Manastirea “Pacea Lumii” se afla la sud de satele Bucium si Sercaita, localitati care apartin de comuna Sinca Veche. Manastirea de calugari are hramul “Schimbarea la fata”, praznuit în 6 august.
Ca si alte manastiri aflate la poalele Fagarasilor, manastirea Bucium a fost recladita pe locul unei vechi manastiri ortodoxe distrusa generalul austriac Bucow în 1761.
Legenda spune ca nicio ghiulea trasa de tunurile austriece nu nimerea manastirea, si atunci generalul Bucow a poruncit ca aceasta sa fie arsa. Staretul ar fi fost decapitat si mai multi calugari ar fi pierit în flacari, pe când din ceruri se auzeau cântari miraculoase. Dupa incendiul devastator, soldatii austrieci nu au gasit ramasitele calugarilor pieriti in foc si s-au înspaimântat.
In perioada interbelica, Regina Maria a dorit sa faca la Bucium o manastire grandioasa – a “Intregirii Neamului”, proiect zadarnicit de vremurile de criza.
Denumirea mai stranie sub care e cunoscuta manastiriea - “Pacea Lumii” - provine de la una dintre vedeniiile lui “Mos Ilie”, bucovinean refugiat de raboi pe aceste meleaguri. Intr-o crunta batalie de pe frontul rusesc din primul razboi mondial, în care au pierit cei mai multi dintre camarazii sai, lui Ilie Burla, ostean în armata austriaca, i-a aparut Maica Domnului cerându-i sa zideasca o biserica pentru pacea lumii. Atunci i s-a aratat lui Ilie Burla si vechea manastire de la Bucium ce pierise cu calugari cu tot în foc, în 1761. “Mos Ilie”, renumit pentu multe alte viziuni ale sale, a murit în 1985, nevoindu-se in post si rugaciune si mistuit de dorinta construirii lacasului de la Bucium despre care-i pomenise Sfanta Maria. Dorinta i-a fost împlinita dupa 1989 prin stradania unor apropiati ai dânsului - sotii Sandru, si ei ajunsi la Bucium prin 1950 de pe alte meleaguri.
Manastirea a fost zidita între 1990-1995 cu hramul “Schimbarea la fata a Mantuitorului”.
Acces: La Manastirea Pacea Lumii se poate ajunge pe doua drumuri neasfaltate, care urca usor spre Muntii Fagaras dinspre Bucium si Sercaita. Drumul care porneste din satul Bucium are putin peste patru kilometri, iar cel din Sercaita are aproape sapte kilometri lungime. Sercaita si Bucium se afla la 23 km sud-est de Fagaras si 55 km vest de Brasov (pe DN1 pana la Persani, apoi la stânga, prin Sinca Veche.
Cititi mai multe despre Manastirea Bucium AICI.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung