Asezamantul, care se afla la nordest de Intorsura Buzaului, in valea care se intinde inspre Zagon, obisnuia sa apartina de acesta din urma pana in anii 1920. Astazi el este centru comunal, de care apartin doua sate, Ladauti si Sarmas.
Primii locuitori ai acestui teritoriu s-au stabilit prin intermediul familiei Szentkereszty intre anii 1712 si 1720. Datorita padurilor extinse din aceasta regiune, in anul 1847 in Barcani s-a construit o fabrica producatoare de sticla, care a atras o substantiala forta de munca. Aceasta fabrica a functionat pana in anul 1886.
in numarul din 4 februarie 1899 al Gazetei de Transilvania, cititorii au vazut o stire extrem de interesanta, potrivit careia preotul greco-catolic Ioan Dima din Sita Buzaului si conasul Nicolae Rusu au cumparat proprietatea contelui Mikes Benedek pentru suma de 110 000 forinti impreuna cu fabrica ce se afla pe respectiva proprietate privata.
Din punct de vedere eclesiastic, Barcani a fost filiala intorsurii Buzaului pana in anul 1902, an in care asezamantul a devenit comuna individuala. Prezenta biserica a comunei, considerata monument istoric, a fost construita intre anii 1896-97, constructorii folosind piatra pentru construirea bazei, si lemn de brad pentru corpul propriu-zis.
Sfantul protector al bisericii este Sfantul Nicolae. Nicolae Purcel si Dumitru Terzea sunt doua nume importante in istoria bisericii, ei contribuind in mod substantial la construirea sa. Turnul nu foarte inalt, precum si tot corpul bisericii a fost acoperit cu tinichea. La realizarea picturilor murale, pictorul stefan Chiorean a folosit tehnica neobizantina de pictare cu ajutorul temperelor (1975). Unele icoane aflate in biserica dateaza din timpul construirii sale.