Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Muntenia » Judet Bucuresti » Bucuresti » Cazare Bucuresti » Obiective turistice » Manastirea Caldarusani - ctitorie a domnitorului Matei Basarab
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Manastirea Caldarusani - ctitorie a domnitorului Matei Basarab

Manastirea Caldarusani - ctitorie a domnitorului Matei Basarab

Ctitorie a domnitorului Matei Basarab, Manastirea Caldarusani a fost ridicata în 1638 pe locul unui vechi schit din lemn pe o peninsula care înainta în apele lacului.

Scriind despre “asezarea acestei sfinte monastiri (…) în marginea furioaselor pustietati ale apei care se numeste Caldarosani”, smeritul monah Casian Cernicanul consemna la 1870 traditia potrivit careia Matei Basarab a descoperit acest loc de manastire înaintea unei batalii pe care avea sa o poarte cu Vasile Lupu al Moldovei. Cercetând locul de tabara din Codrii Vlasiei, domnitorul ar fi dat peste “o bisericuta mica de lemn si foarte darapanata”, unde erau un monah batrân, numit Partenie, care avea opt ucenici. I-a promis acestuia ca de va câstiga batalia, va ridica aici o manastire. Vasile Lupu si-a retras ostirea în Moldova, iar domnitorul muntean si-a tinut promisiunea ridicând o manastire falnica pe care a închinat-o Sfântului Dumitru.

Paul de Alep, secretarul Patriarhului Macarie al Antiohiei, descria la 1653 ctitoria lui Matei Basarab: “Este înconjurată de o apă fără sfârşit şi fără fund, are hramul Sfântul Dumitru şi se numeşte Căldăruşani. Este vestită în această ţară, fiind clădită tot de răposatul Matei Vodă. Clădirea este întinsă şi cu totul nouă din temelie, cu o biserică de o nespusă frumuseţe, cu chilii şi încăperi de o măreţie domnească. Un lac imens o înconjoară. Afară de un drum de ţară, nu este alt mijloc de pătrundere.“

Intre 1794 si 1806, la Caldarusani a fost staret Cuviosul Arhimandrit Gheorghe, cel care rectitorie practic, începând cu 1771, Manastirea Cernica. El a condus timp de 12 ani ambele manastiri. La Caldarusani, Cuviosul Gheorghe a facut ce facuse si la Cernica, reusind sa reînsufleteasca viata monahala în traditia Muntelui Athos si a Sfântului Paisie Velicicovski a carui ucenic a fost.  

Timp de trei ani, la Caldarusani a fost calugar ierodiaconul Grigore Dascalul, înainte de a fi hirotonit la 1823, în numai trei zile, episcop si apoi Mitropolit al Tarii Românesti. Moastele Sfântului Ierarh Grigore Dascalul sunt în biserica manastirii.

Incepând cu 1778 a functionat aici o renumita scoala de pictura condusa la început de mesterul Ivan Rusul, zugrav venit pe aceste meleaguri cu armatele rusesti.

La aceasta scoala de pictura bisericeasca a ucenicit între 1854-1855 Nicolae Grigorescu, pe când avea 16-17 ani si era “un tinerel zugrav” cum mentiona mai târziu istoricul Nicolae Iorga. Zece dintre icoanele pictate de Nicolae Grigorescu pot fi admirate astazi în muzeul manastirii.

Manastirea i-a avut oaspeti pe I. L Caragiale, Nicolae Iorga, Gala Galaction si Tudor Arghezi.

La aceasta manastire a fost surghiunit de comunisti între 1956-1970 episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, românul care fusese desemnat sa citeasca la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 Proclamatia de Unire a Transilvaniei cu România pentru a sfârsi sub domiciu obligatoriu, dupa cinci ani de temnita grea la Sighet, în România reîntregita. Intr-o chilie a Manastirii Caldarusani a primit Iuliu Hossu în martie 1969 pe emisarul Vaticanului care i-a comunicat decizia Papei Paul VI de a-l face Cardinal.

In cimitirul manastirii a fost îngropat în 1992 arhimandritul Sofian Boghiu, staretul Manastirii Antim.

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

4 May 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

4 May 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

4 May 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

4 May 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

4 May 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul