Localitatea este asezata la nord de Sf. Gheorghe, in valea incadrata de cele doua pâraie, Geje si Falu, care izvorasc din Muntii Baraoltului. Asezarea este atestata documentar la 1332 in registrul dijmelor papale, sub numele de Arkus.
Confesiunea unitariana are o biserica fortificata impunatoare. In locul acesteia, in evul mediu, exista o alta biserica, al carei sanctuar circular se putea observa inca in prima jumatate a secolului 19. Pe parcursul secolelor biserica a fost marita, iar bolta a fost demolata in secolul 18.
Astazi, doar amvonul cioplit in piatra si contraforturile acoperite cu tigla mai poarta caracteristicile stilului gotic. Biserica este imprejmuita de o fortificatie cu plan pentagonal datând din secolul al 17-lea, pe colturile caruia se afla bastioane iesite in exteriorul zidurilor. Potrivit traditiei, ultimul asediu al fortaretei a avut loc pe timpul invaziei turco-tatare, din 1658.
in locul bastionului sudic, a fost construit in 1844 turnul de clopot in forma de bulb de ceapa. in bastionul din sud-vest, care odinioara avea ca destinatie apararea bisericii, in prezent, functioneaza un muzeu etnografic cu un bogat material adunat de Bálinth Zoltán, colectionar local.