Manastirea de calugari de la Cernica este ctitorie a unui mare vornic al lui Mihai Viteazu – Cernica Izvoranul, poreclit Stirbei (întemeietorul familiei boieresti Stirbei), si a sotiei acestuia – jupânita Chiajna.
Manastirea Cernica a fost ridicata cu hramul Sfântului Nicolae în 1608, în timpul domniei unui alt ostean de nadejde al lui Mihai Viteazu - Radu Serban (care, pe mosia sa, recladise la 1588 si Manastirea Comana).
Dupa mai bine de un secol de la întemeiere, schitul fost pustiit de ciuma, fiind parasit între 1740-1781.
Manastirea a fost reînsufletita în 1781 de Arhimandritul Gheorghe, un discipol al Sfântului Paisie Velicicovski. Arhimandritul Gheorghe devenise monah într-un schit atonit si dorea sa revina la Sfântul Munte. In drumul de la manastirea Neamt catre Muntele Athos, el a fost oprit la Bucuresti de catre mitropolitul Tarii Românesti.
Insusi Sfântul Nicolae i s-ar aratat în vis Arhimandritului Gheorghe, oprit din drumul catre Sfântul Munte. “Ramâi aici, si îmi curateste locasul de hiare salbatice”, i-a spus Sfântul. Arhimandritul Gheorghe s-a asezat la Cernica împreuna cu doi ucenici de-ai sai – Atanasie si Serafim. Au venit mai multi frati care au reparat vechea biserica, închinata Sfântului Nicolae: “având toţi câte un toporaş şi toată ziua tăiau la mărăcini de curăţea locul, şi noaptea făcea foc cu dânşii şi se culca pe lângă dânsul. Că nimenea nu avea aşternut al său deosebit, ci care unde apuca acolo se culca vara, iar iarna în pivniţă …, iar pravila şi-o săvârşea numai cu cele şapte Laude fără de Sfânta Liturghie, că nu avea cele trebuincioase”. In 1804 a fost construita si Biserica Sfântului Lazar, cea din cimitir, care impresioneaza prin decoratiunile exterioare. Vrednic fiind, Cuviosului staret Gheorghe (canonizat în 2005) i s-a încredintat si Manastirea Caldarusani pe care a condus-o din 1794 pâna la moartea sa din 1806.
Intre 1818 si 1850, la Cernica staret a fost Sfântul Calinic, a carui praznuire este în 11 aprilie. Sfântul Calinic a construit înca o biserica, din ostrov, cu hramul Sfântului Gheorghe, în tinda careia a fost si îngropat.
La Cernica, între 1900 si 1904 a fost calugar Tudor Arghezi, care a petrecut o perioada în monahie sub numele de Iosif. Tot în chiliile de la Cernica a stat mult timp si teologul si scriitorul Gala Galaction (numele de publicist al parintelui Gheorghe Pisculescu).
Cimitirul Manastirii Cernica. Gala Galaction este înmormântat în cimitirul manastirii, acolo unde odihnesc si Pan Halippa – presedintele Sfatului Tarii care a votat în 1918 unirea Basarabiei cu România, marele teolog român Dumitru Staniloaie si pictorul Ion Tuculescu.
La manastirea Cernica nu trebuie ratata vizitarea valorosului muzeu unde puteti vedea vechi hrisoave originale, vechi obiecte de cult din secolele XVII-XIX, precum si tablouri ale lui Pallady si Tuculescu.
Taina “Manastirii Iezerul – Vorniceasa”. Vorniceasa Chiajna, sotia lui Cernica Stirbei, a ridicat pe celalalt mal al lacului (pe malul vestic), un schit de maici - “Manastirea Iezerul”, cunoscut mai apoi ca “Manastirea Vorniceasa”. Schitul a fost pradat si incendiat de tatari la 1717. Intre 1960-1974, la 1 km nord de satul Caldararu (com. Cernica), sapaturile arheologice au scos la iveala fundatiile acestei manastiri, osemintele Vornicesei Chiajna si, în imediata apropiere, o necropola din epoca neolitica – mileniul IV î. Hr., cu peste 350 de morminte, una dintre cele mai importante necropole neolitice din sud-estul Europei.
Acces: Manastirea Cernica se afla în partea de est a capitalei, iesirea dinspre Pantelimon. La sensul giratoriu din comuna Pantelimon se desprinde la dreapta Soseaua Cernica si, la aproximativ 7 km de la iesirea din oras, dupa ce este traversata soseaua de centura, la intrarea în Padurea Cernica, pe dreapta este poarta de intrare în manastire.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung