Castelul familiei Stirbei, monument de arhitectura, se afla la 3 km nord - vest de localitatea Darmanesti, pe un platou - la o altitudine de 600 m. Intreg domeniul ocupa o suprafata de 125095 mp, iar palatul propriu-zis - 1.031 mp.
Palatul Stirbei fost construit in mijlocul unei paduri de gorun, la ordinul printul Gheorghe Stirbei si al Elisabetei Baleanu, la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX. Constructorii au fost adusi din Italia si au avut la baza planurile arhitectului Nicolae Ghica Dudesti. Este prevazut cu un parc, iar cladirea are: subsol, parter si doua etaje.
Intre 1947-1977 palatul a servit drept sanatoriu TBC, apoi ca tabara de copii.
Contact:
Localitatea: Oras Darmanesti
Adresa: Str. Dumbrava nr. 21
Conducere: Cantacuzino Serban Georges
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): BC-II-m-A-00822
Coordonate GPS:
Latitudine: 46.370503
Longitudine: 26.47994
Este o constructie masiva din caramida pe 4 nivele (subsol, parter si doua etaje, partial P+1 in zona terasei semicirculare), cu o aripa (sub forma literei „L”). Aici se afla inca in functiune cea mai veche aductiune de apa din judet, realizata in 1908 de ingineri germani, prin care apa este adusa din munte, de la o distanta de aproape 8 km.
Intrarea se face printr-o terasa, iar salile de primire sunt niste incaperi de dimensiuni mari, inalte, aflate in prezent intr-un stadiu avansat de degradare.
Obiective turistice in zona:
- muzeul etnografic (cu o colectie de masti ornitologice locale),
- casele si portile din lemn sculptat dupa vechi traditii populare.