Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Maramures » Judet Maramures » Baia Sprie » Cazare Baia Sprie » Obiective turistice » Casa Memoriala Vasile Lucaciu si Biserica Unirii Tuturor Romanilor din Sisesti
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Casa Memoriala Vasile Lucaciu si Biserica Unirii Tuturor Romanilor din Sisesti

Casa Memoriala Vasile Lucaciu si Biserica Unirii Tuturor Romanilor din Sisesti

Preot greco-catolic si luptator aprig pentru drepturile romanilor  transilvaneni, Vasile Lucaciu a fost preot paroh in Sisesti, judetul Maramures, intre 1885-1914. Casa Memoriala este organizata in vechea casa parohiala.
 

Vasile Lucaciu s-a nascut in 1852 in comuna Apa, judetul Satu Mare, unde se afla cealalta casa memoriala care ii este dedicata. A studiat la Colegiul bizantin „Sfantul Atanasie” de la Roma.
 

La Sisesti, Lucaciu a ridicat in 1891 o biserica de dimensiuni impresionante dupa modelul basilicii Sfântul Petru din Roma, pe care a numit-o “PRO S. UNIONE OMNIUM ROMANORUM” - “Biserica Unirii Tuturor Romanilor”, de curand retrocedata Bisericii Greco-Catolice. Biserica are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

 

 Inscriptia “PRO S. UNIONE OMNIUM ROMANORUM” - pentru unirea tuturor românilor - asezata de parintele Vasile Lucaciu deasupra intrarii in biserica sfida autoritatile maghiare.

 

Iconostasul bisericii are si o icoana  deosebita care infatiseaza lumea pamanteasa si lumea cereasca in care Mantuitorul isi tine Maica in brate. La intrarea in biserica, pe partea dreapta, se afla portretul episcopului Atanasie Anghel, cel care a realizat unirea cu Roma. 

 

La circa 100 de metri vest de mareata biserica s-a pastrat pana astazi altarul vechii bisericute de lemn din sat, un loc de popas si rugaciune. 

 

La Sisesti puteti vizita si scoala ridicata pentru copiii romani de parintele Vasile Lucaciu in 1905 langa biserica, o scoala cu dimensiuni apreciabile pentru vremurile respective.

 

► In Procesul Memorandistilor, Vasile Lucaciu a fost condamnat la cinci ani de temnita in 1894. Pentru zelul cu care a aparat cauza romanilor din Transilvania i se spunea “Leul din sisesti”. O cunoscuta doina a fost compusa pentru el pe cand era in inchisori maghiare – „Doina lui Lucaci”.
 

A fost deputat in Parlamentul de la Budapesta si, dupa 1918, in Parlamentul Romaniei Mari.
 

Conform dorintei sale, parintele Lucaciu a fost inmormantat in biserica din Sisesti, satul in care a fost paroh. Parlamentul Romaniei a organizat la 1 decembrie 1918 funeralii nationale, sicriul cu corpul sau fiind transportat de la Satu Mare la Sisesti, Primul Ministru Ion I.C. Bratianu decorandu-l cu „Marele Cordon al Ordinului Steaua Romaniei”, iar episcopul Iuliu Hossu ridicandu-l post-mortem la rangul de Vicar episcopal.
 

In apropiere, la 2-3 km sud, tot in comuna Sisesti, puteti vizita o biserica de lemn aflata in patrimoniul UNESCO – biserica greco-catolica “Sfintii Arhangheli” din satul Surdesti care, cu 72 de metri inaltime, a fost pana de curand cea mai inalta biserica de lemn din lume.

 

Un alt monument UNESCO, aflat in aceeasi comuna, este biserica de lemn din satul Plopis, ridicata intre 1798-1811. Acestea sunt doua dintre cele opt biserici de lemn maramuresene aflate in patrimoniul UNESCO.

   
Pensiuni in Baia Sprie

 

Informatii suplimentare la tel. 0262.211.924.
 
 

Localizare. Comuna Sisesti se afla la 16 km sud-est de Baia Mare, la 6 km sud de Baia Sprie, judetul Maramures.


Coordonate GPS
Casa Memoriala: 47.630708, 23.693387
Biserica Unirii Tuturor Romanilor: 47.629848, 23.702068

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

5 Jun 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

5 Jun 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

5 Jun 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

5 Jun 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

5 Jun 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul