Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Valea Teleajenului » Judet Prahova » Cheia » Cazare Cheia » Obiective turistice » Manastirea Cheia
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Manastirea Cheia

Manastirea Cheia

Manastirea Cheia se afla la 61 km nord de Ploiesti, pe Valea Teleajenului, la o altitudine de 887 m, la poalele Muntilor Ciucas (Carpatii Orientali), intre paraiele Timpa si Cheita. Manastirea este situata in vatra satului Cheia si se spune ca a fost chiar prima constructie de aici. Aproape de Pasul Batocea - frontiera ce separa, odinioara, Valahia de Transilvania - Manastirea Cheia ramane un nume ce indica o poarta de trecere spre munti si care a avut un rol important in mentinerea legaturilor fratesti intre romanii de pe cele doua parti ale Carpatilor, oferind un adapost generos, pace spirituala si hrana culturala romanilor transilvaneni ce luau calea exilului, din cauza opresiunii religioase si nationaliste.

Localitatea Cheia (jud. Prahova) s-a dezvoltat dupa anul 1840, mai ales datorita deschiderii drumului prin Pasul Bratocea. Insa, in traditia orala, conservata in zona, se mentioneaza pentru prima data un asezamant monahal pe aceste meleaguri in cea de a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Este vorba despre un schit din lemn, fondat de doi oieri din Sacele, spre anul 1770 si distrus de turci in 1777. In 1790 a fost ridicat un nou schit, avand hramul Adormirea Maicii Domnului, schit distrus de un incendiu, la o data neprecizata, intre anii 1832 si 1835. Au fost salvate si au ajuns pana la noi icoanele imparatesti, stranele, sfesnicele, un antimis, sigiliul din 1832 si un pristornic sculptat in 1820 de catre staretul Dometie. In locul in care se gasea altarul acestei biserici, se afla azi un antiazmatar utilizat pentru sfintirea apei in ziua Bobotezei, in ziua Hramului sau la alte mari sarbatori bisericeti.

Actuala biserica, avand Hramurile Sfanta Treime si Adormirea Maicii Domnului, s-a mentinut in forma sa initiala pana in zilele noastre si a fost ridicata in anul 1835, prin grija a doi ieromonahi - Damaschin si Iustin - originali din Salistea Sibiului si veniti aici de la Manastirea Caldarusani, centru de renastere spirituala al bisericii valahe. Damaschin, impreuna cu fratele sau, Iustin, intrasera inca din 1811 in obstea de la Caldarusani, sub indrumarea staretului Dositei (in acea vreme, comunitatea monahala de la Caldarusani era una dintre cele mai apreciate din intreaga lume ortodoxa). Damaschin fusese tuns calugar in 1815 de catre staretul Dositei, devenind apoi diacon in 1825, prin decizia mitropolitului Grigorie Dascalul si ieromonah - in 1831, la hotararea episcopului Chesarie, cel care i-a si incredintat misiunea de a repune pe picioare asezamantul de la Cheia.

Cu sprijinul episcopului Chesarie, ajutat de crestinii din imprejurimi si prin munca sa si a celor 33 de monahi si 12 frati aflati la schit (dintre care 16 munteni si 29 transilvaneni), Damaschin inalta din temelie impunatoarea biserica de zid, cu Hramul Sf. Treime, chiliile, clopotnita si gospodaria anexa, dupa cum aflam din pisania de deasupra usii de intrare in sfantul locas, de unde reiese si ca Damaschin a fost si primul staret. Din aceeasi inscriptie aflam ca biserica a fost sfintita la 20 iulie 1839, de catre Episcopul Chesarie de Buzau. Din cauza deteriorarilor survenite de-a lungul timpului, biserica manastirii a fost restaurata de mai multe ori, ultima data dupa cutremurul din 1977.

Din punct de vedere arhitectural, biserica Manastirii Cheia apartine stilului traditional muntenesc, cu pridvor specific arhitecturii romanesti. Este o constructie masiva cu trei turnuri, opera a mesterilor locali, ce confera eleganta monumentului. Fresca interioara si cea exterioara, terminate la 26 august 1839, sunt opera pictorului Naum Zugravul - dupa cum scrie in inscriptia pictata in interior, deasupra portii de intrare - si este in concordanta cu cerintele planului iconografic ortodox traditional.

Iconostasul din lemn sculptat si aurit, o remarcabila opera de arta, a fost realizat de mesteri vienezi, in stil baroc, fiind donatia episcopului Chesarie al Buzaului. Icoanele imparatesti, de o mare frumusete, sunt opera renumitului pictor Gheorghe Tattarascu. Ulterior, au fost argintate de catre mesterul Lazar, din Ploiesti.

In jurul bisericii se afla chiliile calugarilor, care - in cursul anilor - au suferit diferite transformari. In partea vestica a incintei, se afla clopotnita. Cea originala, din lemn, a fost inlocuita cu una construita din piatra si caramida, in timpul Patriarhului Iustinian, asa cum este scris pe placa de marmura aplicata deasupra portii de la intrarea in Manastire.

Printre obiectele de mare valoare artistica, pastrate in Manastire, se afla evanghelii bogat ornamentate, sfesnice din alabastru, candele cu ulei in stil brancovenesc si un epitaf datand din anul 1837, pictat de catre calugarul Gherontie, de la Manastirea Caldarusani.

In partea nordica a asezamantului, se afla o capela cu Hramul Adormirea Maicii Domnului, ridicata intre anii 1924 - 1927 de catre staretul Grigore Georgescu, ajutat de calugari si donatori. In aceasta capela se oficiaza slujbele, in timpul iernii. Capela, in forma de cruce, are un turn deasupra naosului, fiind pictata in ulei, in stil neo-bizantin, de catre pictorul Grigore Cepoiu, din localitatea Izvoarele (jud. Prahova). Iconostasul din lemn de cires, lucrat  cu maiestrie de sculptorul Teofilescu, precum si stranele sunt veritabile opere de arta. In naosul capelei se pastreaza patru icoane imparatesti, realizate de pictorul Constantin, in 1799 si care au apartinut fostei biserici. Restaurata in acelasi timp cu biserica mare, capela si-a regasit frumusetea initiala.

Frumusetea si linistea locului ofera reconfortare duhovniceasca tuturor credinciosilor care vin aici. Si - chiar daca nu se poate vorbi de un centru cultural de prima insemnatate - prezenta in biblioteca Manastirii a numeroase carti atesta preocupari culturale menite sa mentina treaza constiinta nationala. Oglinda a relatiilor dintre cele trei provincii romanesti si - mai ales - a stranselor legaturi culturale dintre Transilvania si Muntenia, colectia de manuscrise si tiparituri vechi, romanesti si straine, insumeaza peste 120 de titluri, acoperind o perioada de 150 de ani de activitate carturareasca (1750 - 1900).

Manastirea Cheia atrage un mare numar de pelerini, vizitatori romani si straini, ale caror aprecieri elogioase imbogatesc « cartea de aur » a credintei neamului nostru !

Coordonate GPS: 45.455301, 25.942754

de vacantelatara.ro + Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
munteanu 18 Feb 2014
buna seara .doresc sa cunosc un numar de telefon si daca pot sa fiu cazat la manastire.multumesc.DOAMNE AJUTA
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

20 Jul 2011
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

20 Jul 2011
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

20 Jul 2011
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

20 Jul 2011
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

20 Jul 2011
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul