Castelul a fost construit la Campina, intre 1893-1896, de catre scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia.
O tanara deosebit de inteligenta, cu studii la Sorbona, poeta, cu o voce superba, lucrata la Conservatorul din Bucuresti, Iulia Hasdeu a murit în 1888, de tuberculoza, inainte de a implini 19 ani. Moartea Iuliei l-a afectat în mod deosebit pe Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a inceput sa participe la sedinte de spiritism pentru a lua legatura cu fiica sa. Acestea s-au desfasurat ma intai la cavoul pe care savantul, originar din Basarabia, l-a ridicat in Cimitirul Bellu si apoi la castelul construit la Campina. La sedintele de spiritism de la castelul din Campina a participat si pictorul Nicolae Grigorescu, care locuia in apropierea castelului.
Castelul, cu o arhitectura bizara, a fost ridicat dupa planurile lui Hasdeu. Acesta era sigur ca este inspirat in planurile sale de catre fiica sa aflata in lumea de dincolo. Dupa primul razboi mondial, castelul a intrat in circuitul muzeistic. Astazi expune mobilier vechi, fotografii de familie si manuscrise. Un punct de atractie este statuia Mantuitorului Isus Hristos, o sculptura de lemn amplasata in turnul principal, opera realizata de sculptorul francez Raphael Casciani. De asemenea, puteti vizita “camera obscura” - cabinetul in care aveau loc sedintele de spiritism, amplasat langa biroul lui B.P. Hasdeu.
Castelul poate fi vizitat de marti pana duminica, luni fiind inchis publicului. Orarul de vizitare este 9.00-17.00 in timpul verii si 8.00-16.00 iarna. Este situat pe Bulevardul Carol I, nr. 199.