Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Muntenia » Judet Ilfov » Cernica » Cazare Cernica » Obiective turistice » Manastirea Cernica
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Manastirea Cernica

Manastirea Cernica

Manastirea de calugari de la Cernica este ctitorie a unui mare vornic al lui Mihai Viteazu – Cernica Izvoranul, poreclit Stirbei (întemeietorul familiei boieresti Stirbei), si a  sotiei acestuia – jupânita Chiajna.

 

Manastirea Cernica a fost ridicata cu hramul Sfântului Nicolae în 1608, în timpul domniei unui alt ostean de nadejde al lui Mihai Viteazu - Radu Serban (care, pe mosia sa, recladise la 1588 si Manastirea Comana).

 

Dupa mai bine de un secol de la întemeiere, schitul  fost pustiit de ciuma, fiind parasit între 1740-1781.

 

Manastirea a fost reînsufletita în 1781 de Arhimandritul Gheorghe, un discipol al Sfântului Paisie Velicicovski. Arhimandritul Gheorghe devenise monah într-un schit atonit si dorea sa revina la Sfântul Munte. In drumul de la manastirea Neamt catre Muntele Athos, el a fost oprit la Bucuresti de catre mitropolitul Tarii Românesti.

 

Insusi Sfântul Nicolae i s-ar aratat în vis Arhimandritului Gheorghe, oprit din drumul catre Sfântul Munte. “Ramâi aici, si îmi curateste locasul de hiare salbatice”, i-a spus Sfântul. Arhimandritul Gheorghe  s-a asezat la Cernica împreuna cu doi ucenici de-ai sai – Atanasie si Serafim. Au venit mai multi frati care au reparat vechea biserica, închinata Sfântului Nicolae: “având toţi câte un toporaş şi toată ziua tăiau la mărăcini de curăţea locul, şi noaptea făcea foc cu dânşii şi se culca pe lângă dânsul. Că nimenea nu avea aşternut al său deosebit, ci care unde apuca acolo se culca vara, iar iarna în pivniţă …, iar pravila şi-o săvârşea numai cu cele şapte Laude fără de Sfânta Liturghie, că nu avea cele trebuincioase”. In 1804 a fost construita si Biserica Sfântului Lazar, cea din cimitir, care impresioneaza prin decoratiunile exterioare. Vrednic fiind, Cuviosului staret Gheorghe (canonizat în 2005) i s-a încredintat si Manastirea Caldarusani pe care a condus-o din 1794 pâna la moartea sa din 1806.

 

Intre 1818 si 1850, la Cernica staret a fost Sfântul Calinic, a carui praznuire este în 11 aprilie. Sfântul Calinic a construit înca o biserica, din ostrov, cu hramul Sfântului Gheorghe, în tinda careia a fost si îngropat.

 

La Cernica, între 1900 si 1904 a fost calugar Tudor Arghezi, care a petrecut o perioada în monahie sub numele de Iosif. Tot în chiliile de la Cernica a stat mult timp si teologul si scriitorul Gala Galaction (numele de publicist al parintelui Gheorghe Pisculescu).

 

Cimitirul Manastirii Cernica. Gala Galaction este înmormântat în cimitirul manastirii, acolo unde odihnesc si Pan Halippa – presedintele Sfatului Tarii care a votat în 1918 unirea Basarabiei cu România, marele teolog român Dumitru Staniloaie si pictorul Ion Tuculescu.

 

La manastirea Cernica nu trebuie ratata vizitarea valorosului muzeu unde puteti vedea vechi hrisoave originale, vechi obiecte de cult din secolele XVII-XIX, precum si tablouri ale lui Pallady si Tuculescu.

 

Taina “Manastirii Iezerul – Vorniceasa”. Vorniceasa Chiajna, sotia lui Cernica Stirbei, a ridicat pe celalalt mal al lacului (pe malul vestic), un schit de maici - “Manastirea Iezerul”, cunoscut mai apoi ca “Manastirea Vorniceasa”. Schitul a fost pradat si incendiat de tatari la 1717. Intre 1960-1974, la 1 km nord de satul Caldararu (com. Cernica), sapaturile arheologice au scos la iveala fundatiile acestei manastiri, osemintele Vornicesei Chiajna si, în imediata apropiere, o necropola din epoca neolitica – mileniul IV î. Hr., cu peste 350 de morminte, una dintre cele mai importante necropole neolitice din sud-estul Europei.

 

Complexul Cernica – Pasarea

Acces: Manastirea Cernica se afla în partea de est a capitalei, iesirea dinspre Pantelimon. La sensul giratoriu din comuna Pantelimon se desprinde la dreapta Soseaua Cernica si, la aproximativ 7 km de la iesirea din oras, dupa ce este traversata soseaua de centura, la intrarea în Padurea Cernica, pe dreapta este poarta de intrare în manastire.  

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Ciocoiu angela 16 Apr 2017
Cazare de 3 persoane
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

20 Apr 2012
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

20 Apr 2012
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

20 Apr 2012
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

20 Apr 2012
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

20 Apr 2012
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul