Ridicata in 1643 pe o colina in centrul satului, Biserica “Sfantul Nicolae” din Budesti - Josani este inscrisa alaturi de alte sapte biserici de lemn maramuresene in patrimoniul UNESCO.
Biserica din Budesti impresioneaza prin robustete si buna proportionalitate.
Lacasul nu a mai fost marit de-a lungul veacurilor, pastrandu-si dimensiunile originale: are 18 m lungime, 8 m latime si 26 m inaltimea turnului.
Clopotnita cu foisor are patru turnulete in cele patru colturi, semn ca in sat exista Sfatul Batranilor, sateni fruntasi alesi sa decida in treburile obstei (detaliu intalnit si la Șurdești, Plopis si Rogoz, alte biserici de lemn inscrise in patrimoniul UNESCO).
De asemenea, pictura interioara este bine conservata la Budesti, fiind realizata in 1762 de Alexandru Ponehalschi, cel care a pictat si iconostasele de la Desesti, Ieud (biserica din deal), Sârbi-Susani si Calinesti-Caeni.
La Budesti, Ponehalschi a pictat icoanele, proaosul, naosul si iconostasul, peretele si bolta altarului fiind pictate in 1832 de Ianos Opris. In biserica gasiti si o straveche icoana a Sfantului Ioan Botezatorul realizata in secolul XV.
► In biserica din Budesti-Josani sunt pastrate zalele si coiful lui Pintea Viteazul - haiducul Tarii Lapusului, mort in 1703, in asediul cetatii Baia Mare, pe cand era era capitan in armata lui Rakoczi II care a condus rascoala curutilor contra habsburgilor. Mai este si un steag al principelui Francisc Rakoczi al II-lea.
În apropiere puteti vizita Biserica de lemn din Bârsana, aflata si aceasta pe lista patrimoniului UNESCO.
Obiective turistice in Sighetul Marmatiei:
► Memorialul Victimelor Comunismului
Acces:
Budesti se afla la 25 km sud de Sighetul Marmatiei, pe drumul care trece prin Ocna - Sugatag. Puteti veni si prin Bârsana si trece prin frumoasele sate Calinesti si Sarbi.
Dinspre Baia Mare, se poate ajunge prin Baia Sprie, Șișești - unde a fost paroh memorandistul Vasile Lucaciu, care a ridicat Biserica Unirii Tututor Românilor, prin satul Șurdești - unde este o biserica de lemn greco-catolica aflata in patrimoniul UNESCO si Cavnic.
Coordonate GPS: 47.731669, 23.944227