In ultimele două decenii, Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET), preocupata de mostenirea saseasca din Transilvania, a devenit exemplu de valorificare a patrimoniului cultural.
Modelul promovat de MET este „satul de sine statator”, ori „satul autosuficient”.
Este un model de dezvoltare rurala care prinde radacini in Transilvania, si in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare.
Pentru a ajunge la un astfel de obiectiv este importanta formarea mesterilor locali – dulgheri, fierari, caramidari, tiglari, tesatoare etc. - ce pot restaura vechile case in stilul traditional, cu tehnici de constructie si materiale locale. In satele transilvanene a avut loc un schimb masiv de populatie dupa plecarea sasilor, asa ca era necesar ca vechile meserii, deprinderi si cunostinte, toate aceste lucruri care asigurau specificul locului, sa fie cumva transmise actualelor generatii din aceste sate.
Prima scoala de formare in meserii traditionale pentru acesti mesteri locali exista in Transilvania, la Alma Vii (Alma Saseasca, la circa 10 km sud de Medias). Ulterior acesti mesteri locali si-au deschis propria mica afacere in sat, au restaurat primele case.
Apoi, in multe dintre situatii, primele case restaurate traditional intr-un sat au inceput sa primeasca si oaspeti, au devenit model, starnind chiar invidia celorlalti sateni.
„Oamenii au inceput sa fie mandri de casele lor”, spune directoarea MET Caroline Fernolend, o sasoaica energica din satul Viscri, de langa Rupea si Homorod.
„Si eu vreu sa-mi restaurez casa, au inceput sa zica oamenii, nu vrei sa ma ajuti?, i-au intrebat pe mesterii locali. Astfel oamenii si-au luat responsabilitati pentru vechile case ale sasilor care au plecat si le vor pastra asa cum sunt, nu le vor distruge, pentru ca s-au implicat in restaurarea lor”, spune directoarea MET.
Asa s-a ajuns ca mai multe case sa fie restaurate in satele in care a actionat MET. Nu numai mesterii locali, dar si 80 de sateni au beneficiat de cursuri de agro-turism (contabilitate primara, limba engleza, etc.), putand sa-si administreze ulterior, calificat, pensiunile si casele de oaspeti, aducand turisti in sat si crescand pretul proprietatilor in satul respectiv.
Un proiect cu totul deosebit al MET este cel al statiei de epurare ecologica din Viscri. Este primul proiect de acest gen din Romania – o canalizare ecologica, ce nu foloseste pompe si energie electrica, ci doar caderea naturala a apei, ce preia apele uzate de la 111 gospodarii, apele menajere fiind filtrate si purificate cu ajutorul stufului si bacteriilor aerobe si anaerobe, printr-un sistem de trei lacuri artificiale.
In cei aproape 20 ani de activitate, Mihai Eminescu Trust a reinsufletit 49 de sate transilvanene, lucrand si in sase orase. A avut peste 1.100 de proiecte derulate.
Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor. La vremea respectiva, Printul Charles a fost convins de Jessica Douglas-Home, fondatoarea MET, care calatorea in tarile lagarului comunist pentru a-i incuraja pe istoricii si filosofii disidenti.
Dupa Polonia, Cehoslovacia si Ungaria, Jessica Douglas-Home a venit si in Romania in 1987 si a marturisit ca a „simtit ca se identifica cu romanii, prinsi ca intr-o capcana in aceasta lume inspaimantatoare.”
Modelul „satului de sine statator” este un model ce ar putea fi replicat in alte zone de mare potential pentru turismul de pensiune din Romania: Maramuresul istoric, Lapusul si Tara Chioarului cu bisericile lor de lemn din patrimoniul UNESCO, in Tara Fagarasului, cu peisaje montane deosebite si salba de manastiri de la poalele „Alpilor Transilvaniei” intre care straluceste Sambata de Sus, zona Garana-Brebu Nou, cu peisaje, evenimente precum Festivalul de Jazz si atmosfera care aminteste de satele austriece si germane, sau in zona Bucovinei, care pune in valoare manastirile si bisericile cu fresca la exterior, satele si catunele de pe Obcinele Bucovinei (satele Vama - gastronomie excelenta, Prisaca Dornei ori Pojorata) ori zona de nord a Bucovinei romanesti – „Patria hutulilor” (Izvoarele Sucevei, Moldova-Sulita, Moldovita si Vatra Moldovitei).
Civilizatia saseasca din preajma Sighisoarei
Cetatea Sighisoara este singura cetate medievala locuita in intregime, neintrerupt, de mai bine de opt secole, din sud-estul Europei. Este parte a patrimoniului universal UNESCO. |
![]() |
A fost sediul Epsicopiei Evanghelice Luterane intre 1572 -1867, fiind un important centru spiritual si politic al sasilor din zona. Biserica a fost ridicata in stil gotic intre 1486-1524 pe locul unei biserici de secol XIII, a fost fortificata in urma invaziilor tatarilor si turcilor, construindu-se trei ziduri de aparare, doua bastioane si sapte turnuri. |
![]() |
Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita intre anii 1493-1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul. |
![]() |
Viscri. Satul
Satul Viscri a devenit celebru cand Printul Charles si-a cumparat aici o veche gospodarie saseasca. |
![]() |
La baza turnului de aparare din Homorod nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica. Pot fi identificate temele Hristos in glorie, asezat pe un curcubeu, Apostolii, scene din Patimile Mantuitorului. |
![]() |
A fost amplasata pe o straveche cetate dacica numita Ramidava, careia romanii ii ziceau Rupes, de unde numele actual al localitatii. Cetatea a fost atacata si jefuita de armatele turce in anii 1400. In 1643, un incendiu a distrus-o aproape in totalitate, dar sasii din zona au refacut-o si au predat-o armatelor habsburgice. |
![]() |
Satele sasesti,
„Satul de sine statator”/„autosuficient” este un model de dezvoltare rurala al Mihai Eminescu Trust in care, dupa o perioada, satenii ajung singuri sa-si gestioneze mostenirea culturala si bogatiile naturale, restaurand si prezervand ce au primit de la mosii lor ori de la sasi, identificandu-se cu aceasta mostenire, si reusind sa isi castige existenta din punerea ei in valoare. |
![]() |
de G.T. + Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung