Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Bistrita-Nasaud » Bistrita » Cazare Bistrita » Obiective turistice » Casa Ion Zidaru din Bistrita
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Casa Ion Zidaru din Bistrita

Casa Ion Zidaru din Bistrita

Casa Ion Zidaru face parte din seria numeroasa a cladirilor medievale etajate, de la mijlocul veacului al XVI-lea. Construita in jurul anului 1500 de catre un jude al Bistritei, edificiul este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice tarzii din Transilvania. Primul proprietar, Andreas Beuchel, un patrician bogat, cu studii la celebra Universitate din Cracovia, a cumparat casa in 1522 si a transformat-o intr-un palat in miniatura.

Istoria casei si a proprietarilor este un capitol interesant al evolutiei vietii urbane in Bistrita primei jumatati a secolului al XVI-lea: Ioan Zapolya, ajuns voievodul Transilvaniei cu sprijinul lui Petru Rares, cedeaza acestuia din urma Bistrita, in anul 1529. Domnitorul Moldovei solicita bistritenilor plata darii ce i se cuvenea, facand totodata o demonstratie de forta, printr-o expeditie militara. Andreas Beuchel, acuzat de tradare pentru ca a parasit orasul  in vreme de asediu, fuge in tabara lui Petru Rares de la Tarpiu, reusind de aici sa fuga spre Rodna si mai apoi, la Curtea lui Petru Rares de la Suceava. Ulterior, acesta se intoarce la Bistrita, increzator in promisiunea ca acuzatiile ii vor fi retrase.

Aici insa, este judecat, condamnat la moarte si executat prin decapitare. Capul sau este pus intr-un cos cu nuiele si aruncat pe apa Bistritei, imagine care se regaseste pe peretele de Nord – Est a Bisericii Evanghelice. Casa revine judelui Bistritei, Thomas Werner, care o vinde unui umanist important al vremii, Cristian Pomarius. Fiind un imobil valoros, este apreciat la suma de 800 de florini.

in anul 1538, casa este vanduta lui Ion Zidaru (Johanes Murator), arhitect si constructor, care se angajase, contra sumei de 360 de florini, sa construiasca biserica „Sfantul Dumitru” din Suceava, la solicitarea domnului moldovean, Petru Rares. Din motive necunoscute, biserica se prabuseste inainte de finalizare, iar Ion Zidaru, de frica lui Petru Rares, fuge la Bistrita si apoi la Sibiu.

Domnitorul Moldovei pune sechestru asupra casei constructorului din Bistrita, considerand ca el este proprietarul de drept al imobilului, ca dealtfel si descendentii lui, Ilias Voda si Alexandru Lapusneanu. Acesta din urma, in 1549, vinde casa unui bistritean, Paul Budaker.

Deoarece constata ca ar mai fi ramas de platit un rest de 100 de florini, suma ramasa de la Ion Zidaru, Alexandru Lapusneanu implica proprietarii casei intr-ul lung sir de procese, care culmineaza, la 19 februarie 1556, cu judecata in fata imparatului Ferdinand, la Presburg.

In 1946, casa a fost sediu al comandamentului trupelor sovietice aflate in trecere prin Bistrita. in 1974, ea este restaurata de Ministerul Culturii si devine Restaurantul Central, nume care este pastrat si astazi de proprietarii de drept, care dupa ce au intrat in posesia casei , au supus-o unui amplu proces de reabilitare.

Cladirea este executata in intregime din piatra si lemn. Cu toate interventiile masive asupra constructiei, chiar daca detaliile mai vechi au fost distruse sau incluse in zidarie, s-a putut constata totusi ca, anterior, cladirea era o constructie cu etaj dominata de profilatura gotica datand din a doua jumatate a secolului al XV-lea. O a doua etapa a constructiei, si cea mai importanta, a fost aceea a preluarii elementelor din Renastere.
 

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

13 Sep 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

13 Sep 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

13 Sep 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

13 Sep 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

13 Sep 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul