La trei klometri sud de satul Breaza, printre brazii dealului “Pe Turn” (805 m altitudine) gasim ruinele unei cetati medievale, ce fusese asezata pe o mai veche fortificatie dacica.
Sunt doua turnuri cu diametru de circa 2.5 m si ziduri groase de 2 m, si un zid de incinta, construit ulterior, lung de 84 de metri, care are pana la 2 m inaltime si 1.5 m grosime. Unul dintre turnuri descrie in interior un hexagon, celalalt este cilindric si la interior.
Cercetarile arheologice de la sfarsitul anilor '60 au stabilit ca cetatea dateaza din a doua jumatate a secolului XIII, fiind abandonata cel mai probabil in secolul XV. Cu ocazia acelor cercetari au fost descoperite si niste trepte care duceau cate un tunel, o veche fantana, si, in apropiere, in locul numit “Pe Livade”, urmele unei contructii dacice din secoul I i.Hr.
Cetatea de la Breaza se aseamana cu planurile de constructie ale unor cetati de la sud de Carpati, argument ce a intarit traditia locala cum ca acesta fortificatie i-ar fi apartinut pe la 1280 lui Negru Voda, legendarul descalecator din Tara Fagarasului in Muntenia.
Ceva mai sus de ruinele cetatii, pe poteca marcata cu punct rosu care duce catre Cabana Urlea peste culmea impadurita a Coltilor Brezei, este o poiana numita “La Ruga”.
Potrivit traditiei locale, aici, in poiana “La Ruga”, ar fi existat pe vremuri un altar de piatra. Inainte de descalecarea voievodului la sud de Carpati, in fata acestui altar de piatra s-ar fi rugat pentu ultima data impreuna, Negru Voda si insotitorii sai ce plecau spre Tara Muscelului, alaturi de cei care ramaneau mai departe, la nord, in Terra Blacorum - “tara romanilor”, cum eram descrisa Tara Fagarasului la 1222 in diploma prin care sa dadeau privilegii cavalerilor teutoni din Tara Barsei.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung