Manastirea de maici Pasarea este înrudita cu Manastirea Cernica, în apropierea careia sa afla (vreo 6 km de mers prin padure), fiind înfiintata în 1813 de catre staretul de la Cernica, Timotei.
Imboldit de sora sa, Chipriana, şi de cele două nepoate ale lui, Dometia si Tomaida, staretul Timotei de la Cernica a cautat un loc de schit pentru acestea în Padurea Pustnicu, cum se numeste acum padurea ce se desfasoara de-a stânga soselei care leaga capitala de Branesti. Pe atunci, codrii în care s-au ridicat manastirile Cernica si Pasarea erau “lacasul serpilor si al altor fiare salbatice”, cum îi descria Sfântul Calinic de la Cernica. Tot astfel – “locas al serpilor si bestiilor veninoase”, descria Sfântul Ioan Damaschin sufletul care nu a primit înca pe Duhul Sfânt.
Se spune ca Timotei a mers cu sora si nepoatele sale prin codrul des, însotiti fiind de o pasare care cânta anume. Când pasarea a poposit pe un stejar batrân, la poalele caruia se afla un musuroi de furnici, staretul de la Cernica a hotarât ca acolo sa fie altarul bisericii manastirii, urându-le maicilor sa devina multe ca furnicile acelea. Alte surse spun ca manastirea îsi trage numele de la Pârâul Pasarea care îsi are izvorul în Padurea Buciumeni, lânga Mogosoaia si se varsa în Dambovita, la Fundeni.
Biserica ridicata pe vremea staretului Timotei de la Cernica (se pare ca a fost ridicata cu lemnul adus de la o biserica ce se demolase in Bucuresti si care avea hramul Sf. Nicolae) nu a durat mult. Prabusindu-se la cutremurul din 18381, o alta biserica, de piatra – biserica mare de astazi, cu hramul Sfintei Treimi, a fost ridicata în 1846 de Sfântul Calinic, pe când era staret la Cernica. Locul de altar al vechii bisericute distruse de cutremurul din 1838 este marcat astazi de o troita unde arde permanent o candela.
Biserica mare adaposteste moaste ale sfintilor Pantelimon, Mina si Mercurie.
Acces: La manastirea Pasarea se poate ajunge de la iesirea din Bucuresti dinspre Pantelimon, pe DN3 care merge spre Calarasi. Inaintea localitatii Branesti, pe stânga, este un marcaj care indica spre Sfânta Manastire Pasarea - un drum catre satul Cozieni, prin padurea Pustnicu. Dupa 3 km se ajunge în satul Cozieni si se face la dreapta prin sat, înca 1 km pâna la poarta manastirii. Din centrul capitalei pâna la Pasarea sunt 20 km, din com. Pantelimon sunt 10 km. Vizavi de Cora-Pantelimon sunt multe microbuze care pleaca in acasta directie.
Pe celalalt mal al lacului este Complexul turistic Pustnicu, care ofera un restaurant si posibilitati de agrement – pescuit sportiv, plimbari cu barca - , la care se poate ajunge pe un drum asfaltat de 3 km, prin padure, drum ce se desprinde din DN3 în dreptul pasarelei de cale ferata de lânga Branesti.
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung