Adauga o unitate de cazare sau o afacere pe site cazarelapensiune.ro on Facebook cazarelapensiune.ro on Facebook
Informatii proiect
Cazare pensiuni » Zona Valea Oltului » Judet Valcea » Costesti » Cazare Costesti » Obiective turistice » Parcul National Buila-Vanturarita
Cont turist | Cont afacere
Traditii si obiceiuri | Obiective turistice | Evenimente
Obiective turistice

Parcul National Buila-Vanturarita

Parcul National Buila-Vanturarita

Parcul National Buila-Vanturarita a fost infiintat ca arie protejata in anul 2004 si este administrat de catre Romsilva in parteneriat cu Asociatia Kogayon. A fost declarat parc național pentru valoarea peisagistica naturala deosebita, si pentru ecosistemele montane aproape neatinse de intervenția umana. Este cel mai mic parc national din Romania, avand o suprafata de 4186 ha. Parcul cuprinde creasta calcaroasa liniara a Masivului Buila-Vanturarita, cu o lungime de 14 km, de la vest de Cheile Bistritei valcene, pana la est de Cheile Olanesti (Folea), creasta dominata de cele doua varfuri care dau numele masivului: Varful Buila (1849 m) si Varful Vanturarita Mare (1885 m - altitudinea maxima a parcului). Lațimea crestei este cuprinsa intre 0.5 si 2.5 km, iar altitudinea minima este de 550m la iesirea Bistritei din chei.

Parcul este situat in partea central-nordica a Judetului Valcea, pe teritoriul localitatilor Costesti, Barbatesti si Baile Olanesti, in sudul Muntilor Capatanii. Masivul iese in evidenta fata de lantul principal al acestora, atat prin dispunere cat si prin constitutie si relief.

Atractii  turistice  naturale:

Rauri - Intreaga retea hidrografica a Masivului Buila-Vanturarita este tributara Raului Olt, principalele rauri care curg in masiv sunt: Bistrita, Costesti, Otasau, Cheia.

Lacuri si acumulari de apa -  in parc sunt prezente doar cateva mici lacuri: cele antropice din Pietreni, doua mici iazuri (toplite) pe Cheile Bistritei si cateva mici tauri in dolinele din zona Muntelui Piatra, care in verile secetoase seaca aproape complet.

Izbucuri - numeroase surse de apa de tipul izbucurilor, dintre care cel al Izvorului Frumos de langa Schitul Pahomie este cel mai important. Altele mai mici se gasesc la nord de Curmatura Builei (La Troita), Poiana Scarisoara, Poiana Patrunsa, Bistrita.

Chei - in partea de sud-vest raurile Bistrita si Costesti si-au sapat spectaculoase chei intre care este cuprins Muntele Arnota, iar in partea de nord-est raurile Cheia si Olanesti au taiat Cheile Comarnicelor (Cheile Recea sau Cheile Cheii), printre cele mai adanci si mai salbatice din tara, prezentand pe o lungime de peste 1 km cascade, marmite, saritori, pereti apropiati pana la 2 m dar inalti de peste 300 m si respectiv Cheile Manzului (Cheile Olanestilor, Cheile Folea, Valea Rea sau Cheile Raului Sec).

Pesteri - peste 100 de pesteri formate de catre apele subterane foarte active si cateva avene. Printre cele mai importante:

- Pestera Liliecilor (Sfantul Grigore Decapolitul) - Pestera se afla pe versantul drept al Cheilor Bistritei, accesul fiind facilitat de o poteca amenajata cu balustrade, ce urca din spatele manastirii Bistrita (15 minute).

- Pestera Arnautilor - Se afla in versantul drept al Cheilor Manzului (Olanesti), fiind amplasata pe un perete destul de abrupt. Are o lungimee de 150 m si are o deschidere de 24/15 m. Pentru vizitare nu este nevoie de echipament special, ci doar de mijloace de iluminare.

- Pestera Lacul Verde - Este situata in peretele vestic al Muntelui Stogsoare, are o lungime de aproximativ 100m.

- Pestera Pagodelor - Are o lungime de aproximativ 120 m si este foarte bogata in speleoteme, modeste ca dimensiuni, dar foarte frumoase: stalactite conice si stalagmite fistulare, fragile si policrome.

- Pestera din Cheile Comarnicelor (Munteanu Murgoci) -  Se gaseste in Masivul Stogsoare, iar lungimea retelei de culoare este de circa 235 m, pe parcusul ei gasindu-se stalactite, stalagmite, coloane, gururi.

Alte forme exocarstice -  campul de lapiezuri din Muntele Albu, cele cateva arcade naturale, dintre care Casa de Piatra de la Patrunsa este cea mai cunoscuta, hornurile de la Curmatura Builei, abruptul nord-vestic

Puncte de intrare/Acces

Parcul National Buila-Vanturarita are 6 puncte de intrare:

- 3 in Comuna Costesti, unul pe Valea Bistrita si doua pe Valea Costesti: Bistrita, Pietreni-Prislop si Pietreni-Valea Morii;
- 1 in Comuna Barbatesti pe Valea Otasaului;
- 1 in Satul Cheia pe Valea Cheia;
- 1 in Orasul Baile Olanesti pe Valea Olanesti.

Sursa: Site-ul oficial al parcului

Coordonate GPS: 45.245861, 24.094335

+ Toate informatiile
Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung
Trimite
Vechile sate sasesti, reinsufletite de MET

Istoria Mihai Eminescu Trust este strâns legata de importanta interventie a Printului Charles de Wales din 1987 care, într-un discurs public, s-a opus planului nebunesc al regimului comunist de sistematizare a satelor.

» Mai mult
Biserica din Homorod

La baza turnului de aparare nu trebuie sa ratati vizitarea vechiului cor al bisericii, o ramasita de arta romanica, ce pastreaza valoroase picturi murale de secol XIV, din perioada in care biserica era catolica.

» Mai mult
Viscri. Satul innobilat de Printul Charles

Satenii au inceput sa-si renoveze casele vechi, a inflorit comertul cu obiecte traditionale, iar pretul imobilelor a crescut intr-un ritm ametitor.

» Mai mult
Saschiz. Biserica si cetatea.

Biserica gotica Sfantul Stefan a fost construita in 1496. Este patrimoniu UNESCO. Cetatea taraneasca de secol XIV domina de pe deal satul.

» Mai mult
Cele mai citite articole
Teatrul Dramatic Sica Alexandrescu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu"

Teatrul Dramatic, numit si Teatrul "Sica Alexandrescu" s-a deschis in anul 1946, pe strada Piata Teatrului din Brasov, sub denumirea "Teatrul Poporului". Numele acestuia s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor.

28 Jul 2011
Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit) Lacul Corbu - raiul crapilor (destinatie de pescuit)

La nord de Constanta, imediat dupa iesirea din Navodari pe drumul care duce spre Corbu si Istria, aveti in stanga Lacul Corbu. La intrarea in satul Corbu, un drum se desprinde la stanga catre digul care separa lacul Corbu Mare de Corbu Mic.

28 Jul 2011
Cheile Nerei (jud. Caras Severin) Cheile Nerei (jud. Caras Severin)

Cheile Nerei sunt cele mai spectaculoase si mai lungi chei din Romania. Clima submediteraneana a favorizat dezvoltarea unei vegetatii luxuriante. Drumetii trebuie sa fie atenti insa la viperele cu corn din zona.

28 Jul 2011
Schitul Ialomicioara Schitul Ialomicioara

Suntem la poalele muntelui Batrana, foarte aproape de inima Bucegilor. Pasii nostri au urmat calea veche de piatra, desprinzandu-se din drumul care ne-ar purta pana in fata Hotelului Pestera. Astfel, ascultand susurul Ialomicioarei pornim, in...

28 Jul 2011
Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa Slanic Prahova - cea mai mare salina din Europa

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.

28 Jul 2011
Recomandarile turistilor
Complex Turistic - Pastravaria Albota Sibiu / Sibiu si imprejurimi " Frumos concept ,peisaj pitoresc si mancare buna.Pestele este din pastravaria proprie.Mancarea este buna dar preturile sunt foarte mari. " 12 Apr 2016, ivanov adrian
Pensiunea Cabana 7 Brazi Oravita / Banat " Camere "parfumate" cu un odorizant cu un miros enervant care sa ascunda mirosul de mucegai, cada de dus de la baie fara usi, tavanul de la baia... " 16 Aug 2017, Gogu
Pensiunea Ana Targu Mures / Tinutul Secuiesc " Nimic bun " 20 Jun 2017, I L
Cabana Sculptor Colibita / Transilvania " Foarte frumoasă deschidere către lac, atmosferă plăcută, intimă, primitoare. " 18 Sep 2017, Bodea C.
Pensiunea SEPTEMBRIE Eselnita / Cazanele Dunarii " locatia este OK, natura ii ajuta " 28 Jun 2016, dumitriu arina
Partenerii proiectului Intreprinzatori in Turism - Pensiuni in Romania:
Ai o pensiune? Intra in sistem Termeni si conditii Sitemap Contacteaza-ne
© 2011-2021 CazareLaPensiune.ro - Toate drepturile rezervate
Conţinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Contact cazarelapensiune.ro
* Atentie! Acest mesaj este adresat administratorilor portalului! Pentru a contacta o unitate de cazare folositi butonul "Rezerva" sau adresa de contact a unitatii.
Trimite mesajul