Sfântul Dimitrie, ocrotitorul Bucurestilor, s-a nascut in secolul al XIII-lea in satul Basarabov , asezat pe raul Lom, un afluent al Dunarii din apropierea orasului bulgaresc Russe.
Sfantul Dimitrie facea parte dintr-o familie saraca, care nu l-a putut da la invatatura, fiind nevoit sa-si castige de mic copil existenta. Cu timpul a devenit pastor, avand grija de animalele localnicilor din sat. Mergand destul de des la biserica alaturi de familia sa, iubind viata monahala, Dimitrie decide sa se calugareasca. Viata de calugar si-a petrecut-o in post, departe de ceilalti calugari intr-o pestera sapata in stanca.
Nimeni nu stie cat timp a trait in aceasta pestera. Ramasitele i-au fost gasite dupa multi ani cazute in albia raului Lom, dupa ce Sfantul Dumitru se pare ca i s-a aratat in vis unei tinere bolnave, promitandu-i ca daca parintii ei il vor scoate din apa, ea se va tamadui.
Sfantul Dimitrie cel Nou e sarbatorit in calendarul bisericesc pe 27 octombrie.
Moastele au fost depuse de preoti in biserica satului Basarab, ramanad aici pana in anul 1774. Ca moastele sa nu fie profanate de ostasii turci, generalul rus Petru Saltacov, care purta pe atunci un razboi cu turcii a poruncit sa fie duse in Rusia.
Cand racla a trecut pe la Bucuresti, un negustor bogat cu numele de Hagi Dimitrie precum si mitropolitul Grigorie II al Tarii Romanesti, l-au rugat pe generalul rus sa lase cinstitele moaste ale Sfantului Dimitrie cel Nou poporului roman si Mitropoliei tarii. Ascultandu-le dorinta, moastele au fost asezate cu mare cinste in Catedrala Mitropolitana din Bucuresti in iulie 1774. La Kiev, in Ucraina, se pastreaza si azi mana dreapta a Sfantului.
In 1918, pe 17 februarie, moastele Sfantului Dimitrie Basarabov, au fost furate din Mitropolia de la Bucuresti de catre ostasii bulgari, dar la Giurgiu acestia au fost prinsi si, zorii zilei de 19 februarie, moastele au fost readuse sub escorta militara in lacasul sfant.
Astfel Sfantul Dimitrie cel Nou (sau Basarabov) a devenit ocrotitorul Bucurestiului. Putem gasi moastele lui la Catedrala Patriarhiala din Bucuresti, unde an de an, în apropierea sarbatorii sale din 27 octombrie, se face un pelerinaj la care participa zeci de mii de credinciosi de pretutindeni. Se zice ca moastele Sfantul Dimitrie cel Nou au vindecat multe suferinte si boli.
Biserici care-i poarta hramul: Manastirea Basarabov - Bulgaria ; Biserica Sf. Mare Mucenic Dimitrie cel Nou Basarabov- Bacau; Biserica Precupetii Vechi - Biserica Tuturor Sfintilor- Bucuresti;
Hramurile Catedralei Patriarhale: Sfintii imparati Constantin si Elena, Sfantul Dimitrie cel Nou (Catedrala Patriarhala), Sfantul Gheorghe, Sfanta Cuvioasa Parascheva (Paraclisul Patriarhal)
Acces: Catedrala Patriarhala se afla in imediata apropiere a Pietei Unirii din Bucuresti;
Localizare: Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25, 040163, sect. 4, Bucuresti
Coordonate GPS: 44.4244, 26.0979
+ Toate informatiile Luminatia Focul viu, focul lui Sumedru Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Traditii si obiceiuri din Bacau Jocul Ursului de la Darmanesti