Hanul lui Manuc este un important obiectiv turistic si monument istoric al Capitalei, amplasat pe Str. Franceza nr. 62-64, Bucuresti, Sector 3. Hanul a fost construit de un armean instarit, silit sa se stabileasca in Tarile Romanesti, pe nume Emanuel Marzaian - numit Manuc de catre turci. Acesta a fost construit intr-un an, in 1808 fiind ridicat, iar pentru vremea aceea arhitectura hanului a fost destul de inovativa, deoarece Manuc nu isi dorea ca hanul sau sa aiba structura unei fortarete asemanatoare celor din sec XVIII-lea. Terenul pe care este construit Hanul Manuc a apartinut Curtii Domnesti.
Hanul Manuc este unul dintre cele mai cunoscute hanuri din Bucuresti din prima jumatate a sec XIX. Faima acestuia se datoreaza mai ales propietarului sau, Manuc, personaj in jurul caruia s-au nascut adevarate legende si caruia i-au fost atribuite nenumarate calitati - frumos si impunator, inteligent, cult, distins si elegant, bun cunoscator de oameni, abil si direct, marinimos si in plus vorbea 12 limbi la perfectiune. Poate ca tocmai datorita acestor calitati exceptionale in vremea sultanului Mustafa al IV-lea, Manuc este numit Bei al Moldovei (guvernator al unui oras sau provincii din fostul Imperiu otoman). Mai mult, prin insusirile sale Manuc a adus servicii Imperiului Otoman si Rusiei cand aceste doua mari puteri erau in razboi, iar serviciile i-au fost rasplatite cu titluri si mult aur.
Din descrierile de la inceputul sec. XIX reiese la Hanul Manuc este format din 15 pivnite boltite aflate la subsol, la parter erau 23 de pravalii, 2 saloane, 10 magazii, camere pentru servitori si un tunel care putea adaposti 500 persoane. La etaj erau 107 camere, majoritate folosite de catre oaspeti. In curtea interioara a Hanului se afla o cafenea si o mica gradina cu fantana arteziana.
Dupa terminarea razboiului dintre Rusia si Otomani, Manuc se muta cu familia la mosia Hancesti. Distanta mare il impiedica pe Manuc sa se mai ocupe corespunzator de han, astfel ca hotaraste sa il vanda si in 1816 incepe sa faca demersurile pentru vanzare. Numa ca lucrurile au luat o intorsura stranie si pe 20 iunie 1817 Manuc moarte in situatii stranii. Deoarece copii sai erau minori, averea acestuia este administrata de o epitropie. Deoarece averea lui Manuc era greu de administrat, epitropii decid sa arendeze toate proprietatile. Astfel, in Decembrie 1827, averile lui Manuc din Tara Romaneasca, inclusiv hanul, sunt arendate lui Dimitrie D. Dedu si lui Nicolae Alexiu.
In 1838 are loc un cutremur care afecteaza grav structura hanului. Deoarece costurile de reconstructie erau uriase, Murat, fiul lui Manuc si mostenitor cu drepturi depline, decide sa vanda hanul. In 1841/1842 hanul este cumparat de pitarul Dimitrie Iconomidis (Economu), in asociere cu alte doua persoane.
In 1861/1862 Hanul Manuc era vandut iarasi, proprietar devenind Lambru Vasilescu. Acest investeste in reparatiile hanului si in schimba numele in "Marele Hotel Dacia", iar cele doua mari saloane ale hanului erau folosite pentru petrecerile lumii bune din Capitala. Din iarna lui 1878, in cele doua sali au inceput sa se organizeze spectacole de teatru de catre I. D. Ionescu.
In prezent, Hanul Manuc si-a pastrat in mare parte vechiul stil arhitectural si a fost transformat in hotel cu restaurant, cofetarie si pivnita pentru vinuri.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung