Lacasul de cult este primul edificiu, construit in Bistrita, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in anul 1927, iar primul sau slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba si literatura româna a poetului George Cosbuc, al Mitropolitului Nicolae Balan si al Patriarhului Romaniei, Miron Cristea.
Cladirea a fost inaltata pe strada Alexandru Odobescu intre anii 1927-1938. De remarcat in istoria acestui edificiu este faptul ca la construirea sa au contribuit marele compozitor George Enescu si preotul si pedagogul Grigore Pletosu.
In anul 1927, George Enescu a sustinut la Bistrita un concert de binefacere, iar fondurile strânse la eveniment au fost donate pentru a ajuta la constructia imobilului. O alta parte din fondurile necesare pentru ridicarea lacasului de cult au venit de la cadrele militare si din administratia orasului, precum si din donatiile credinciosilor. in plus, pentru finalizarea lucrarilor, s-au primit ajutoare si din fondul padurilor graniceresti de la Nasaud, s-au vândut caramizi, ilustrate, s-au facut imprumuturi bancare si s-a primit ajutor banesc de la Episcopia Clujului.
Arhivele bisericii arata ca edificiul a fost ridicat de maistrul Ioan Sasu, care a lucrat dupa planurile sotiei sale Elena Preda.
Pictura murala originala a edificiului a fost schimbata intre ani 1987-1990 când cladirea a fost restaurata. Pictura veche, facuta de pictorul Ioan Herteg a fost acoperita cu picturi in stil religios executate in tehnica tempera grasa. Iconostasul si scaunele arheieresti sculptate din lemn au fost restaurate tot in aceeasi perioada. Tot atunci a suferit modificari si amvonul.