Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Transilvania » Judet Alba » Blaj » Cazare Blaj » Obiective turistice » Ioan Inocentiu Micu Klein a transformat Blajul dintr-un satuc calvin in Mica Roma
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Ioan Inocentiu Micu Klein a transformat Blajul dintr-un satuc calvin in Mica Roma

Ioan Inocentiu Micu Klein a transformat Blajul dintr-un satuc calvin in Mica Roma

Castelul Mitropolitan din Blaj, cea mai veche cladire din localitate, a devenit in secolul XVIII resedinta intai-statatorilor Bisericii Greco-Catolice prin decizia marelui episcop si patriot roman Ioan Inocentiu Micu Klein.

Inaintea stabilirii aici a episcopului roman unit venit de la Fagaras in apropierea Albei Iulia- capitala Transilvaniei, Blajul era o micuta localitate calvina.

Atestat documentar tocmai in 1226, se pare ca a primit numele de Blaj in 1393, cand regele Sigismund a dat localitatea unui nobil maghiar - Blasiu Cserey.

Castelul din Blaj a fost construit in 1535 de Gheorghe Badgi, fiind stapanit apoi de Principele Transilvaniei Stefan Bócskay, de consilierul acestuia - Pavel Örvendi, apoi de Stefan Kákoni si de Principele Gabriel Bethlen, care i-a adus imbunatatiri. Castelul a apartitnut si familiei Apafi, ultimul proprietar fiind Principele Mihail Apafi II, la moartea caruia din 1713 a intrat in posesia fiscului Imperiului austriac.

La Blaj, in 27 octombrie 1687, la umbra a ceea ce cunoastem astazi a fi "Stejarul lui Iancu", a fost semnat acordul prin care ultimul Principe al Transilvaniei Mihai Apafi II a acceptat suzeranitatea austriaca in fata
generalului comisar al armatei imperiale Antonio von Caraffa.

Cam in acea perioada se nastea in satul Sad de langa Sibiu Ioan Micu, fiul unor tarani romani. Ioan Micu a studiat teologia la iezuiti si a devenit prin decizia Imparatului austriac Carol VI si a Papei Clement XII episcop al romanilor uniti cu Roma in 1730. S-a calugarit luandu-si numele de Inocentie si a fost facut baron de Klein, devenind astfel primul roman in Dieta Transilvaniei.

Tanarul si energicul episcop greco-catolic roman a obtinut de la imparatul austriac in 1735 mutarea episcopiei de la Fagaras la Blaj, mai aproape de capitala Principatului Transilvaniei - Alba Iulia. Pentru Blaj a dat la schimb doua mosii pe care le avea la Sambata de Jos si Gherla. A obtinut astfel Castelul ce fusese construit de Gheorghe Badgi – transformat in resedinta episcopala - si domeniile Blajului. Veniturile produse de aceste domenii au fost destinate jumatate intretinerii eparhiei de Alba Iulia si Fagaras, iar cealalta jumatate - infiintarii celor ce aveau sa devina renumitele Scoli ale Blajului si Manastirii "Sfanta Treime".

Ioan Inocentiu Micu Klein a pus piatra de temelie a Catedralei greco-catolice "Sfanta Treime", in care aveau sa-i fie stramutate osemintele abia in anul 2000. Primii trei ucenici trimisi la Roma sa
studieze la Colegiul "De propaganda fide" au fost Petru Pavel Aron, Grigore Maior, care i-au si urmat lui Inocentiu Micu Klein in scaunul episcopal si Silvestru Caliani.

In urma cererilor repetate privind drepturile romanilor transilvaneni adresate Imparatesei Maria Tereza si pozitiilor ferme in Dieta Transilvaniei, divergentelor cu teologii iezuiti care voiau sa aiba control asupra bisericii romane unite cu Roma, dar si a rascoalei impotriva unitilor conduse de Visarion Sarai, Ioan Inocentiu Micu Klein este nevoit sa se exileze la Roma. Ramane aici timp de 24 de ani, pana la moarte, la sugestia Papei Benedict XIV. In urma lui Ioan Inocentiu Micu Klein, la Blaj, episcopul Petru Pavel Aron, Atanasie Rednic si Grigore Maior au constinuat opera sa, flacara romanismului izbucnind din aceasta mica localtate. Asa ajungea Mihai Eminescu, in pelerinajul sau spiritual din Bucovina prin Ardeal spre Tara Romaneasca sa exclame, venind dinspre Tarnaveni, la vederea Blajului, de pe un deal si sub un tei batran care a dainuit pana astazi:

,,Te salut din inima, Roma mica, iti multumesc, Dumnezeule, ca m-ai ajutat s-o pot vedea!"

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

10 May 2013
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

10 May 2013
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

10 May 2013
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

10 May 2013
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

10 May 2013
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul