans, asijderea si egumenul si tot soborul plangea impreuna cu mine, cu fierbinti lacrimi. Si am dat fagaduinta lui Dumnezeu si Prea Curatei Lui Maici, ca de ma voi intoarce iarasi la scaunul meu cu bine si biruitor, atunci din temelii voi innoi sfanta manastire."
 
Icoana Sfintei Ana l-a scapat pe Petru Rares atunci, in 1538:  "n-a avut ragaz a se odihni, deasupra manastirii, in munte, vazu ca un roiu de pretutindenea cum turcii inconjoara manastirea ca sa-l poata prinde. El cunoscand acestea, au incalecat de sarg pe cal si singur au fugit”, scrie Grigore Ureche. Iar in cea de-a doua domnie, intre 1541-1546, Petru Rares si-a tinut fagaduinta si a reinnoit din temelii Manastirea Bistrita.
 
Localizare. Manastirea Bistrita din Neamt se afla la opt kilometri vest de Piatra Neamt, pe drumul spre Bicaz, in satul Bistrita, str. Manastirii 116, com. Alexandru cel Bun, jud. Neamt. 
 
Coordonate GPS: 46.9599, 26.2885
 
Informatii suplimentare la tel. 0233.241.091, 0233.241.792   
 
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

30 Jan 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

30 Jan 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

30 Jan 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

30 Jan 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

30 Jan 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul