Manastirea Casin aflata in judetul Bacau a fost ridicata in 1655 de voievodul Gheorghe Stefan si este considerata sora geamana a Bisericii Golia din Iasi. Aceste doua biserici au fost construite de aceeasi mesteri: Isidor Pospican, Iacob Gavriloaie si Pricope Iantine.
Planul bisericii este rectangular, cu ziduri inalte, iar pe acoperis se ridica mandre trei turle. Biserica a fost aparata de-a lungul timpului de un zid de piatra inalt si puternic cu turnuri de cetate.
In urma marelui cutremur din 1805 manastirea a fost grav avariata. Lucrarile de reparatie au inceput in perioada 1820 – 1830 fiind incurajate ce cei mai cunoscuti stareti Ierotei si Isaia Tarigradeanu.
Tot in acea perioada a fost acoperit mormantul domnitorului si a fost modificata inscriptia care amintea numele lui Gheorghe Stefan, cu numele celor doi stareti, pentru a fi considerati ei ctitorii manastirii. Cu toate acestea, datele istorice nu au putut fi sterse, precum nici inscriptia de deasupra usii manastirii care dainuieste ca o cicatrice a adevarului.
Printre comorile pe care le pastreaza Manastirea Casin se numara o balada scrisa in limba slavona, nesemnata, probabil redactata de catre unul dintre calugari, denumita “Moartea lui Grigore Ghica”. Aceasta a fost descoperita in anul 1965.
Manastirea Casin a functionat si ca scoala primara intre 1865 si 1921. Comuna Casin se mandreste cu o arhitectura deosebita pe care i-au daruit-o cei mai talentati mesteri. Astazi mai pot fi admirate portile de la curtiel satenilor si o parte dintre case.
Locatie:
Manastirea Casin se afla in comuna cu acelasi nume, la 16 km de Onesti, in judetul Bacau. - Onesti -Str. Calea Scutarului- DJ115- Casin- Manastirea Casin
Coordonate GPS: 46.163188,26.684303
Obiective turistice din apropiere:
- Muzeul Municipal de Istorie Onesti
- Monumentul Mihai Eminescu
- Crucea de pe Dealul Perchiu
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung