Legenda Lacului Ochiul Beiului de langa Cheile Nerei spune ca acest taram erau demult stapanit de un pasa care avea un fiu foarte frumos cu ochii albastri.
Intr-o zi, in timp ce era la vanatoare, baiatul a vazut o frumoasa fiica de ghiaur care pastea oile si s-a indragostit de ea. Tatal beiului nu a fost de acord cu legatura beiului cu tanara crestina si a hotarat sa ii desparta, trimitand un calau sa o omoare pe pastorita. Tanarul a gasit-o injunghiata in locul in care izvoraste acum Raul Beusnita, din lacrimile varsate de el formandu-se acest izvor. Se spune ca lacrimile aveau culoarea ochilor lui, de aici si nuanta de albastru-turcoaz a apei lacului.
► Tot legenda spune ca apele cascadelor Beusnitei sunt voalul de mireasa al pastoritei "din semitii ghiaure", care se intalneste cu lacrimile beiului. In apropiere de malul Lacului Ochiul Beiului se intalnesc cele doua cursuri de apa, care se unesc.
Se mai spune si ca in noaptea de Sanziene cele sapte iele ale padurii se intalnesc la Lacul Ochiul Beiului, se scalda in apa si danseaza. Localnicii cred ca ielele i-au ademenit pe cei care au plecat si au disparut in padure. Intre Sanziene si Sfanta Marie Mare se zvoneste ca vrajitoarele bantuie in cautarea plantelor miraculoase, buruienilor si plantelor de leac care cresc din lacrimile nefericitului bei.
Coordonate GPS: 44.936127, 21.790352
Acesul in
Cheile Nerei se poate face din Sopotu Nou sau din Sasca Română, sat component al comunei Sasca Montană.
+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste
Biserica armeano-catolică din Gheorgheni
In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei
Cabana Curmatura - Piatra Craiului
Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung