Manastirea Rachitoasa se afla in comuna Rachitoasa din judetul Bacau si a fost ridicata in anul 1697 de catre Ilie Enache Tifescu, comandant suprem al armatei. De-a lungul timpului, biserica a fost renovata de 2 ori, o data in anul 1739 de egumenul Daniil, si in 1836 de egumenul Iacov. In anul 1720, manastirea a fost inchinata manastirii Vatoped de la Muntele Athos, Grecia.
In anul 1872, manastirea Rachitoasa a fost secularizata sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza si a fost transformata pe rand in penitenciar pentru oamenii fara adapost si apoi in azil. Abia dupa un secol si jumatate, in anul 1993, manastirea a redevenit lacas de rugaciune, prilej cu care a fost renovata si reamanejata. Astfel, autoritatile au fost nevoite sa mute batranii din chiliile calugaresti, intr-un complex nou, construit la marginea comunei Rachitoasa.
Astazi, Manastirea Rachitoasa de maici este un obiectiv turistic importanant din Moldova si poarta hramul "Adormirii Maicii Domnului".
Pentru a ajunge la Manastirea Rachitoasa din Adjud mergeti spre Bacau pe DN2/E85. Apoi, faceti dreapta in Adjudul Vechi, pe DN11A spre Barlad, intrati pe DJ241 si dupa 28 km de mers ajungeti in comuna Rachitoasa.
Minunea de la Manastirea Rachitoasa
Si astazi, dupa mai bine de un secol, oamenii din Valea Zeletinului mai vorbesc de minunea de la Manastirea Rachitoasa. Se spune ca in nopatea de 20 martie, 1856, era a treia Duminica a Postului Mare, numita si Duminica Crucii, sub privirile uimite ale calugarilor si oamenilor locului, lumanarea din mijlocul biserii s-a aprins singura. Intreaga oaste de monahi a ingenuncheata la vederea acestei infaptuiri si intreg poporul de tarani munciti si istoviti au plecat capetele care ceea ce a fost minunea de la Manastirea Rachitoasa. Aceeasi lumanare, postata sub icoana Sfantului Ioan Botezatorului , avea sa se aprinda singura de inca 2 ori, pe 26 si 28 martie acelasi an. Astazi, in cadrul slubjei se canta intr-un glas "Luminanda", una din cele 11 Evanghelii ale Invierii, in care se implora lumina harului dumnezeiesc.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung