La marginea satului Cernatu de Sus, mai sus de confluenta paraielor Mare si Ika care se revarsa in paraul Cernat, se afla Turnul ciunt de la Cernat, mai cunoscut sub denumirea de cetatea Ika.
Cea din urma denumire a intrat in constiinta publica datorita lui Orban Balazs, care a asociat aceasta cetate cu eroul legendar pe nume Ika. Odinioara, creasta de munte ingusta si stancoasa era incoronata de o fortareata medievala, lunga de 200 m si lata de 10 m, in forma mult alungita. La cele doua capete interioare ale zidului se aflau doua turnuri cu plan rotund, dintre care, in prezent, exista doar ruinele turnului din sud, avand o inaltime de 13 m.
Arheologii Muzeului National Secuiesc considera ca cetatea a fost construita intre secolele 13–14. Avand in vedere ca in zona nu se afla nici o proprietate regala, aceasta fortareata a fost probabil, construita, din initiativa particulara sau comunitara. Se presupune ca a fost parasita cel tarziu la inceputul secolului 15.
Numeroase legende se leaga de cetate si de construirea ei. Morarii din zona cetatii au pastrat vie o traditie care spune ca in pivnitele cetatii sunt nenumarate comori din aur si diamante. Este foarte dificil sa se patrunda acolo, intrarea fiind pazita de doi cocosi furiosi si in timp ce unul doarme, celalalt este treaz. Daca cineva ajunge in apropierea usii, imediat cocosul incepe sa cante, iar usa de fier se inchide de indata.