Preot greco-catolic si luptator aprig pentru drepturile romanilor transilvaneni, Vasile Lucaciu a fost preot paroh in Sisesti, judetul Maramures, intre 1885-1914. Casa Memoriala este organizata in vechea casa parohiala.
Vasile Lucaciu s-a nascut in 1852 in comuna Apa, judetul Satu Mare, unde se afla cealalta casa memoriala care ii este dedicata. A studiat la Colegiul bizantin „Sfantul Atanasie” de la Roma.
La Sisesti, Lucaciu a ridicat in 1891 o biserica de dimensiuni impresionante dupa modelul basilicii Sfântul Petru din Roma, pe care a numit-o “PRO S. UNIONE OMNIUM ROMANORUM” - “Biserica Unirii Tuturor Romanilor”, de curand retrocedata Bisericii Greco-Catolice. Biserica are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
► Inscriptia “PRO S. UNIONE OMNIUM ROMANORUM” - pentru unirea tuturor românilor - asezata de parintele Vasile Lucaciu deasupra intrarii in biserica sfida autoritatile maghiare.
Iconostasul bisericii are si o icoana deosebita care infatiseaza lumea pamanteasa si lumea cereasca in care Mantuitorul isi tine Maica in brate. La intrarea in biserica, pe partea dreapta, se afla portretul episcopului Atanasie Anghel, cel care a realizat unirea cu Roma.
La circa 100 de metri vest de mareata biserica s-a pastrat pana astazi altarul vechii bisericute de lemn din sat, un loc de popas si rugaciune.
La Sisesti puteti vizita si scoala ridicata pentru copiii romani de parintele Vasile Lucaciu in 1905 langa biserica, o scoala cu dimensiuni apreciabile pentru vremurile respective.
► In Procesul Memorandistilor, Vasile Lucaciu a fost condamnat la cinci ani de temnita in 1894. Pentru zelul cu care a aparat cauza romanilor din Transilvania i se spunea “Leul din sisesti”. O cunoscuta doina a fost compusa pentru el pe cand era in inchisori maghiare – „Doina lui Lucaci”.
A fost deputat in Parlamentul de la Budapesta si, dupa 1918, in Parlamentul Romaniei Mari.
Conform dorintei sale, parintele Lucaciu a fost inmormantat in biserica din Sisesti, satul in care a fost paroh. Parlamentul Romaniei a organizat la 1 decembrie 1918 funeralii nationale, sicriul cu corpul sau fiind transportat de la Satu Mare la Sisesti, Primul Ministru Ion I.C. Bratianu decorandu-l cu „Marele Cordon al Ordinului Steaua Romaniei”, iar episcopul Iuliu Hossu ridicandu-l post-mortem la rangul de Vicar episcopal.
In apropiere, la 2-3 km sud, tot in comuna Sisesti, puteti vizita o biserica de lemn aflata in patrimoniul UNESCO – biserica greco-catolica “Sfintii Arhangheli” din satul Surdesti care, cu 72 de metri inaltime, a fost pana de curand cea mai inalta biserica de lemn din lume.
Un alt monument UNESCO, aflat in aceeasi comuna, este biserica de lemn din satul Plopis, ridicata intre 1798-1811. Acestea sunt doua dintre cele opt biserici de lemn maramuresene aflate in patrimoniul UNESCO.
Informatii suplimentare la tel. 0262.211.924.
Localizare. Comuna Sisesti se afla la 16 km sud-est de Baia Mare, la 6 km sud de Baia Sprie, judetul Maramures.
Coordonate GPS
Casa Memoriala: 47.630708, 23.693387
Biserica Unirii Tuturor Romanilor: 47.629848, 23.702068