- “De Pfingsten la Livezile” - Festival international al etniilor organizat de Rusalii cu scopul pastrarii obiceiurilor sasilor din Bistrita la care participa solisti, ansambluri folclorice si fanfare cu muzica specifica zonei. Anul acesta festivalul international al etniilor va avea loc in data de 27 mai 2012. Este o adevarata sarbatoare a etniilor, festivalul desfasurânduse la începuturi în comuna Livezile, unde se adunau în fiecare an sasii de Pfingsten, adica de Rusalii.
- Zilele municipiului Bistrita – Se sarbatoreste atestarea documentara a Bistritei, organizandu-se spectacole, concerte de muzica populara si nu numai, concursuri pentru bistriteni. Din 2009, manifestarile au loc la oborul de la Viisoara, in general in jurul datei de 16 iulie, si dureaza trei zile. In anul 2012 acest festival se va desfasura intre 13 si 15 iulie.
- Festivalul International de Folclor “Nunta Zamfirei” - Festival are loc de obicei la sfârsitul lunii iulie si pune in valoare la nivel international folclorul Transilvaniei si traditiile Bistritei-Nasaud. Este un eveniment remarcabil, la el fiind invitati si participand sute de artisti straini. In 2012 “Nunta Zamfirei” se va desfasura intre 27 si 30 iulie.
Prin stradania domnului prof. dr. Dorel Cosma, director al Centrului Cultural Municipal George Cosbuc, Bistrita s-a remarcat pentru prima oara printre capitalele folclorului mondial in anul 1991, primul festival international din acest municipiu avand un succes neasteptat. Au participat ansambluri folclorice de bulgari, greci, francezi si turci. Numele de “Nunta Zamfirei” sugereaza veselia, muzica si jocul romanesc, la care participa oameni din toata lumea , elemente intalnite la nunti. A fost preluat numele poemului lui Cosbuc si tematica nuntii. Cu ocazia festivalului, pe platoul din fata Casei de Cultura mesteri populari prezinta mestesuguri traditionale.
- Festivalul Traditiilor Tiganesti – Tiganii erau amintiti pe teritoriile românesti din secolul XIV ca robi si în meserii la care era necesara priceperea artistica. In data de 15 august tiganii sarbatoresc Ziua Fecioarei Maria dansand si cantand specific. La festival participa ansambluri tiganesti din Bistrita-Nasaud. In 2012 va fi cea de-a XI editie a festivalului si este asteptata o adevarata “stihie de miscare si culoare”, asa cum caracteriza presa locala editii trecute ale festivalului.
- Festivalul International al Fanfarelor “Mihail Warga” – Mihail Warga a fost un cunoscut dirijor, compozitor si orchestrator si intemeietor de fanfare din Bistrita. La festivalul organizat de obicei în luna septembrie s-au prezentat si formatii din Ungaria, Bulgaria si Germania, pe langa cele din Bistrita, Cluj, Reghin si Lugoj. Fanfarele obisnuiesc sa defileze pe strazile orasului si sa cânte în locuri anuntate dinainte precum Parcul Municipal sau complexul Heidenfeld din Viisoara. Cea de-a VIII-a editie a acestui festival de va desfasura intre 28 si 29 septembrie 2012.