Curtea Veche sau Cetatea Bucuresti
Prima Curte Domneasca din Bucuresti se afla astazi pe Str. Franceza, Nr. 27-31, Sectorul 3, bineinteles, in zona Centrului Vechi din Bucuresti - zona Lipscani. Aceasta a fost construita in timpul domniei lui Vlad Tepes, dar a devenit nefunctionala dupa incendiul din 1718, care a distrus Bucurestiul, si dupa cutremurul din 1738. Dupa aceste calamitati a fost construita o noua curte domneasca - Curtea Noua.
Curtea Domneasca este formata din Palatul Voievodal, Biserica Buna Vestire, cunoscuta astazi sunt numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de receptie, cancelarii domnesti, grajduri si gradini - ruinele de astazi.
Accesul in curtea domneasca se face prin doua porti opuse:
- prima este amplasata la intersectia strazilor Smardan cu Halelor. De-a lungul timpului aceasta poarta a avut diferite denumiri (Poarta de Sus, Clopotnita Domneasca), Foisorul Rosu.
- a doua este amplasata in locul de unde porneste Strada Mosilor si poarta numele Poarta de Jos.
Hanul lui Manuc este un important obiectiv turistic si monument istoric al Capitalei, amplasat pe Str. Franceza nr. 62-64, Bucuresti, Sector 3. Hanul a fost construit de un armean instarit, silit sa se stabileasca in Tarile Romanesti, pe nume Emanuel Marzaian - numit Manuc de catre turci. Acesta a fost construit intr-un an, in 1808 fiind ridicat, iar pentru vremea aceea arhitectura hanului a fost destul de inovativa, deoarece Manuc nu isi dorea ca hanul sau sa aiba structura unei fortarete asemanatoare celor din sec XVIII-lea. Terenul pe care este construit Hanul Manuc a apartinut Curtii Domnesti.
Din descrierile de la inceputul sec. XIX reiese la Hanul Manuc este format din 15 pivnite boltite aflate la subsol, la parter erau 23 de pravalii, 2 saloane, 10 magazii, camere pentru servitori si un tunel care putea adaposti 500 persoane. La etaj erau 107 camere, majoritate folosite de catre oaspeti. In curtea
interioara a Hanului se afla o cafenea si o mica gradina cu fantana arteziana.
La o jumatate de secol dupa ce a luat nastere ideea de a fi infiintata o Banca Nationala, a fost publicata in „Monitorul Oficial” Legea pentru crearea unei Banci de Scont si Circulatiune.
Astfel se puneau bazele a ceea ce reprezinta astazi Banca Nationala a Romaniei - institutie de credit si de asemenea unic emitent al bancnotelor.
Banca Nationala a Romaniei s-a implicat de-a lungul istoriei in sustinerea si dezoltarea economiei nationale, a contribuit la elaborarea legilor privitoare la monometalism (sistem monetar bazat pe un singur metal valutar - aur sau argint) si a sustinut din punct de vedere financiar eforturile depuse de Guvern in timpul celor doua Razboaie Mondiale.
Sediul central al Bancii Nationale a Romaniei este o cladire de dimensiuni impresionante, construita intre 1884 si 1890, pe fostul han al lui Serban Voda. Adresa exacta este: strada Lipscani nr.
25, sector 3, Bucuresti.
Hanul cu Tei este unul din putinele hanuri vechi care mai exista in Centrul Istoric al Bucurestiului. A fost construit in anul 1833 de catre Anastasie Hagi Gheorghe Polizu si Stefan Popovici, pe Strada Lipscani. Este singurul han istoric din Bucuresti care si-a pastrat forma de origine.
Astazi, fostul han este un loc in care se organizeaza galerii de arta iar in pivnita functioneaza un bar. Ies in evidenta atat portile de fier bogat ornamentate cat si fatada de sticla care este tipica Tarii Romanesti.
Teatrul de Comedie
Teatul de Comedie din Bucuresti a fost infiintat in anul 1960 de maestrul Radu Beligan. In primii ani, pe aceasta scena au jucat actori precum Radu Beligan, Ion Lucian, Iarina Demian, Stela Popescu, Amza Pellea, Dem Radulescu, Gheorghe Dinica si altii.Teatrul de Comedie este unic in Romania prin repertoriul diversificat al genului comic de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia neagra sau teatrul absurdului.
In anul 1963 Teatrul de Comedie a castigat "Premiul Teatrului Natiunilor", la Paris cu spectacolele "Rinocerii", de Eugene Ionesco, regia lui Lucian Giurchescu si "Umbra", de Evghenii Svart
si "Troilus si Cresida" deWilliam Shakespeare, ambele in regia lui David Esrig.
Notorietatea Teatrului de Comedie a fost adusa de turneele din anii 1991-1992 in mai multe orase din Marea Britanie, Columbia, Venezuela si Canada cu spectacolul "Visul unei nopti de vara", de
William Shakespeare, in regia lui Alexandru Darie.
In 2007 spectacolul "Revizorul", de Gogol, in regia lui Horatiu Malaele a fost prezentat in cadrul Festivalului International Fringe Edinburgh, unde a primit cronici extrem de bune, 4 stele
din 5, in cotidienele britanice The Times, The Independent, The Sunday Herald.
In 2002 s-a lansat Festivalul Comediei Romanesti (festCO), devenind international la a cincea editie.
In 2006 se lanseaza Concursul de Comedie Romaneasca si Gala Comediei Romanesti, aceste evenimente reprezentand puncte de referinta in agenda culturala bucuresteana.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung