Situată în Centrul Vechi al Bucureștilor, biserica „Sfântul Anton” este cel mai vechi lăcaș de cult din capitală, loc al regăsirii de sine și a lui Dumnezeu prin intermediul rugăciunii.
Mircea Ciobanu este ctitorul Bisericii „Sfântul Anton”, la jumătatea secolului XVI. Biserica a avut inițial numai hramul Buna Vestire.
Se pare că Mircea Ciobanu - un domn crud, care a domnit de trei ori, între 1545-1559, căsătorit cu Domna Chiajna - a ridicat biserica pe locul alteia mai vechi, mormântul domnitorului fiind în interiorul bisericii.
Iconostasul este decorat cu elemente din Vechiul Testament. La exterior, contrafortul și decorațiunile amintesc de bisericile medievale din Principatul Moldovei, o influență pusă pe seama puternicei, ambițioasei Doamne Chiajna, soția domnitorului Mircea Ciobanu, fiica lui Petru Rareș și nepoata lui Ștefan cel Mare.
O vreme biserica a servit drept capelă pentru Curtea Domnească, la început, noii domnitori fiind unși cu mir aici.
In 1715, Serban Cantacuzino a refacut pictura si a adauga la intrare un chenar de piatra sculptat in stil renascentist (FOTO).
In 1989, luată în vizor de Elena Ceaușescu, biserica a fost la un pas de demolare. Ajutorul din ceruri nu a întârziat să apară: chiar în perioada în care amenințările s-au întețit, soarta bisericii fiind pecetluită, a început revoluția și astfel orice amenințare asupra lăcașului de cult a dispărut.
In urma unui mare incendiu petrecut in Bucuresti în 1847 a fost distrusă o biserica din apropiere, de la Hanul lui Manuc. Ca prin minune, icoana Sfântului Antonie cel Mare a rțmas atunci neatinsă de flăcări. Icoana a fost adusă la Biserica de la Curtea Veche, iar Sfântul Antonie, întemeietorul monahismului în Orient, a devenit patronul lăcașului de la Curtea Veche, alături de Maica Domnului (hramul Bunavestire).
De atunci, numeroși credinciosi vin să se roage la icoana miraculoasă. Și vin indeosebi marțea să-l cinsteasca și să-l roage pe Sfântul Anton.
În legătură cu această zi specială de cinstire, neobișnuită în Biserica Ortodoxă, este, fără îndoială, și o fericită și binecuvantată confuzie cu Sfântul Anton al Bisericii Catolice. Franciscan portughez, grabnic găsitor al lucrurilor pierdute ori furate, Sfântul Anton de Padova este foarte popular în Biserica Catolică și este cinstit marțea.
Însa Sfântul Antonie cel Mare de la Biserica Curtea veche a trăit între 251-365, trecând la cele veșnice la 105 ani, pe când Sfântul Anton de Padova (1195-1231) a avut o scurtă petrecere pe pământ, murind la doar 36 de ani. Ca urmare a tradiției catolice de cinstire a Sfântului Anton de Padova în fiecare zi de marți, dar poate si datorită confuziei create, creștinii ortodocși au preluat aceasta devoțiune, venind în număr mare șabiserica de la Curtea Veche în această zi a săptămânii.
Localizare: Strada Franceza, nr. 33, Sector 3, Bucuresti
Coordonate GPS: 44.4305, 26.0988
Coordonatele obiectivelor turistice din apropiere:
Manastirea Stavropoleos 44.4318, 26.0986
Hanul lui Manuc 44.4297, 26.1021
Curtea Veche 44.4308, 26.0988
de G.T. + Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung