Parcul National Buila-Vanturarita a fost infiintat ca arie protejata in anul 2004 si este administrat de catre Romsilva in parteneriat cu Asociatia Kogayon. A fost declarat parc național pentru valoarea peisagistica naturala deosebita, si pentru ecosistemele montane aproape neatinse de intervenția umana. Este cel mai mic parc national din Romania, avand o suprafata de 4186 ha. Parcul cuprinde creasta calcaroasa liniara a Masivului Buila-Vanturarita, cu o lungime de 14 km, de la vest de Cheile Bistritei valcene, pana la est de Cheile Olanesti (Folea), creasta dominata de cele doua varfuri care dau numele masivului: Varful Buila (1849 m) si Varful Vanturarita Mare (1885 m - altitudinea maxima a parcului). Lațimea crestei este cuprinsa intre 0.5 si 2.5 km, iar altitudinea minima este de 550m la iesirea Bistritei din chei.
Parcul este situat in partea central-nordica a Judetului Valcea, pe teritoriul localitatilor Costesti, Barbatesti si Baile Olanesti, in sudul Muntilor Capatanii. Masivul iese in evidenta fata de lantul principal al acestora, atat prin dispunere cat si prin constitutie si relief.
Atractii turistice naturale:
Rauri - Intreaga retea hidrografica a Masivului Buila-Vanturarita este tributara Raului Olt, principalele rauri care curg in masiv sunt: Bistrita, Costesti, Otasau, Cheia.
Lacuri si acumulari de apa - in parc sunt prezente doar cateva mici lacuri: cele antropice din Pietreni, doua mici iazuri (toplite) pe Cheile Bistritei si cateva mici tauri in dolinele din zona Muntelui Piatra, care in verile secetoase seaca aproape complet.
Izbucuri - numeroase surse de apa de tipul izbucurilor, dintre care cel al Izvorului Frumos de langa Schitul Pahomie este cel mai important. Altele mai mici se gasesc la nord de Curmatura Builei (La Troita), Poiana Scarisoara, Poiana Patrunsa, Bistrita.
Chei - in partea de sud-vest raurile Bistrita si Costesti si-au sapat spectaculoase chei intre care este cuprins Muntele Arnota, iar in partea de nord-est raurile Cheia si Olanesti au taiat Cheile Comarnicelor (Cheile Recea sau Cheile Cheii), printre cele mai adanci si mai salbatice din tara, prezentand pe o lungime de peste 1 km cascade, marmite, saritori, pereti apropiati pana la 2 m dar inalti de peste 300 m si respectiv Cheile Manzului (Cheile Olanestilor, Cheile Folea, Valea Rea sau Cheile Raului Sec).
Pesteri - peste 100 de pesteri formate de catre apele subterane foarte active si cateva avene. Printre cele mai importante:
- Pestera Liliecilor (Sfantul Grigore Decapolitul) - Pestera se afla pe versantul drept al Cheilor Bistritei, accesul fiind facilitat de o poteca amenajata cu balustrade, ce urca din spatele manastirii Bistrita (15 minute).
- Pestera Arnautilor - Se afla in versantul drept al Cheilor Manzului (Olanesti), fiind amplasata pe un perete destul de abrupt. Are o lungimee de 150 m si are o deschidere de 24/15 m. Pentru vizitare nu este nevoie de echipament special, ci doar de mijloace de iluminare.
- Pestera Lacul Verde - Este situata in peretele vestic al Muntelui Stogsoare, are o lungime de aproximativ 100m.
- Pestera Pagodelor - Are o lungime de aproximativ 120 m si este foarte bogata in speleoteme, modeste ca dimensiuni, dar foarte frumoase: stalactite conice si stalagmite fistulare, fragile si policrome.
- Pestera din Cheile Comarnicelor (Munteanu Murgoci) - Se gaseste in Masivul Stogsoare, iar lungimea retelei de culoare este de circa 235 m, pe parcusul ei gasindu-se stalactite, stalagmite, coloane, gururi.
Alte forme exocarstice - campul de lapiezuri din Muntele Albu, cele cateva arcade naturale, dintre care Casa de Piatra de la Patrunsa este cea mai cunoscuta, hornurile de la Curmatura Builei, abruptul nord-vestic
Puncte de intrare/Acces
Parcul National Buila-Vanturarita are 6 puncte de intrare:
- 3 in Comuna Costesti, unul pe Valea Bistrita si doua pe Valea Costesti: Bistrita, Pietreni-Prislop si Pietreni-Valea Morii;
- 1 in Comuna Barbatesti pe Valea Otasaului;
- 1 in Satul Cheia pe Valea Cheia;
- 1 in Orasul Baile Olanesti pe Valea Olanesti.
Sursa: Site-ul oficial al parcului
Coordonate GPS: 45.245861, 24.094335
+ Toate informatiile Turnul Chindiei din Targoviste Biserica armeano-catolică din Gheorgheni In 30 noiembrie, inima Romaniei bate din Pestera Sfantului Andrei Cabana Curmatura - Piatra Craiului Superb restaurata, Vila Golescu a devenit o destinatie turistica in Campulung